Vacanța de vară și canicula pot da peste cap alegerile din Spania. „Cine s-a gândit să organizeze scrutin național pe 23 iulie?”

Vacanța de vară și canicula pot da peste cap alegerile din Spania. „Cine s-a gândit să organizeze scrutin național pe 23 iulie?”

„Problema cu aceste alegeri este că există atât de multe variabile în joc încât rezultatele sunt total imprevizibile”, a declarat un politolog spaniol pentru site-ul de știri europene Politico, înaintea scrutinului legislativ din mijlocul verii.

Din momentul în care premierul Pedro Sánchez a dizolvat parlamentul în luna mai și a declanșat alegeri anticipate, o mulțime de speculații cu privire la modul în care s-ar putea desfășura scrutinul din vară din Spania au apărut în spațiul public.

Motivul: alegerile, altfel deosebit de importante, intră în conflict cu vacanțele spaniolilor.

„Niciodată nu am votat atât de târziu în timpul verii, când cel puțin 10 milioane din cele 37 de milioane de alegători din Spania sunt în vacanță”, a explicat pentru Politico Pablo Simón, politolog la Universitatea Carlos III din Madrid.

„Nu este clar câți alegători vor fi departe de orașele lor de origine, câți dintre ei vor fi dispuși să se întoarcă pentru a vota, câți vor vota prin corespondență. Este un mic mister”, a adăugat acesta.

O opinie împărtășită de unii spanioli. „Cine s-a gândit să organizeze un scrutin național pe 23 iulie, duminică, în mijlocul verii, când aproape toată lumea este plecată din oraș? Cum le pot cere oamenilor să-și întrerupă vacanțele și să stea la coadă pe o căldură sufocantă doar pentru a-și face datoria de cetățean?”, s-a întrebat Maripaz Pérez, o localnică din Sevilla.

Blocaje, întârzieri, caniculă

Având în vedere că spaniolii sunt obligați să își întrerupă vacanța pentru a vota, Simón a spus că este posibil să apară unele blocaje.

Astfel de aglomerări ar putea avea loc la oficiile poștale, unde se așteaptă ca un număr-record de trei milioane de alegători să voteze prin corespondență. Deși serviciul poștal a angajat 5.500 de lucrători suplimentari pentru a ajuta personalul din birouri în această lună, se așteaptă ca unele secții să fie totuși copleșite.

Deși alegerile municipale din luna mai au fost afectate de unele scandaluri privind buletinele de vot prin corespondență, încrederea generală în sistemul electoral rămâne puternică. Până și partidul de extremă dreapta Vox, care a încercat să pună la îndoială sistemul de vot prin corespondență, încurajează acum alegătorii să profite la maximum de această opțiune, scrie Politico.

Votul din mijlocul verii ar putea cauza, de asemenea, probleme la secțiile de votare, care în Spania sunt gestionate de alegători selectați printr-un sistem de loterie.

Cei selectați în cadrul tragerii la sorți riscă până la un an de închisoare dacă refuză să rămână la postul lor în cele 12 ore în care sunt deschise secțiile de votare. Dar chiar și cu această amenințare care planează asupra lor, în aproape fiecare scrutin spaniol, câteva secții s-au deschis cu întârziere, deoarece cetățenii desemnați să le supravegheze nu s-au prezentat la post.

Având în vedere că atât de mulți alegători vor fi în vacanță, acest scenariu este posibil să devină tot mai frecvent în întreaga țară, scrie Politico.

Un alt factor care ar putea complica procesul de votare este vremea caniculară. Vara trecută a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Spania, temperaturile din iulie atingând niveluri nemaiîntâlnite din 1961.

Țara se confruntă cu „temperaturi anormal de ridicate”, iar serviciul meteorologic spaniol prevede că alegerile din această lună vor coincide cu un val de căldură extremă, care va aduce temperaturi medii de 33 de grade Celsius la Madrid și condiții și mai intense în orașe precum Córdoba, unde temperaturile au atins 44 de grade Celsius în iulie anul trecut.

Sondajele de opinie prevăd că mulți alegători se vor îndrepta spre urne dimineața devreme, înainte ca temperaturile să atingă punctul culminant, și apoi din nou la sfârșitul zilei. Rapoartele privind prezența la urne nu vor mai fi predictibile, iar asta ar putea afecta chiar rezultatul final.

„Problema cu aceste alegeri este că există atât de multe variabile în joc încât rezultatele sunt total imprevizibile”, a declarat politologul Simón.

„Un moment de polarizare extremă”

Cea mai importantă întrebare este dacă prezența la urne va avea de suferit.

Partidul Popular, de centru-dreapta, care conduce în sondaje în momentul începerii campaniei electorale (cu 35%), a sugerat că declanșarea alegerilor anticipate este o manevră incorectă a lui Sánchez. Liderul partidului, Alberto Núñez-Feijóo, l-a acuzat pe prim-ministru că îi forțează pe alegătorii mai bogați, în mod tradițional de dreapta, să „aleagă între urnele de vot și vacanțele lor”.

„Scopul este acela de a reduce participarea și de a îngreuna participarea cetățenilor la vot?”, a întrebat el.

Deși primele sondaje de opinie arătau că alegătorii de dreapta erau cei mai motivați, balanța s-a schimbat în ultimele săptămâni, deoarece alegătorii de stânga au devenit alarmați de perspectiva ca Partidul Popular să intre la guvernare cu sprijinul Vox – un scenariu pe care Núñez Feijóo l-a luat în considerare în mod deschis – și care este deja aplicat în guvernele locale și regionale din Spania.

Vox este creditat în acest moment cu aproximativ 13% din voturi și a avut rezultate bune la scrutinul local din mai.

Oricum, este puțin probabil ca incertitudinea să se încheie în ziua alegerilor, scrie Politico. În cazul în care Partidul Popular va avea rezultatul așteptat, acesta va trebui să încheie și un acord de guvernare cu Vox și să decidă dacă acceptă membri ai partidului de extremă-dreapta în cadrul executivului.

Socialiștii premierului, creditați cu aproximativ 28%, nu sunt complet scoși din joc, iar noua alianță a stângii – Sumar, care cuprinde partidul stângii radicale Podemos, ar putea aduna și ea în jur de 13%, conform sondajelor.

În cazul în care Sánchez și restul stângii vor depăși așteptările, negocierile vor fi și mai complexe, deoarece vor trebui aproape sigur să obțină sprijinul forțelor regionale și naționaliste.

În cel mai optimist scenariu, Spania nu va avea un nou guvern până la jumătatea lunii septembrie.

În cazul în care nici stânga, nici dreapta nu reușesc să strângă suficient sprijin pentru a prelua puterea, țara s-ar putea confrunta chiar cu o perioadă mai lungă de incertitudine, cu posibilitatea ca alegătorii să fie chemați din nou la urne la începutul anului viitor.

„Aceste alegeri au loc într-un moment de polarizare extremă în Spania și acest lucru nu va dispărea după ce se va termina”, a declarat Simón.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *