Val de critici dure după ce zeci de organizații studențești de la Harvard au spus că „Israelul e pe deplin responsabil” pentru atacul Hamas

Val de critici dure după ce zeci de organizații studențești de la Harvard au spus că „Israelul e pe deplin responsabil” pentru atacul Hamas

Profesori, studenți, absolvenți și politicieni au atacat declarația semnată sâmbătă de peste 30 de grupuri studențești care acuzau Israelul, în chiar ziua în care teroriștii Hamas uciseseră sute de israelieni, civili sau soldați, scriu Harvard Crimson, ziarul studențesc al Harvard, și Politico.

Mai multe organizații studențești de la Harvard au declanșat un val de reacții critice violente în campus și la nivel național, după ce au semnat o declarație care „consideră regimul israelian pe deplin responsabil pentru toate violențele care se desfășoară”, imediat după atacul sângeros al Hamas, care a ucis cel puțin 900 de israelieni.

Redactată de Comitetul de Solidaritate cu Palestina (PSC) al studenților de la Harvard și co-semnată inițial, sâmbătă, de alte 33 de organizații studențești de la Harvard, declarația a fost criticată de politicieni, profesori ai universității și alți studenți.

Scrisoarea deschisă a fost publicată inițial pe pagina de Instagram a PSC, care a fost ulterior suspendată temporar de Meta.

„Evenimentele de astăzi nu au avut loc într-un vid”, au spus semnatarii declarației. „În ultimele două decenii, milioane de palestinieni din Gaza au fost forțați să trăiască într-o închisoare în aer liber. Oficialii israelieni promit să deschidă porțile iadului, iar masacrele din Gaza au început deja”, mai spune declarația.

„În zilele următoare, palestinienii vor fi forțați să suporte toată povara violenței Israelului. Regimul de apartheid este singurul vinovat”, au continuat studenții semnatari.

Declarația a fost rapid condamnată, inclusiv de profesori și politicieni care au avertizat pe rețelele sociale că mesajul studenților este o tentativă de justificare a atacului Hamas.

Profesorul de informatică de la Harvard, Boaz Barak, a cerut Universității să elimine afilierea școlară a organizațiilor, scrie The Harvard Crimson. „Am o mulțime de critici la adresa politicilor israeliene, dar toți cei care au semnat această declarație aprobă terorismul, violul și crima”, a scris Barak pe X, fostul Twitter.

Fostul președinte al universității Harvard, Lawrence Summers, a calificat declarația drept „lipsită de sens din punct de vedere moral”, scrie Politico. „În cei aproape 50 de ani de afiliere la Harvard, nu am fost niciodată atât de dezamăgit ca astăzi”, a scris Summers, care a fost secretar al Trezoreriei în administrația lui Bill Clinton.

„Tăcerea de până acum a conducerii Harvard, împreună cu o declarație vocală și larg mediatizată a unor grupuri studențești care dau vina exclusiv pe Israel, a făcut ca Harvard să pară, în cel mai bun caz, neutră față de actele de terorism împotriva statului evreu Israel”, a mai spus el.

Declarația a fost, de asemenea, criticată de membri ai Congresului, democrați sau republicani.

„Ce naiba se întâmplă la Harvard?”, a întrebat republicanul Ted Cruz, care a urmat cursurile Facultății de Drept de la Universitate.

„Este aberant și atroce că grupurile de studenți de la Harvard dau vina pe Israel pentru atacurile teroriste barbare ale Hamas care au ucis peste 700 de israelieni”, a scris și Elise Stefanik, președintele Conferinței republicane din Camera Reprezentanților.

Toate organizațiile studențești care au co-semnat declarația PSC au refuzat să comenteze, nu au răspuns la cererile de comentarii sau nu au putut fi contactate pentru comentarii, scrie Harvard Crimson.

Conducerea Harvard a publicat luni seară o declarație care nu s-a adresat direct organizațiilor studențești, ci s-a concentrat pe angajamentul școlii de a promova un dialog deschis.

Harvard Hillel, centrul evreiesc al universității, a transmis însă un răspuns către PSC și grupurile care au semnat scrisoarea, afirmând că declarația reprezintă “ură și antisemitism”.

„În termenii cei mai fermi, ne opunem acestei declarații scandaloase care învinovățește Israelul pentru violențele comise de teroriștii Hamas – un grup care s-a opus păcii și a cerut distrugerea Israelului încă de la înființarea sa”, se arată în răspunsul Hillel.

Într-o declarație în numele PSC emisă luni după-amiază, studenta Sanaa M. Kahloon a scris că membrii organizației resping ideea că „declarația noastră anterioară ar putea fi citită ca o susținere a morții civililor”.

„Pentru a reafirma ceea ce ar trebui să fie evident: PSC se opune cu fermitate violenței împotriva civililor – palestinieni, israelieni sau de altă natură”, a spus ea, potrivit The Harvard Crimson.

În vreme ce declarația inițială a PSC a fost co-semnată de 34 de grupuri studențești, începând de luni seară, Amnesty International Harvard nu mai figura ca semnatar. Societatea Islamică a Harvard Graduate School of Education fusese adăugată ca semnatară, luni seara, deși nu apărea în lista postată inițial pe Instagram.

O analiză a declarației, scrie Politico, arată că majoritatea organizațiilor studențești care au semnat declarația sunt organizații sau grupuri identitare – iar câteva dintre ele susțin în mod expres drepturile palestinienilor.

Grupurile studențești activiste care susțin palestinienii sunt numeroase în SUA și deseori conduc demonstrații și proteste critice la adresa Israelului în campusuri, mai scrie Politico.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *