Valurile de căldură din Europa, SUA și China sunt aproape „imposibile” fără schimbările climatice provocate de om – studiu

Valurile de căldură din Europa, SUA și China sunt aproape „imposibile” fără schimbările climatice provocate de om – studiu

Oamenii de știință din Marea Britanie, SUA și Țările de Jos din cadrul grupului World Weather Attribution au studiat valurile de căldură recente și au constatat că acestea ar fi fost aproape „imposibile” în lipsa schimbărilor climatice, relatează BBC.

Folosind modele computerizate, specialiștii au simulat o lume fără efectele emisiilor din atmosferă la temperaturile din lumea reală înregistrate în timpul valurilor de căldură.

Potrivit cercetării, schimbările climatice au făcut ca valul de căldură din sudul Europei să aducă temperaturi cu 2,5 grade Celsius mai mari, în America de Nord, cu 2 grade Celsius mai mult, iar în China cu 1 grad mai mari decât până acum.

Lumea s-a încălzit cu 1,1 grade Celsius față de perioada preindustrială, adică înainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibili fosili, iar dacă această creștere a temperaturii va ajunge la 2 grade Celsius – ceea ce mulți experți avertizează că este foarte probabil, pentru că țările nu reușesc să își reducă emisiile suficient de repede – astfel de evenimente vor avea loc la fiecare doi până la cinci ani, avertizează oamenii de știință.

Studiul a luat în calcul și contribuția fenomenului El Niño, o fluctuație climatică naturală, care a început în luna iunie și duce la creșterea temperaturilor globale, pentru că apele calde se ridică la suprafață în oceanul Pacific tropical și împing căldura în aer.

Potrivit autorilor cercetării, El Niño a jucat probabil un rol mic în creșterea temperaturilor, dar arderea combustibililor fosili au fost principalul factor care a determinat apariția valurilor de căldură mai intense.

Însă nu toate fenomenele meteorologice extreme pot fi legate direct de schimbările climatice, pentru că modelele meteorologice naturale pot juca, de asemenea, un rol, mai notează sursa citată.

Oamenii de știință spun că aproape toate societățile rămân nepregătite pentru căldurile extreme, dar subliniază că este important ca lumea să se adapteze la temperaturile ridicate, pentru că acestea nu mai sunt evenimente „rare”.

„Căldura se numără printre cele mai mortale tipuri de dezastre”, a declarat Julie Arrighi de la Centrul climatic al Crucii Roșii și Semilunii Roșii, care face parte dintre autorii cercetării.

Arrighi sugerează ca țările să construiască locuințe rezistente la căldură, să creeze „centre răcoroase” pentru ca oamenii să se adăpostească și să găsească modalități de răcire a orașelor, inclusiv prin plantarea mai multor copaci.

„Acest studiu confirmă ceea ce știam deja. Arată din nou cât de mult joacă schimbările climatice un rol în ceea ce se întâmplă în prezent”, a spus, la rândul său, Friederike Otto de la Imperial College London.

În luna iulie, au fost doborâte recorduri de temperatură în unele zone din China, sudul SUA și Europa, iar experții avertizează că alte recorduri ar putea fi depășite în următoarele săptămâni și luni.

Un studiu estimează că peste 61.000 de persoane au murit din cauze care au legătură cu temperaturile ridicate în timpul valurilor de căldură de anul trecut din Europa.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *