Vara pierdută a premierului Marcel Ciolacu: nicio decizie și multe declarații de adormit electoratul

Vara pierdută a premierului Marcel Ciolacu: nicio decizie și multe declarații de adormit electoratul

De 33 de ani de când există capitalismul de cumetrie din România, creat de foștii nomenclaturiști și securiști și lăsat moștenire progeniturilor lor, n-a existat un guvern care să producă strategii, tactici și planuri compatibile cu economia de piață. Guvernul Ciolacu nu face excepție.

După vizita la fabrica de țigarete Philip Morris, care a aniversat 30 de ani în România, premierul Marcel Ciolacu a spus: „Continuăm să scriem actul normativ, pe urmă va fi pus în transparență, cum este normal. Până la finalul lunii terminăm tot circuitul, inclusiv asumarea de răspundere în Parlament”. Peste câteva clipe, șeful guvernului a zis: „Am văzut în actul normativ că o să crească salariile și nu e nicio austeritate”. Importantă precizare: deși „actul normativ” privind pachetul fiscal-bugetar este în curs de redactare, Marcel Ciolacu „l-a văzut” și a anunțat poporul că salariile vor crește și nu va fi „nicio austeritate”. 

Imaginați-vă cum niște scribălăi stau de dimineața până seara într-o cămăruță din Palatul Victoria și, grijuliu nevoie mare, Ciolacu bagă capul și trage cu ochiu’ peste umărul unui truditor la „actul normativ”: măi, să fie, salariile vor crește și nu-i nicio austeritate! Caraghios. Altfel, Ciolacu pare ca un scriitor avid de publicitate, care își anunță cititorii că, deși n-a terminat de scris romanul, personajul principal, deși trece prin multe încercări dramatice, va supraviețui. Ridicol.

Mesajul lui Ciolacu miroase a campanie electorală: „salariile vor crește”, adică, stați liniștiți, români, și nu faceți greve! În treacăt, ne arată pisica (austeritatea), dar sub conducerea sa nu va fi cazul să ni se întâmple acest lucru. Pentru că acest baubau, austeritatea, trebuie mânuit în comunicarea publică cu delicatețe. La spaimele care i se pompează zilnic, asta-i mai trebuie poporului: austeritatea! 

Apoi, este de-a dreptul straniu ca un document aflat în faza „scrierii”, cum se referă Ciolacu la actul normativ, să fie deja supus „asumării răspunderii în Parlament”. Cum să-ți asumi răspunderea pe ceva care încă nu a fost definitivat și nici nu există? Ciolacu vinde blana ursului din… PSD. 

Trebuie să recunoaștem că inițiativa producătorului de țigarete de a-l invita pe Ciolacu la o astfel de aniversare este o bună manevră de PR. Și pentru companie, și pentru premier. Compania își reafirmă „atașamentul” față de autoritățile române, iar premierul își arată interesul față de un reprezentant al mediului de afaceri. 

Nu știu dacă numele lui Ciolacu cântărește atât de greu pentru prestigiul lui Philip Morris România. Să te lauzi cu Ciolacu la 30 de ani de prezență în România? De ce, pentru că este doar prim-ministru? Apropo, poate că Marcel Ciolacu a aflat pe parcursul vizitei că multinaționala a realizat în România, în cursul anului trecut, o cifră de afaceri de 802,6 milioane de lei și a raportat un profit net de 122,8 milioane de lei. Rata profitului: 15,3%. Excepțională performanță! Tot să fumezi în România! La sfârșitul anului 2022, compania avea datorii de 1,1 miliarde de lei și creanțe de 20,6 milioane de lei, conform bilanțului financiar depus la Ministerul Finanțelor Publice. Or fi luat consilierii premierul notițe? Oare a reținut ceva Ciolacu după această vizită care să-i folosească la scrierea „actului normativ”? Sau a fost plimbat ca ursul pe uliță? Ultima variantă pare cea mai credibilă.

Vizita lui Marcel Ciolacu la producătorul de țigări se alătură întrevederilor de săptămâna trecută pe care le-a avut la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene: puține idei, multe poze, mult PR, niciun element concret. Nu știm ce-a discutat și nici nu știm ce i-au spus oamenii cu care s-a întâlnit. Secretomanie și PR. 

Hotărât lucru, bâjbâiala guvernului Ciolacu pe seama măsurilor fiscale, care s-a întins pe mai bine de cinci luni, este o dovadă de incompetență. Oricâte vizite ar face la aniversările companiilor private și oricâte întâlniri va avea la Palatul Victoria cu șefi de multinaționale, Marcel Ciolacu nu va înțelege cum funcționează economia de piață. Nu este nici primul și nici ultimul prim-ministru al României care nu înțelege acest lucru. 

De 33 de ani de când există capitalismul de cumetrie din România, creat de foștii nomenclaturiști și securiști și lăsat moștenire progeniturilor lor, n-a existat un guvern care să producă strategii, tactici și planuri compatibile cu economia de piață. 

Toate măsurile s-au luat punctual, pe motivul că așa a zis FMI, așa a recomandat Uniunea, așa vrea Banca Mondială, ca o chemare de brigadieri, ceva legat cu sârmă, lipit cu prenadez, merge și așa, să vedem ce-o să iasă! Chiar nu avem o generație de specialiști care să furnizeze strategii și să aplice programe specifice economiei de piață? Pentru că toate guvernele României au fost pline de oameni care au lucrat temeinic pentru interesul de partid, pentru interesul personal. 

Să ne resemnăm cu acești guvernanți care știu să onoreze invitații la vizite de aniversări, să se tragă în poze și să taie panglici. Aceasta este urgența fiecărui politician din capitalismul nostru de cumetrie: „Unde-i panglica, unde-i foarfeca, unde-i microfonul?” Doar atât.          

foto: Guv.ro     

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *