Veniturile Rusiei din exporturile de petrol au depășit nivelurile de dinaintea războiului – un eșec al sancțiunilor

Veniturile Rusiei din exporturile de petrol au depășit nivelurile de dinaintea războiului – un eșec al sancțiunilor

După sancțiunile impuse de Occident, Moscova și-a redirecționat livrările de petrol către China și India și a exportat aproape 3,5 milioane de barili de petrol pe zi în 2023, potrivit Bloomberg.

Exporturile de petrol rusesc au generat venituri de 11 miliarde de dolari, mulțumită unei flote fantomă de petroliere și a unor entități obscure care au ajutat Moscova să ocolească decizia statelor G7 de a impune un plafon de preț pentru țițeiul rusesc, scrie Bloomberg, citând date comerciale.

Astfel, veniturile lunare ale Moscovei din exporturile de petrol sunt mai mari acum decât înainte de invadarea Ucrainei, ceea ce subliniază eșecul sancțiunilor.

În decembrie 2022, statele G7 au impus un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, în timp ce UE a interzis aproape toate importurile de petrol din Rusia. Deciziile au fost luat pentru a sancționa invazia pornită de Vladimir Putin, dar și pentru a lipsi mașinăria de război a Kremlinului de finanțarea necesară.

De atunci, Moscova și-a redirecționat livrările de petrol către China și India și a exportat aproape 3,5 milioane de barili de petrol pe zi în 2023, potrivit Bloomberg.

Datele Ministerului rus de Finanțe au arătat că veniturile nete din petrol aproape s-au dublat între aprilie și octombrie, când au totalizat 11,3 miliarde de dolari și au reprezentat 31% din totalul veniturilor bugetare nete ale țării pentru luna respectivă, potrivit Bloomberg.

Este vorba despre o pondere mai mare din buget decât în orice lună din anul care a precedat invadarea Ucrainei.

Pe baza datelor vamale indiene, care au arătat că prețul plătit pentru petrolul rusesc a fost în medie de 72 de dolari pe baril, Bloomberg a calculat că aproximativ 11 miliarde de dolari au ajuns în buzunarele Moscovei prin comercianți anonimi și companii de transport maritim neidentificate.

Proprietarii ruși și străini de flote petroliere au mutat împreună peste 70% din încărcăturile de petrol rusesc în perioada ianuarie-septembrie 2023, a adăugat publicația.

Bloomberg a precizat că Trezoreria SUA a sancționat, începând cu 12 octombrie, opt petroliere pentru încălcarea plafonului de preț, inclusiv șase deținute de compania petrolieră de stat rusă Sovcomflot.

De asemenea, autoritățile americane au interpelat operatorii a aproximativ 100 de nave, pe care îi suspectează de încălcarea plafonului de preț.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *