Viața în Phoenix, orașul american care a depășit 43 de grade Celsius în fiecare zi din iulie: „Te simți ca într-un cuptor”

Viața în Phoenix, orașul american care a depășit 43 de grade Celsius în fiecare zi din iulie: „Te simți ca într-un cuptor”

Într-o țară în care aproximativ 100 de milioane de oameni au trecut în această lună prin alerte de caniculă, Phoenix, cel mai mare oraș din Arizona, bate toate recordurile, scriu Le Monde, NPR și Arizona Central.

Capitala Arizonei este supranumită „Valea Soarelui”, iar locuitorii sunt obișnuiți cu căldura toridă, deseori prelungită din timpul verii.

Actualul val de căldură este însă diferit de toate cele din trecut, din cauza duratei sale, a declarat meteorologul Matthew Hirsch de la Serviciul Național de Meteorologie din Phoenix, citat de publicația Arizona Central.

Orașul a intrat în a douăzeci și șasea zi consecutivă în care temperatura a atins sau a depășit 43,3 grade Celsius – un record, potrivit specialiștilor. În multe nopți, mercurul nu a mai coborât sub 30 de grade Celsius, și în cazul acesta un record.

„Te simți ca într-un cuptor”, a declarat pentru postul american de radio NPR Eric Brickley, un reprezentant al organizației umanitare Feed Phoenix. Organizația comunitară a înființat stații de hidratare în oraș, livrând gheață și apă populației fără adăpost și oricui are nevoie.

„Este practic singurul lucru care împiedică pe cineva să moară. Unele dintre locurile în care locuiesc oamenii sunt atât de fierbinți și mortale încât fără gheață, chiar și la umbră, ei vor muri”, a spus el.

Din aprilie, Departamentul de Sănătate Publică al comitatului Maricopa a raportat douăzeci și cinci de decese cauzate de căldură. Alte 249 de cazuri sunt în curs de investigare, scrie Le Monde.

Ce recorduri a bătut Phoenix

Iulie 2022 a avut o temperatură medie de 35,2 grade Celsius. O prognoză citată The Washington Post, a avertizat însă că Phoenix ar putea încheia acest iulie cu o temperatură medie record de 39,2 grade Celsius.

Într-o țară în care aproximativ 100 de milioane de oameni trăiesc de câteva zile sub alertă de caniculă, Phoenix bate toate recordurile.

Capitala Arizonei a bătut deja recordul pentru numărul de zile consecutive cu temperaturi maxime de 43,3 grade Celsius sau mai mari. Au fost bifate 26 de zile, depășind precedenta serie de 18 zile înregistrată în iunie 1974. Și este posibil ca seria să continue până spre weekend, când prognoza anunță o ușoară scădere a temperaturii.

Temperaturile maxime din Phoenix, din mai 2023 și până acum. Sursa: NOAA/Le Monde

Phoenix a bătut și recordul pentru numărul de zile consecutive cu temperaturi minime de cel puțin 32,2 grade Celsius. Marți, seria ajunsese la 16 zile, scrie publicația Axios. Recordul anterior a fost de șapte zile în vara anului 2020.

În fine, orașul se apropie și de recordul pentru numărul de zile consecutive fără precipitații. Au trecut 125 de zile fără precipitații, aceasta fiind a patra cea mai lungă perioadă fără precipitații, potrivit statisticilor.

„Nu există nicio secundă de răgaz”

Aproximativ 1,6 milioane de persoane trăiesc în Phoenix în prezent, în vreme ce aproape cinci milioane locuiesc în întreaga zonă metropolitană a orașului.

Se pare că din ce în ce mai mulți oameni se mută în oraș, chiar dacă riscurile cresc, iar o populație în creștere pune presiune asupra locuințelor și a apei – două resurse care ajută la atenuarea presiunii cauzate de căldura sufocantă – ambele resurse fiind amenințate de criză, scrie The Guardian.

Unii localnici, scrie Le Monde, spun că sunt obișnuiți cu căldura, că aceasta este suportabilă deoarece nu este umedă, că este chiar oportună, pentru că altfel paradisul lor ar fi suprapopulat.

Dar mulți observă că pur și simplu valul de caniculă testează limitele. „Nu există nicio secundă de răgaz. Îți secătuiește energia”, a declarat pentru cotidianul francez Amy Schwabenlender, o activistă care ajută persoanele fără adăpost.

Pentru persoanele fără adăpost – aproximativ 6.000 în Phoenix – valul de căldură are o cu totul altă față. De la începutul lui iulie, oamenii de pe stradă nu prea au mai prins un minut sub 30 de grade Celsius.

În ciuda eforturilor făcute de autorități, numărul de decese cauzate de căldură a crescut dramatic în ultimii ani, culminând cu un record de 425 de vieți pierdute anul trecut. Criza climatică sporește miza, temperaturile urmând să crească și mai mult în anii următori.

Căldura, observă organizațiile umanitare, ucide cu discriminare. În jur de 56% dintre cei care au murit din cauza căldurii anul trecut în comitatul Maricopa, unde se află Phoenix, nu aveau o locuință.

Dintre persoanele care au murit în interior, toate locuiau în case și clădiri care nu erau răcorite de aparate de aer condiționat. În 78% dintre cazuri, unitățile de aer condiționat erau prezente, dar nu funcționau.

Statisticile comitatului arată, de asemenea, că disparitățile se manifestă și pe criterii rasiale. Doar 6,8% din populația din Maricopa este de culoare, dar 11% dintre decesele cauzate de căldură au fost printre persoanele de culoare. Persoanele indigene, care au reprezentat 8% din decese, reprezintă doar 2,9% din populație.

În prima linie a luptei cu efectele căldurii

Phoenix a devenit de fapt un laborator al luptei pentru combaterea efectelor căldurii extreme, scrie Le Monde. O luptă din care alte orașe ar urma să învețe.

Piloții avertizează pasagerii că avionul va trece printr-o zonă de turbulențe, la apropierea de Phoenix, din cauza temperaturii ridicate.

Pompierii nu mai ies fără o unitate mobilă de răcire, fie pentru ei, fie pentru victime. „În cazul unui accident sau al unei căderi pe asfalt, solul este atât de fierbinte încât oamenii se aleg cu arsuri de gradul trei”, a explicat căpitanul Robert Golden, de la brigada de pompieri din Phoenix.

Primărița orașului, Kate Gallego, a desemnat în 2021 o persoană care se ocupă direct de lupta împotriva caniculei, o premieră într-un oraș american. Misiunea sa: nu doar să răspundă la urgențe, ci și să propună soluții pentru a scădea temperatura în oraș.

Municipalitatea a lansat zeci de programe cu obiective ambițioase, inclusiv plantarea mai multor copaci, deschiderea de centre de răcire și asigurarea faptului că oamenii din întreaga regiune au aparate de aer condiționat funcționale.

Canicula cere soluții și forțează astfel cercetătorii să le găsească.

Jordan Fourcher, un tânăr care tocmai a absolvit Universitatea de Stat din Arizona, a lansat Cryo-X, un start-up specializat în răcire prin radiație.

Inginerul, originar din California, a descoperit, atunci când a sosit în Phoenix, efectele distructive ale căldurii extreme. De atunci, el încearcă să comercializeze un material special care poate fi aplicat pe telefoane, vehicule și case mobile.

„Căldura este noua frontieră a tehnologiei”, a proclamat el, într-o discuție cu Le Monde.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *