VIDEO. Cum arată rândul-record de pelerini de la Iași, într-o filmare de 60 de secunde. Oamenii stau și acum la coadă

VIDEO. Cum arată rândul-record de pelerini de la Iași, într-o filmare de 60 de secunde. Oamenii stau și acum la coadă

Peste 330.000 de pelerini s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva la pelerinajul organizat anul acesta de Mitropolia Moldovei și Bucovinei la Iași. Cu peste 25.000 încă așezați la coadă, se preconizează a fi anul cu cei mai mulți pelerini de când se fac estimări oficiale din partea organizatorilor și ai Jandarmeriei. Un video realizat de către jandarmi arată lungimea de peste trei kilometri pe care au stat la coadă cei 50.000 de oameni așteptau să se închine.

Pelerinajul de anul acesta a avut cel mai mare număr de zile din toate cele organizate vreodată la Iași. De regulă evenimentul dura patru sau cinci zile, fiind prelungit cu maximum o zi sau două, până rândul de oameni era atât de scurt încât putea fi gestionat în curtea Catedralei Mitropolitane. Anul acesta, pelerinajul a durat de la început nouă zile, iar cum, fiindcă oamenii stau în continuare la coadă și la această oră, evenimentul va intra în cea de-a 10-a zi.

Au stat la coadă și 24 de ore

S-au înregistrat și o serie de recorduri de când se fac estimările oficiale. Dincolo de numărul total de pelerini care participă la întreaga manifestare religioasă, slujba de sâmbătă, 14 octombrie, a atras cei mai mulți creștini ortodocși. Estimările oficiale arată că au participat la Sfânta Liturghie peste 35.000 de persoane, când vârfurile din anii anterior erau de 25.000.

Și lungimea rândului a fost un nou record: niciodată acesta nu a trecut peste râul Bahlui, mereu era gestionat pe străzile dintre acesta și Catedrala Mitropolitană. În noaptea dinspre 13 spre 14 octombrie, jandarmii estimau peste 80.000 de oameni la rând și un timp de așteptare de aproape 24 de ore. 

Rândul de pelerini trecea peste podul care leagă centrul orașului de Bulevardul Cantemir, peste râul Bahlui, și se întorcea de-a lungul râului pentru încă aproape un kilometru. O estimare a organizatorilor arată că în momentele de vârf, rândul a măsurat peste cinci kilometri.

La slujba de sâmbătă, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a premiat elevi olimpici și pensionari care și-au dedicat viața bisericii. Printre ei și un tânăr din Botoșani cu o situație grea, care a fost dat afară din casă acum doi ani, dar asta nu l-a împiedicat să obțină rezultate la diferite concursuri, inclusiv la Olimpiada internațională de Științele Pământului care a avut loc în India.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *