Viktor Orbán a anunțat că intenționează să rămână în fruntea guvernului de la Budapesta până în 2034. Cum vrea să preia puterea și la Bruxelles

Viktor Orbán a anunțat că intenționează să rămână în fruntea guvernului de la Budapesta până în 2034. Cum vrea să preia puterea și la Bruxelles

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a prezentat, sâmbătă, într-un discurs cu ușile închise la reuniunea tradițională a partidul Fidesz înaintea noului an politic, un plan în 15 puncte prin care vrea ca Ungaria să fie „mare, puternică și bogată”, scrie publicația maghiară Telex, care citează surse de la întâlnire.

Viktor Orbán a vorbit la tradiționalul „picnic al cetățenilor”, desfășurat, sâmbătă, 9 septembrie, în localitatea Kötsce din apropierea Lacului Balaton, despre planurile sale în fruntea guvernului de la Budapesta până în 2034.

După alegerile din 2018, premierul maghiar a anunțat în mai multe rânduri că intenționează să rămână în fruntea executivului până în 2030. Sâmbătă, el a justificat prelungirea perioadei prin faptul că patru ani au fost pierduți din cauza războiului și a pandemiei provocate de coronavirus, notează Telex.

Viktor Orbán se află în fruntea guvernului din 2010 și a mai avut un mandat de premier în perioada 1998-2002.

Probleme economice

Orbán a recunoscut că popularitatea guvernului a scăzut în ultima perioadă, dar, în opinia sa, nu la fel de mult precum cea a altor partide europene aflate la guvernare. El a dat ca exemplu Germania, unde popularitatea partidelor de opoziție este deja mai mare decât cea a formațiunilor aflate la putere.

Premierul maghiar a identificat dificultățile economice drept principalul motiv pentru pierderea popularității Fidesz. El a vorbit despre faptul că valoarea salariilor reale scade pentru prima dată în zece ani, dar s-a arătat optimist în acest sens, spunând că până la sfârșitul anului tendința se va inversa și veniturile vor crește din nou.

„Societatea nu este obișnuită cu asta, ci cu creșterea continuă”, a argumentat Viktor Orbán.

„Vrem să fim mari, puternici și bogați”

Premierul maghiar crede totodată că popularitatea partidului său a scăzut într-o măsură mai mică decât în ​​alte părți ale Europei deoarece alegătorii lor iau în considerare nu numai aspecte economice, ci și ideologice. 

Orbán a vorbit din nou despre faptul că vede un pericol grav în islamizarea Europei și crede că, în viitorul apropiat, comunitățile creștine din Occident se vor refugia în Ungaria din această cauză, scrie publicația maghiară.

Premierul de la Budapesta a spus că are „un plan mare” pentru ca Ungaria să fie respectată în lume și a prezentat o strategie în 15 puncte. „Vrem să fim mari, puternici și bogați”, a spus Viktor Orbán, conform Telex.

Liderul FIDEZS a menționat următoarele obiective:

realizarea redresării demografice,
crearea unei economii bazate pe muncă,
în loc să iei împrumuturi, trebuie să devii un creditor și o națiune industrială modernă,
antreprenorii maghiari trebuie să investească și în străinătate, iar profitul trebuie adus acasă,
dezvoltarea armatei,
introducerea cetățeniei digitale,
autosuficiență energetică.

„Bruxelles-ul a fost capturat de o elită pro-război și coruptă”

O altă temă importantă abordată în cadrul reuniunii la care presa nu a avut acces a fost cea a strategiei europene a Fidesz, care își caută aliați pentru a prelua controlul asupra instituțiilor de la Bruxelles.

„Bruxelles-ul a fost capturat de o elită pro-război și coruptă. Deciziile eronate luate în perioada trecută provoacă daune grave Europei, competitivitatea Europei se deteriorează, de aceea partidele de dreapta câștigă putere peste tot în Europa, iar în Ungaria, forța de dreapta, Fidesz-KDNP, ar trebui să câștige încredere pentru a realiza schimbarea la Bruxelles”, a declarat Balázs Orbán, directorul politic al premierului maghiar, în preambulul întâlnirii de la Kötcs, conform publicației române de limbă maghiară Transtelex.

În perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din 2024, consilierul politic a spus că partidele de dreapta devin din ce în ce mai puternice în toate țările europene mari și că formațiunile de centru-dreapta trebuie să lucreze împreună cu acestea pentru a realiza o schimbare la nivelul Uniunii Europene.

Fidesz s-a retras în 2021 din grupul Partidului Popular European (centru-dreapta), după ce a fost amenințat cu excluderea.

Până la acest moment, formațiunea condusă de Viktor Orbán nu a anunțat public din ce familie politică europeană va face parte în viitor.

Critic îndelung al Bruxelles-ului

UE a acuzat de mai multe ori Guvernul de la Budapesta că subminează libertățile democratice, presa și statul de drept.

În iunie, într-un mesaj video postat pe Facebook înaintea începerii summitului european, premierul ungar a acuzat Comisia Europeană că a adus UE în „pragul falimentului” şi caută fonduri pentru a susţine ajutorul financiar pentru Ucraina, dar şi „creşterea salariilor birocraţilor de la Bruxelles”, potrivit Digi24. El a mai spus atunci că CE vrea mai mulți bani pentru a aduce migranți.

Anul trecut, Orbán a criticat și sancţiunile europene impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *