VIOLENȚA POLIȚIEI. Un procuror a văzut ochiul vânăt al unui bărbat prins la furat și a insistat să afle adevărul: „M-a proiectat cu capul de gresie”

VIOLENȚA POLIȚIEI. Un procuror a văzut ochiul vânăt al unui bărbat prins la furat și a insistat să afle adevărul: „M-a proiectat cu capul de gresie”

Ioan Ludu, fost polițist la Secţia 24 din București, a fost condamnat, pe 7 septembrie, la o pedeapsă de 10 luni cu suspendare și muncă în folosul comunității, după ce, în martie 2020, a lovit un bărbat pe care-l ancheta pentru furt. Polițistul trebuie să-i plătească daune morale hoțului, care nici n-a mai fost trimis în judecată pentru furt, după ce s-a împăcat cu păgubitul. Decizia Judecătoriei Sector 5 nu este definitivă.

În acea noapte, de 6/7 martie 2020, pe Jenel F. l-au dat de gol mâinile sale, murdare de funingine. Era trecut de miezul nopții, când bărbatul de 29 de ani şi prietenul său, Florin B, au fost prinşi în flagrant delict de poliție, după ce au furat catalizatorul de evacuare a gazelor, de la o maşină parcată în sectorul 5 al Capitalei.  

L-au tăiat cu flexul, pentru cele câteva grame de platină din interiorul piesei auto. În trecut, Jenel extrăgea cupru din cablurile furate de pe stâlpii de telefonie, iar în 2014, el a fost condamnat pentru asta, la 3 ani cu suspendare. 

Procurorul a văzut ochiul vânăt şi a vrut să afle adevărul 

În acea noapte din martie 2020, Jenel F. şi Florin B. au fost duşi la Secția 24 de poliție, iar a doua zi, au ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, pentru propunerea de arestare preventivă. 

Procurorul în biroul căruia au intrat a văzut că Jenel F. are un ochi vânăt şi umflat. A vrut să ştie ce-a pățit, iar bărbatul i-a spus că s-a lovit singur, atunci când fugea, încercând să scape de poliție. 

Dar, uitându-se în dosar, procurorul a constatat, că în pozele făcute la poliție, în care Jenel F. recunoştea, indicând cu degetul ce a furat din maşină, el nu avea vreo urmă de lovitură. 

Suspectând că bărbatul fusese agresat în secția de poliție, magistratul a cerut să vadă ce au înregistrat camerele video din interiorul clădirii, în noaptea în care Jenel F. a fost reținut. Iar pe imagini, la ora 2.22, când cei doi bărbaţi sunt aduşi la secţia de poliţie. Jenel F. nu avea faţa lovită.

Având aceste dovezi, procurorul a insistat să afle adevărul, iar bărbatul i-a recunoscut, în final că, în timp ce se afla în Secţia 24,  a fost bătut de „un poliţist înalt, bine făcut şi cu chelie. Mi-a zis că l-am făcut să vină de-acasă, deşi are copil mic. Mi-a ordonat să mă aşez culcat pe podea, apoi m-a lovit cu piciorul în zona din spate a gâtului şi m-a proiectat cu capul de gresie”, a declarat Jenel F, la Parchet.. 

Şi prietenul lui, Florin F., a mărturisit că „un poliţist cu chelie i-a dat lui Jenel un pumn, în zona ochilor, l-a pus la pământ, i-a pus piciorul pe cap şi i-a răsucit mâinile la spate”. 

Polițist: „S-a dat cu capul de pereţi, de ciudă că a fost prins”

Mai departe, procurorul a vrut să ştie ce polițişti s-au ocupat de acel caz de furt, iar Secţia 24 Poliţie i-a comunicat patru nume. Dintre ei, singurul „înalt, bine făcut, cu chelie” şi „cu copil mic” era comisarul Ioan Ludu.  

Pe imaginile de pe camera video din curtea secţiei de poliţie, în dimineața de 7 martie 2020, la ora 8.20, cms. Ludu şi-a parcat maşina şi apoi a intrat în sediu. După câteva secunde, el l-a preluat pe Jenel F. şi l-a dus într-o cameră de la etajul clădirii, unde nu exista sistem de supraveghere video.

Imediat după ce a aflat că e cercetat pentru purtare abuzivă, cms. Ioan Ludu, care avea 51 de ani, şi-a depus cererea de pensionare. I-a fost aprobată în iunie 2020. 

Ancheta a durat în acest caz 3 ani. Ioan Ludu a fost audiat, în calitate de suspect, abia în iunie 2022, iar atunci a declarat că „F. Jenel s-a lovit cu capul de pereţi, atunci când a auzit că vreau să-i fac propunere de arestare preventivă, pentru furt”.

Un alt polițist le-a declarat procurorilor că, în acea noapte, l-a văzut pe Jenel F., pe holul secţiei de poliţie Era lovit la ochi, şi polițistul l-a întrebat pe cms. Ludu ce s-a întâmplat, iar acesta i-a spus că „s-a dat cu capul de pereţi, de ciudă că a fost prins de poliţie”.

Polițistul recunoaşte şi explică de ce l-a lovit

Cum în dosar era doar cuvântul hoților împotriva cuvântului polițiştilor, în iulie 2022 s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale, pentru a se stabili cum ar fi putut să apară vânătaia de la ochiul lui Jenel F.. 

Raportul INML a fost gata în februarie anul acesta şi a concluzionat că leziunile traumatice s-ar fi putut produce „în circumstanţele afirmate de victimă, respectiv prin lovire cu corp dur, în timp ce acesta se afla aşezat pe podea ventral, şi prin lovirea consecutivă de plan dur a extremităţii cefalice”.

La o lună după finalizarea raportului INML, când a aflat că e inculpat, Ioan Ludu a recunoscut faptele. A mărturisit că l-a împins pe Jenel F., punându-i palmele în piept, iar acesta a căzut cu faţa la podea, iar „apoi i-am pus piciorul mai apăsat pe ceafă, în zona cervicalei”. 

Întrebat de ce l-a lovit, Ludu a spus că era nervos, pentru că în acea zi copiii săi aveau probleme de sănătate şi, în plus, trebuia să aibă grijă şi de soacra lui, care era, la rându-i, grav bolnavă.

În martie anul acesta, procurorii i-au propus polițistului pensionat să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției, însă acesta a refuzat. O lună mai târziu, el a fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă, infracțiune pedepsită de Codul Penal, atunci când e vorba de loviri, cu închisoarea de la 8 luni la 6 ani și 8 luni sau cu amendă. 

Judecător: „A afectat prestigiul întregii profesii de poliţist”

La primul termen de judecată, Ioan Ludu a anunțat că-şi recunoaşte faptele şi a solicitat aplicarea procedurii simplificate, ce reduce cu o treime limitele pedepselor. 

Pe 7 septembrie, Judecătoria Sectorului 5 l-a condamnat la 10 luni de închisoare, cu suspendare. Prin fapta lui, „a afectat prestigiul activităţii Secţiei 24 Poliţie, precum şi întregii profesii de poliţist, afectând încrederea cetăţenilor în organele de ordine şi siguranţă publică ale statului”, precizează judecătorul, în motivarea deciziei sale.

Este inadmisibil cum tocmai un organ de poliţie care trebuie să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile să se transforme în agresor. a lovit persoana vătămată cât timp se afla sub autoritatea statului, aceasta neavând posibilitatea de a se apăra.

Hotărârea 2002/2023 a Judecătoriei Sectorului 5:

Fostul polițist a fost obligat de instanță ca, în timpul termenului de supraveghere de 2 ani, să presteze 60 de zile muncă în folosul comunităţii.

La proces, Jenel F. a cerut ca polițistul să-i plătească 20.000 de euro, daune morale. Instanța a apreciat însă că suma de 10.000 de lei „e suficientă, pentru a compensa prejudiciul moral”. Decizia nu este definitivă.

Ce s-a întâmplat cu bărbatul bătut de polițist

Pentru furtul catalizatorului auto, Jenel F. şi complicele său nu au făcut nicio zi de închisoare. La patru luni după ce au fost prinşi de poliție, procurorul a dispus clasarea dosarului, ca urmare a împăcării celor doi cu proprietarul maşinii. Singura pagubă a hoților a fost confiscarea flexului folosit de ei în noaptea furtului.

La scurt timp, în noiembrie 2020, Jenel F. a fost trimis în judecată de DIICOT – ST Giurgiu, pentru trafic de minori în formă continuată. Potrivit acuzării, în martie 2020, adică exact atunci când a fost prins la furat de polițiştii de Secția 24, Jenel F. racolase o adolescentă de 17 ani, pe care o obliga să se prostitueze, în folosul lui. 

În timp ce se judeca acest dosar, Jenel F. a primit o altă condamnare, de 1 an şi 6 luni de închisoare, pentru o contrabandă cu țigări comisă în 2018. Tot atunci i-a fost revocată suspendarea pedepsei de 3 ani de închisoare pentru furtul de cabluri. 

Autoritățile române au emis pe numele lui un mandat european de arestare, iar Jenel F. a fost extrădat din Marea Britanie, în iulie 2021. 

Pentru trafic de minori, în mai anul trecut, Jenel F. a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani de închisoare. La pedeapsă s-a adăugat şi o treime din condamnarea pentru contrabandă, dar şi cei 3 ani primiți pentru furtul de cabluri, iar Jenel F. trebuie să execute acum, în total, 7 ani și șase luni de închisoare, în regim de detenție.

Cazul polițiștilor de la Secția 16: un an de proces și niciun verdict

Cazul cms. Ioan Ludu nu e unul singular. În august 2020, şase poliţişti de la Secţia 16 din Bucureşti au sechestrat un bărbat în maşina de serviciu, l-au dus pe un câmp şi l-au bătut fără milă. Ionuţ Ghiorghe și Teodor Gheorghe se întorceau pe jos spre casă când, lângă gura de metrou „Eroii Revoluţiei”, au văzut un bărbat oprit la un filtru de poliţie, pentru că nu purta mască. 

Au sărit în apărarea lui și le-au reproşat poliţiştilor că nici ei nu au măşti de protecţie. Unul dintre oamenii în uniformă l-a înjurat pe Ionuţ, iar el a răspuns la fel. Bărbatul a fost trântit pe jos, apoi i s-au pus cătuşele şi a fost închis într-o maşină de poliţie, unde i s-a pulverizat spray paralizant în ochi.

Prietenul lui, Teodor, a fost şi el încătuşat şi aruncat pe bancheta din spate a unei autospeciale, peste nişte jante. Maşinile au plecat apoi în direcţii diferite. Teodor a fost dus în cartierul Ferentari şi abandonat acolo, iar Ionuţ a ajuns pe un câmp, lângă Jilava, unde șase poliţişti l-au lovit cu pumnii, cu bocancii şi cu tomfele. 34 de urme de lovituri a numărat legistul. 

După bătaie, acuză procurorii, agentul Viorel Șeicaru, şeful poliţiştilor, a urinat peste victimă şi i-a spus: „vezi, mă, ce poate să facă poliția română?”.

9 poliţişti au fost acuzaţi de lipsire de libertate în mod ilegal, tortură şi purtare abuzivă. Procesul de la Tribunalul Bucureşti a început în septembrie anul trecut, când doi dintre inculpaţi şi-au recunoscut vina şi au cerut să fie judecaţi în procedura simplificată. 

La ultimul termen, pe 11 septembrie, instanța a dat o nouă amânare, pentru că unul dintre avocați nu s-a putut prezenta la proces.  

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *