Vlad Voiculescu, urmărit penal în dosarul vaccinurilor anti-COVID. De ce e acuzat oficial fostul ministru al Sănătății

Vlad Voiculescu, urmărit penal în dosarul vaccinurilor anti-COVID. De ce e acuzat oficial fostul ministru al Sănătății

DNA a anunţat vineri, 8 decembrie, că fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu este urmărit penal „pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave”, şi complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave”, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie.

Anunțul DNA a venit după ce Voiculescu a fost astăzi la sediul DNA, unde i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile. La DNA, a fost chemată și fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă, vizată și ea în dosar.

Conform procurorilor anticorupţie, pe 10, respectiv, 18 martie 2021, Voiculescu „cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane şi că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”.

De asemenea, Voiculescu este suspectat că a întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către Florin Cîțu, „care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer”.

„Precizăm că acest memorandum ar fi fost susținut spre aprobare în ședința Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuții delegate de ministru al Sănătății”, a adăugat DNA.

Voiculescu: „Nu au fost deciziile mele, au fost ale domnului Cîțu”

Înainte să intre la DNA, fostul ministru al Sănătății le-a declarat jurnaliștilor că el nu a avut un cuvânt de spus în privinţa vaccinării, iar deciziile importante erau luate de fostul premier Florin Cîțu, care se consulta cu președintele Klaus Iohannis.

„Nu este nici măcar o solicitare de acord către mine. Nu era atribuția ministrului, și vă puteți întreba de ce ministrul Sănătății a fost scos din schemă”, a spus Voiculescu.

Întrebat cine a pus semnătura pe contractele care i se atribuiau, Voiculescu a spus „nu eu”.

„Nu numai că n-am semnat contractele, ci atunci când luau deciziile să le semneze și comunicau decizia către Comisia Europeană, care făcea comanda mai departe, nici măcar nu mă informau. Semnătura este electronică, contractul se transmitea electronic. Se decripta cu o cheie pe care o avea altcineva, nu eu, probabil cineva din CNCAV, un angajat MApN”, a spus Voiculescu.

„Nu au fost deciziile mele, au fost ale domnului Cîțu. Nu sunt cel mai mare admirator al său. Deciziile erau ale domnului Cîțu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis (…) Eu vă spun că nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîțu fără domnul președinte”, a insistat Voiculescu.

Contractele pentru vaccinuri erau negociate între Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri, iar statele membre puteau alege dacă refuză sau acceptă contractul.

„Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre. De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de «opt-out», astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”, precizează DNA.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *