Vremea extremă de azi este doar „vârful aisbergului” în comparație cu ce va urma. Avertismentul experților în domeniul climei

Vremea extremă de azi este doar „vârful aisbergului” în comparație cu ce va urma. Avertismentul experților în domeniul climei

Sunt necesare măsuri drastice în domeniul climatic pentru a reduce fenomenele meteorologice extreme „nebunești”, au spus oamenii de știință citați de The Guardian.

Vremea extremă „nebună” care face ravagii pe planetă anul acesta va deveni o obișnuință în decurs de un deceniu, dacă omenirea nu ia măsuri drastice, au declarat cei mai importanți oameni de știință în domeniul climei.

Valurile de căldură din întreaga lume, incendiile de vegetație din Europa și America de Nord și inundațiile de astăzi sunt doar „vârful aisbergului”, în comparație cu efectele și mai grave care vor urma, au declarat aceștia, adăugând că limitările modelelor climatice înseamnă totodată că în viitor vor exista și multe necunoscute.

Concluziile sunt parte a unei evaluări de specialitate oferite cotidianului The Guardian de peste 40 de oameni de știință din întreaga lume, înaintea summiturilor climatice ONU ce vor avea loc în această toamnă.

Specialiștii au declarat că creșterea temperaturii globale a fost în concordanță cu avertismentele formulate în ultimele decenii, aceasta fiind în același timp stimulată în acest an de revenirea modelului climatic El Niño.

Experții au observat însă că teritoriile și oamenii au fost mai vulnerabili la fenomene meteorologice extreme decât se așteptau și au suferit efecte fără precedent, pe măsură ce recordurile climatice au fost doborâte.

Impactul este cel care a fost subestimat

„Iulie a fost cea mai fierbinte lună din istoria omenirii, iar oamenii din întreaga lume suferă consecințele”, a declarat profesorul Piers Forster de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie.

„Dar este ceea ce așteptam la (acest nivel) de încălzire. Aceasta va fi vara medie peste 10 ani, dacă lumea nu cooperează și nu pune acțiunile climatice în fruntea agendei”, a adăugat el, citat de cotidianul britanic.

„Impactul este mult mai puternic decât mă așteptam eu – și mulți dintre oamenii de știință din domeniul climei pe care îi cunosc”, a declarat și profesorul Krishna AchutaRao de la Indian Institute of Technology.

Doctorul Christophe Cassou, cercetător CNRS la Universitatea Paul Sabatier Toulouse III, din Franța, a declarat, la rândul lui, că impactul creșterii temperaturii a fost mai puternic, în ciuda estimărilor corecte din punct de vedere tehnic.

„Schimbările în ceea ce privește riscurile (climatice) nu au fost subestimate la scară globală. Dar impactul a fost subestimat, deoarece suntem mult mai vulnerabili decât am crezut – vulnerabilitatea noastră este evidentă”, a spus acesta.

Modelele climatice au estimat corect creșterea temperaturii globale

Modelele climatice au prezis cu exactitate creșterea temperaturii globale pe măsură ce emisiile de gaze cu efect de seră ale omenirii au crescut. Însă numeroși oameni de știință au subliniat dificultatea deosebită pe care o au în anticiparea evenimentelor meteorologice extreme, care sunt prin definiție rare.

„Percepția noastră este, de asemenea, influențată de faptul că intrăm tot mai frecvent într-un teritoriu neexplorat, ceea ce dă un sentiment de accelerare”, a spus Cassou.

„Simțim acum schimbările climatice care se manifestă peste vremea obișnuită”, a adăugat el.

„Este posibil să subestimăm în mod serios pericolele care ne așteaptă”, a declarat și doctorul Raúl Cordero, până de curând la Universitatea din Santiago, Chile. „Zburăm parțial în orb în ceea ce privește fenomenele climatice extreme”, a spus acesta.

Oamenii de știință cred că lumea nu a trecut încă de pragul fără întoarcere al schimbărilor climatice galopante. Dar Doctorul Rein Haarsma, de la Institutul Meteorologic Regal Olandez, a declarat că momentele de inflexiune se apropie.

„Fenomenele extreme pe care le vedem acum ar putea provoca momente de inflexiune, cum ar fi prăbușirea circulației curentului meridional din Atlantic și topirea gheții din Antarctica, fapt ce ar avea efecte devastatoare”, a spus el.

O fereastră mică de oportunitate

Organizația Meteorologică Mondială a avertizat că următorii cinci ani vor fi probabil cei mai fierbinți din istorie, lovind cel mai puternic comunitățile vulnerabile.

Potrivit oamenilor de știință, a mai rămas deschisă o „fereastră de oportunitate foarte mică” pentru a evita cele mai grave efecte ale crizei climatice. Cercetătorii au indicat în mod covârșitor o singură acțiune ca fiind esențială: reducerea la zero a arderii combustibililor fosili.

Emisiile globale de dioxid de carbon au continuat să crească în ultimii ani și ar trebui să scadă cu 43% pentru a avea șanse de a menține încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială, au spus specialiștii.

„Trebuie să încetăm să mai ardem combustibili fosili”, a declarat doctorul Friederike Otto de la Imperial College London, pentru The Guardian. „Acum, nu cândva, când le vom permite companiilor să facă toți banii pe care îi pot face”, a spus el.

Profesoara Emily Shuckburgh de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a subliniat și ea același lucru. „Oricine perpetuează în vreun fel era combustibililor fosili este în mod clar de partea greșită a istoriei”, a afirmat ea.

„Ideea că ne vom gândi la evenimentele extreme de astăzi ca la unele moderate în raport cu ceea ce ne așteaptă în viitor este cu adevărat halucinantă”, a declarat și profesorul Andrea Dutton de la Universitatea Wisconsin-Madison, SUA. „Viteza cu care vom face această tranziție ne va defini viitorul”, a spus el.

Aceste avertismente ar putea fi discutate la summitul ONU privind clima din 20 septembrie.

„Aproape toți indicatorii noștri privind clima arată că mergem într-o direcție greșită”, a declarat Amina Mohammed, secretarul general adjunct al ONU. „Sperăm și ne așteptăm ca liderii politici, sectorul privat și organizațiile societății civile să vină la summit cu acțiuni și angajamente credibile și ambițioase”, a spus acesta.

Principalul summit al ONU privind clima din 2023, Cop28, va începe la sfârșitul lunii noiembrie. Acesta va fi găzduit de Emiratele Arabe Unite și va fi prezidat de Sultan Al Jaber, directorul executiv al companiei petroliere de stat din Emiratele Arabe – un lucru criticat de observatori.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *