„Whiskygate”. Vânzările de alcool din țările baltice către Rusia cresc, în ciuda sancțiunilor occidentale

„Whiskygate”. Vânzările de alcool din țările baltice către Rusia cresc, în ciuda sancțiunilor occidentale

Letonia a fost cel mai mare exportator de whisky către Rusia în 2023, arată datele publicate de agenția de presă rusă de stat Ria Novosti, potrivit Euronews.

Acest lucru s-a întâmplat în pofida tensiunilor ridicate dintre cele două țări, în urma invaziei pe scară largă a Moscovei în Ucraina și a impunerii unei lungi serii de sancțiuni occidentale.

Ria Novosti scrie că Rusia a importat whisky în valoare de aproape 244 de milioane de euro între lunile ianuarie și septembrie 2023, de aproape patru ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Cea mai mare parte a provenit din țara vecină Letonia, care, potrivit Ria Novosti, a expediat produse în valoare de 177,4 milioane de euro, urmată de vecinul baltic al acesteia, Lituania, cu 26,9 milioane de euro.

Exporturile Letoniei către Rusia au fost în valoare de peste 1,1 miliarde de euro în 2023, potrivit datelor guvernului țării, citate de agenția germană de știri Deustsche Welle (DW). Mai mult de jumătate din totalul exporturilor letone în Rusia au fost băuturi, băuturi spirtoase și oțet.

Anul trecut, statul baltic a exportat în Rusia mai mult vin (în valoare de 73 de milioane de euro) chiar și decât Italia (68 de milioane de euro), un producător mult mai mare decât Letonia.

„Letonia a fost un susținător vocal al Ucrainei și s-a alăturat la promovarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei, după invazie. În același timp, Letonia continuă să servească drept sursă principală de whisky pentru Rusia, reprezentând peste 70% din toate importurile de whisky în cursul anului 2023″, a declarat, pentru Euronews John Wright, de la Moral Rating Agency (MRA) – o organizație înființată pentru a evalua dacă firmele și companiile occidentale și-au respectat promisiunea de a se retrage din Rusia după invadarea Ucrainei.

„Continuarea afacerilor de export ale Letoniei către Rusia este atât rușinoasă, cât și contrară propriilor valori ale Letoniei. Pe plan intern, noi, cei de la MRA, ne referim la comerțul cu whisky din Letonia ca fiind «Whiskygate», atât pentru că este scandalos, cât și pentru că Letonia servește drept poartă de intrare pentru companiile occidentale de băuturi spirtoase pe piața rusă”, a mai spus Wright.

Letonia, intermediar pentru companiile occidentale

Potrivit experților locali, Letonia acționează ca intermediar într-un proces care implică companii occidentale ce nu doresc să arate că își mai vând produsele în Rusia, pe fondul războiului ucigător din Ucraina.

Matiss Mirosnikovs, economist la Banca Letoniei, a declarat pentru Euronews că, deși țara a fost mult timp un intermediar pentru companiile occidentale, a văzut cum numărul de reexporturi de bunuri occidentale a crescut după invazia Moscovei în Ucraina în 2022.

„Dacă ne uităm unde sunt fabricate aceste bunuri, ce tip de băuturi alcoolice sunt, vedem în cea mai mare parte că acestea sunt de origine străină, nu sunt produse pe plan local, aici”, a spus el.

„Ceea ce cred că se întâmplă este că firmele occidentale încearcă să mute într-un fel atenția de la rolul lor de vânzători (către Rusia, n.r.) și să dea vina pe alți distribuitori, în timp ce numele companiilor-mamă mai mari nu apar în aceste tranzacții, deci nu arată că sunt direct legate de Rusia”, a sugerat Mirosnikovs.

„Nu trebuie să dăm vina pe noi”, a adăugat el. ”Suntem la graniță și veți avea câțiva exportatori occidentali care se folosesc de această oportunitate”, a precizat economistul. Oficial, exporturile Letoniei nu încalcă sancțiunile impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei.

Davis Vitols, directorul general al Asociației letone a industriei alcoolului (LANA), a fost de acord.

„Înainte ca Rusia să înceapă războiul din Ucraina, Letonia a fost unul dintre principalele centre, dacă nu chiar principalul centru, pentru reexporturile multor companii mari de alcool către Rusia, Belarus, Ucraina și Kazahstan”, a explicat Vitols.

„Conform sancțiunilor UE, exporturile de alcool către Rusia și Belarus sunt încă permise, cu excepția sticlelor care costă mai mult de 300 de euro, așa că, deoarece Letonia nu produce whisky, acestea sunt reexportate din alte țări. Iar în Letonia, aceste sticle sunt ștampilate în conformitate cu legile țării exportatoare”, a adăugat el.

Wright a mai declarat că Letonia „servește în mod clar ca o «ușă din spate» spre piața rusă pentru companiile occidentale de băuturi spirtoase”. Potrivit lui Wright, Letonia este al șaselea cel mai mare importator de scotch din lume, „chiar dacă populația ei este mai mică decât cea a statului (american) Idaho”.

„Calculele noastre sugerează că, dacă populația letonă ar consuma cu adevărat tot alcoolul pe care țara îl importă, atunci fiecare bărbat, femeie și copil leton ar fi în stare de ebrietate în cea mai mare parte a fiecărei zile. Dar nu este ceea ce se întâmplă. În schimb, datele arată că Letonia continuă să redistribuie aproximativ 5 sticle de whisky în Rusia pentru fiecare sticlă de whisky pe care o consumă în țară”, a mai explicat Wright.

Sursele din Rusia s-au arătat de acord cu experții letoni.

„Dacă înainte, conform documentelor, importurile mergeau în Rusia și tranzitau pur și simplu Letonia sau Lituania, acum punctul final este reprezentat de statele baltice, iar de acolo livrarea merge în Federația Rusă”, a declarat, pentru Ria Novosti, Veniamin Grabar, președintele companiei rusești de alcool Ladoga.

„Lanțul logistic nu s-a schimbat, s-a schimbat un pic de hârtii. Motivul este că, de multe ori, furnizorii străini nu vor să își asume riscuri și indică Rusia ca punct final de livrare”, a mai spus el.

Mirosnikov a precizat că proporția exporturilor către Rusia a scăzut de fapt „dramatic” din 2014.

În urmă cu zece ani, Rusia era al doilea partener de export al Letoniei, ocupând 14% din totalul bunurilor exportate, iar acum ponderea este mai mică de 6%.

Această pondere „este încă destul de mare, dar rolul Letoniei s-a diminuat de-a lungul anilor”, a continuat el.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *