Zece țări și teritorii au fost afectate de inundații grave în 12 zile. Specialiștii spun că asfel de fenomene pot deveni tot mai frecvente

Zece țări și teritorii au fost afectate de inundații grave în 12 zile. Specialiștii spun că asfel de fenomene pot deveni tot mai frecvente

La începutul lunii septembrie, un taifun a lovit regiunea chineză Hong Kong, acesta fiind primul dintr-o serie de fenomene meteorologice extreme care au afectat, în decurs de 12 zile, zece țări și teritorii din întreaga lume, cele mai grave fiind inundațiile din Libia. Pe măsură ce criza climatică se accelerează, astfel de fenomene pot deveni tot mai frecvente, avertizează experții, citați de CNN.

Vremea extremă din această perioadă a fost rezultatul unei combinații de factori diferiți, inclusiv fluctuațiile climatice naturale, explică Jung-Eun Chu, cercetătoare în domeniul atmosferei și climei la City University of Hong Kong. Specialista avertizează însă că „încălzirea globală modifică de fapt proprietățile precipitațiilor în ceea ce privește frecvența, intensitatea și durata”.

Urmările inundațiilor subliniază nevoia urgentă ca guvernele să se pregătească pentru această nouă realitate, precum și faptul că țările mai sărace și cele unde au loc conflicte se află în prima linie a dezastrelor climatice, notează sursa citată.

Guvernele „trebuie să fie pregătite. Trebuie să înceapă să se gândească la asta, pentru că nu au mai experimentat niciodată acest tip de evenimente extreme”, atrage atenția Chu.

Sate acoperite de ape în Grecia

Furtuna Daniel a măturat, de la începutul lunii septembrie, zona mediteraneană și sud-estul Europei.

Fenomenul meteo a fost descris ca fiind un tip relativ rar de furtună cu caracteristici similare uraganelor și taifunurilor, care poate aduce ploi și inundații periculoase.

Formată pe 5 septembrie, furtuna a afectat inițial Grecia, aducând cantități de ploaie care se înregistrau, în mod normal, pe parcursul unui an. Sate întregi au fost acoperite de ape și cel puțin 15 persoane au murit în urma intemperiilor, premierului grec Kyriakos Mitsotakis vorbind despre „una dintre cele mai puternice furtuni care a lovit vreodată Europa”.

An aerial view taken on September 7, 2023 shows the flooded village of Farkadona near the city of Karditsa, central Greece. Greek rescue services were trying to reach dozens of villagers in central Greece on September 7, 2023, after deadly storms that saw more than a year’s worth of rain fall there in 24 hours. Across Greece, Turkey and Bulgaria, the storms have killed at least 14 people.,Image: 803516094, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
An aerial view taken on September 7, 2023 shows the flooded village of Farkadona near the city of Karditsa, central Greece. Greek rescue services were trying to reach dozens of villagers in central Greece on September 7, 2023, after deadly storms that saw more than a year’s worth of rain fall there in 24 hours. Across Greece, Turkey and Bulgaria, the storms have killed at least 14 people.,Image: 803515574, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
O vedere aeriană realizată la 7 septembrie 2023 arată satul Farkadona, inundat, din apropierea orașului Karditsa, în centrul Greciei. Foto: Profimedia
A man is rescued and evacuated during flooding in Kucukcekmece district in Istanbul on September 5, 2023. Two people died on Tuesday in flash floods from torrential rains that turned the streets of Istanbul into rushing rivers, officials said.,Image: 803247046, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
Turkish soldiers search the area for a missing person after Bungalow homes were destroyed in the Igneada district of Kirklarel, on September 7, 2023. Storms have killed at least 14 people in Greece, Turkey and Bulgaria, with a Greek region hit by more rain in 24 hours than it normally sees in a year, officials said September 6, 2023. Turkish emergency services said five people have died and one was missing in floods that hit the northwestern city of Kirklareli.,Image: 803451757, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
O mașină blocată în moloz după ce inundațiile au devastat orașul libian Derna. Foto: Profimedia
Cel puțin 150 de persoane au murit în Libia, după inundațiile provocate de furtuna Daniel. Autoritățile au declarat stare de urgență extremă. Sursa: Profimedia
DERNA, LIBYA – SEPTEMBER 12: A view of devastation in disaster zones after the floods caused by the Storm Daniel ravaged the region in Derna, Libya on September 12, 2023. The death toll from devastating floods in Libya’s eastern city of Derna has risen to 5,300 and thousands of people are still missing, the country’s official news agency reported on Tuesday. Abdullah Mohammed Bonja / Anadolu Agency,Image: 804857379, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
A woman pushes a cart on a flooded road in Hong Kong on September 8, 2023. Record rainfall in Hong Kong caused widespread flooding in the early hours on September 8, disrupting road and rail traffic just days after the city dodged major damage from a super typhoon.,Image: 803651496, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
Huge waves are seen in Yilan as Typhoon Haikui makes landfall in eastern Taiwan on September 3, 2023.,Image: 802497275, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Furtuna și inundațiile au venit după o serie de incendii devastatoare cu care Grecia s-a confruntat în timpul verii.

Aceste fenomene „au amprentele schimbărilor climatice”, a declarat ministrul elen al mediului, Theodoros Skylakakis, la CNN.

Inundații puternice în Turcia, Bulgaria și Spania

Furtuna a lovit și Turcia vecină, unde cel puțin șapte oameni și-au pierdut viața, dintre care doi în Istanbul, cel mai mare oraș al țării, afectat de inundații bruște. În zonele împădurite, oamenii au fost nevoiți să vâslească prin apă până la genunchi, înconjurați de copaci căzuți.

Patru decese provocate de furtună și inundații au fost înregistrate și în Bulgaria, în timp ce în Spania, a lovit o altă furtună, Dana, iar cel puțin trei persoane au murit.

Peste 11.000 de morți în Libia

Căpătând putere din cauza apelor neobișnuit de calde ale mării, furtuna Daniel s-a deplasat de-a lungul Mediteranei și a ajuns în Libia, unde a adus ploi torențiale în nord-estul țării. Din cauza precipitațiilor, două baraje au cedat, eliberând un val de șapte metri, potrivit Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Cel mai afectat a fost orașul de coastă Derna. Peste 11.000 de oameni au murit și cel puțin alți 10.000 sunt încă dispăruți, potrivit celui mai recent bilanț anunțat de ONU. Autoritățile cred că multe victime au fost luate de ape sau se află încă sub dărâmături.

Experții spun că amploarea dezastrului a fost mult amplificată de o combinație de factori, printre care infrastructura în colaps, avertismentele inadecvate din partea autorităților și impactul crizei climatice.

În plus, din 2014 țara este împărțită între două administrații rivale, una dintre ele, cea care controlează regiunea în care se află Derna, nefiind recunoscută de majoritatea comunității internaționale.

Statul fragmentat a făcut ca Libia să fie nepregătită pentru inundații, spun specialiștii, iar situația ar putea împiedica livrarea ajutoarelo umanitare.

Ciaran Donnelly, vicepreședinte senior pentru răspuns la crize, recuperare și dezvoltare la Comitetul Internațional de Salvare:

Situația din Libia s-a deteriorat constant din cauza anilor de conflict și instabilitate, agravată de impactul schimbărilor climatice.

Ciaran Donnelly, vicepreședinte pentru răspuns la crize, recuperare și dezvoltare la Comitetul Internațional de Salvare:

„La nivel mondial, schimbările climatice au făcut ca aceste fenomene meteorologice extreme să fie mai frecvente și mai intense, ceea ce face și mai dificil pentru comunități să facă față și să reconstruiască, în special în regiunile afectate de conflicte”, completează Donnelly.

Două taifunuri succesive în Asia

Zone întinse din Asia au resimțit, tot la începutul lunii septembrie, impactul a două taifunuri, Saola și Haikui, care au trecut prin regiune la câteva zile distanță unul de celălalt, provocând pagube importante în Taiwan, în orașul Hong Kong și în alte părți din sudul Chinei.

Saola a oprit activitățile din Hong Kong timp de două zile, însă adevăratele pagube au apărut o săptămână mai târziu, când orașul a fost lovit de o furtună bruscă, urmată de inundații puternice. Autoritățile au anunțat atunci că s-a înregistrat cea mai mare cantitate de precipitații pe oră de la începutul înregistrărilor, în 1884.

În Taiwan, taifunul Haikui a lăsat în urmă zeci de răniți, zeci de mii de locuințe fără curent electric, peste 7.000 de locuitori fiind evacuați.

„Dacă ar fi existat un singur taifun, nu ar fi produs acest tip de precipitații severe”, explică Jung-Eun Chu, precizând că, deși fenomenul nu este legat în mod clar de schimbările climatice, încălzirea globală contribuie la alimentarea unor furtuni mai puternice.

Dacă clima se încălzește, dacă suprafața (oceanului) devine mai caldă, atmosfera poate reține mai multă umiditate. Dacă temperaturile cresc cu un grad Celsius, atmosfera poate reține cu 7% mai multă umiditate.

Jung-Eun Chu, cercetătoare la City University of Hong Kong:

Pe măsură ce planeta se încălzește, fenomenele meteorologice extreme care se întâmplau o dată în viață devin tot mai frecvente, spune cercetătoarea.

Zeci de morți în urma inundațiilor din Brazilia

Și Brazilia, țară din America de Sud, s-a confruntat recent cu inundații. Peste 30 de oameni au murit în urma ploilor abundente și a inundațiilor din statul Rio Grande do Sul, acesta fiind mai grav dezastru natural produs aici în ultimii 40 de ani, potrivit CNN Brasil.

Furtună în deșertul Nevada din SUA

De asemenea, în Statele Unite, o furtună puternică produsă în deșertul Nevada, din vestul țării, a blocat zeci de mii de oameni din cauza noroiului în zona în care se desfășoară festivalul Burning Man. Iar pe coasta de est, în Massachusetts inundațiile au afectat sute de case, întreprinderi, poduri, baraje și linii de cale ferată.

Specialiștii spun că temperaturile ridicate ale oceanelor au alimentat un sezon hiperactiv al uraganelor din Atlantic, care nu dă semne că se încetinește.

Potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration, peste 90% din încălzirea de pe glob din ultimii 50 de ani a avut loc în oceane, ceea ce înseamnă că se pot forma mai multe furtuni decât ar fi posibil într-un an tipic El Niño, a declarat pentru CNN Phil Klotzbach, cercetător la Departamentul de Științe Atmosferice de la Colorado State University.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *