Ziar suedez, despre frații Tate: „Dacă ar fi fost traficanți români și victime românce, ar fi fost lăsați să continue”

Ziar suedez, despre frații Tate: „Dacă ar fi fost traficanți români și victime românce, ar fi fost lăsați să continue”

Jurnaliști de la Aftonbladet („Jurnalul de seară”), ziar suedez fondat în urmă cu 192 de ani, au venit în România, la Voluntari, unde se află domeniul influencerilor britanici Andrew și Tristan Tate, trimiși în judecată în România pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de persoane și viol.

„Aici Andrew Tate este ținut prizonier, iar fanii lui se adună în fața vilei. Am fost la fața locului, acasă la influencer: «Dacă ar fi fost români, ar fi ieșit liberi»”, este titrarea Aftonbladet, care a intervievat vecini, dar și reprezentanți ai organismelor care apără persoanele exploatate.

Muzică house, paznici fioroși

„Printre crăpături, putem vedem sclipirea unui bazin. Muzica house răsună de pe terasa din spatele pereților negri. Agenții de securitate ne scrutează și ne avertizează să nu ne apropiem prea mult”, descrie jurnalista suedeză Natalia Kazmierska atmosfera de la vila fraților Tate.

„De fapt, i-am văzut mai mult la televizor. Nu poți avea încredere în astfel de oameni. Dar sunt și multe fete naive“, declară o doamnă în vârstă, aprinzându-și o țigară în grădina ei flamboaiantă.

Peste drum este vecinul ei, controversatul influencer Andrew Tate, aflat de câteva luni în arest la domiciliu, împreună cu fratele său mai mic, Tristan.

„De după aceste ziduri, ale unui fost depozit de lemne din Voluntari, frații Tate și cele două complice ale lor sunt suspectați de conducerea o rețea criminală. Implicați în prostituție prin webcam, legați de luptători periculoși de MMA și conectați cu cazinouri controlate de mafia din Transilvania. Potrivit procurorului, femeile care au fost supuse traficului de persoane au fost nevoite să-și tatueze numele Tate pe corp”, scrie Aftonbladet.

Anul trecut, 138 de români au fost condamnați pentru trafic de persoane.

Când misoginismul toxic devine „mainstream”

„Ei au un mod de a gândi potrivit căruia bărbații ar trebui să fie dominanți și femeile inferioare“, declară Anna Lindén de la asociația suedeză Inte, pentru femeile cu experiențe de exploatare sexuală.

Andrew Tate este un vorbitor grozav, ești atras. Și dintr-o dată, misoginismul se poate simți mainstream.

Anna Lindén:

Ea a fost recent în România și și-a spus propria poveste, la o conferință UE despre trafic. Dar acolo nu s-a auzit nicio mărturie din partea vreunei românce. 

„Rușinea aici este prea mare”, explică Anna Lindén.

Pelerinajul de la poarta „regelui Tate”: „Vin și părinți”

Câțiva tineri cu șepci și pantaloni apar, curioși, pe stradă, în momentul în care jurnaliștii suedezi sunt la fața locului.

Au venit din SUA și din Marea Britanie, dar susțin că „s-a întâmplat să treacă pe lângă” acest loc de la marginea de nord a Bucureștiului. Fac câteva flotări, pare un omagiu la adresa fraților Tate.

Studentul Ahmed din București a fost unul dintre primii care au protestat față de arestarea lui Tate, dar acum ezită.

Tate vorbea despre mersul la sală, despre cum să te ridici ca să nu fii deprimat, erau lucruri utile, din care puteai învăța. Dar nimeni nu vrea să sprijine un criminal.

Ahmed:

Unii adolescenți români își încordează mușchii și își fac selfie-uri, în timp ce privesc domeniul care „cu greu arată ca o vilă de lux pentru unul dintre cei mai căutați oameni din lume”. 

Vila arată mai degrabă ca o sală de jocuri de noroc din Vegas. Se găsește la fiecare colț de stradă din această țară, unde dependența de jocuri de noroc este o epidemie, notează Aftonbladet.

„Suporterii lor stau tot timpul aici, vin din Israel, Bulgaria, Serbia, Canada… Până și părinți cu copiii lor vin aici”, spune un alt vecin, Ciprian.

E contrat, imediat. „Nu cred că a forțat pe nimeni. Așa sunt femeile europene!”, spune un barman al unui local din zonă, unde frații Tate erau văzuți uneori în baruri înainte de arestare.

„Nu vreau ca fiul meu să facă Universitatea Hustlers”

Bărbatul respinge ideologia pe care o vând frații Tate. Fiul său e student și ar trebui să aibă o educație adecvată. „Nu la Universitatea Hustlers”, se aprinde el.

Potrivit documentelor de la Poliția Română obținute de Aftonbladet, Andrew și Tristan Tate ar fi atras tinere pe Instagram, le-ar fi promis relații și căsătorie, convingându-le să vină să locuiască în casă lor din București. Metoda Loverboy.

„Rețeta”

„A fost mai întâi o perioadă de promisiuni de dragoste, care s-a transformat, încetul cu încetul, în control. Este rețeta clasică, victima devine confuză și nu știe ce să creadă”, explică Dani Pinter, avocat american la Centrul Național pentru Exploatarea Sexuală (NCOSE).

Ea reprezintă câteva dintre femeile care au fost exploatate în rețeaua de traficanți a fraților Tate.

Andrew Tate are o armată de susținători, care evită tot ceea ce se numește logică și rezonabil. Nu contează câte dovezi ai, ei continuă să nege și, în schimb, îl idolatrizează. E înfricoșător, sunt foarte radicali.

Dani Pinter:

România este unul dintre cei mai mari producători de materiale din Europa pentru platforme cu conținut pentru adulți, iar mii de femei își câștigă existența în așa-numitele „studiouri de videochat”, „o formă de muncă sexuală care s-a normalizat”, scrie jurnalul suedez, care o citează pe Mădălina Mocan, de la ProTect, care sprijină victimele exploatării din România.

Ioana Bauer, de la organizația română antitrafic eLiberare, crede că motivul pentru care Poliția Română a acționat decis este că prima dintre presupusele victime ale lui Tate a fost o femeie cu cetățenie americană.

„Influența” americană și jocul care poate fi pierdut

Primul indiciu că ceva nu era în regulă la domeniul lui Andrew Tate din Voluntari a venit de la Ambasada Americană la București, scrie Aftonbladet.

Dacă americanii nu s-ar fi implicat, s-ar putea să nu fi fost niciodată investigați în mod corespunzător, crede ea.

Doar pentru că o anchetă este în desfășurare nu înseamnă că ceva se va schimba. Dacă ar fi fost traficanți români și victime românce, probabil că ar fi fost lăsați să continue.

Ioana Bauer:

Ipoteza a fost lansată și de Paul Kenyon, de la BBC, într-o investigație despre modul în care Andrew Tate și-a construit averea. Jurnalistul s-a întrebat dacă autoritățile române ar fi urmărit cazul fostului kickboxer dacă, inițial, l-ar fi reclamat o româncă dintr-un mediu defavorizat, de exemplu.

În perioada cât echipa de jurnaliști suedezi s-a aflat la Voluntari, s-a deschis poarta vilei: „Era bătrânul său antrenor de MMA și figură paternă Amir Subasici”.

„În grădina din interior, vedem șezlonguri negre și o statuie de samurai din metal. Pe perete, logo-ul Tate și o piesă de șah. În curând jocul poate fi pierdut“, remarcă jurnaliștii.

Istoricul cazului

Pe 30 decembrie 2022, Andrew Tate și Tristan Tate au fost acuzați de procurorii DIICOT de grup infracțional organizat, trafic de persoane și viol și au fost arestați, după ce mascații, care au descins pe 29 decembrie la vila lor din Voluntari, au găsit teancuri de bani, arme și o gorilă din dolari. Anchetatorii au pus sub sechestru 15 maşini de lux şi 10 imobile, case şi terenuri deţinute de fraţii Tate în România.

Lista autoturismelor de lux ridicate de DIICOT a fost impresionantă: trei autoturisme Porsche, două BMW, două Ferrari, un Aston Martin, un McLaren, un Lamborghini şi cinci maşini Mercedes.

Ulterior, Andrew Tate s-a plâns că celula sa din Arestul Central al Poliției Capitalei este întunecată și infestată cu gândaci și păduchi. „Gândacii, păduchii și ploșnițele sunt singurii mei prieteni noaptea”, a afirmat fostul kickboxer, în vârstă de 36 de ani.

El a mai susținut că statul român încearcă să-i ia mașinile și banii. „Nu există justiție în România, din păcate”, a spus Andrew Tate, pe 25 ianuarie, la sediul DIICOT.

Tristan a susținut și el că nu există dovezi împotriva sa. „Mă persecută pentru că sunt bogat și am succes”, a spus milionarul pe 26 ianuarie.

De asemenea, avocatul celor doi, Eugen Vidineac, a afirmat că înregistrările pe care le au procurorii nu conţin elemente incriminatoare pentru clienții lui.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *