Ziua Mondială a Fotografiei – Imagini memorabile din istoria fotografiei

Ziua Mondială a Fotografiei – Imagini memorabile din istoria fotografiei

Ziua Mondială a Fotografiei este celebrată în fiecare an pe data de 19 august, de mai bine de un deceniu. În zilele noastre, datorită tehnologiei, oricine poate face o fotografie reușită, însă mai puțini sunt cei care fac din fotografie o artă, cu adevărat. Descoperă care sunt unele dintre cele mai cunoscute fotografii din istorie și află despre evoluția fotografiei de-a lungul timpului:

Despre Ziua Mondială a Fotografiei

Ziua Mondială a Fotografiei este o sărbătoare anuală, care celebrează, pe data de 19 august, arta, știința și istoria fotografiei. În fiecare an, la marcarea zilei participă milioane de fotografi profesioniști și oameni pasionați de fotografie din întreaga lume.

Ziua Mondială a Fotografiei a fost sărbătorită pentru prima dată pe pe 19 august 2010. Atunci, în cadrul unui eveniment online, a fost prezentată o galerie cu imaginile surprinse de peste 250 de fotografi.

La fel ca şi în anii precedenţi, în 2023, site-ul Zilei Mondiale a Fotografiei, www.worldphotographyday.com, invită participanţii să posteze propriile fotografii pe rețelele de socializare, utilizând hashtagul #WorldPhotographyDay, pentru ca fotografiile să apară, astfel, pe această pagină. Țelul este ca, în 2023 să se atingă și chiar depășească pragul de un milion de postări pe această temă.

Ziua Mondială a Fotografiei celebrează istoria și viitorul fotografiei, de la primele fotografii cu Daghereotipia, până la imaginile moderne ale smartphone-urilor de astăzi.

Istoria fotografiei pe scurt

Cuvântul fotografie, derivat din grecescul photos -„lumină” și graphein -„a desena”, a fost folosit pentru prima dată în anii 1830. Însă istoria fotografiei începe cu mult înaintea acestei date. Istoria fotografiei a început cu descoperirea a două principii, anume proiecția imaginii prin camera obscura și observarea faptului că unele substanțe sunt vizibil modificate prin expunerea la lumină.

Camera obscura

Precursorul camerelor de fotografiat a fost camera obscura. Cunoștințele legate de principiile camerei obscure existau încă din antichitate. Într-unul dintre templele dedicate zeului Ra, egiptologii au găsit un fel de “camera obscură”, unde imaginea lui Ra proiectată pe un perete era observată la răsăritul soarelui.

În secolul al IV-lea î.Hr., filozoful chinez Han Mozi a scris despre camera obscura – deși sub un alt nume -, ca instrument pentru ”colectarea” razelor de lumină. Filosoful grec Aristotel a extins ideile lui Mozi în Corpus Aristotelicum Problems – Cartea XV.

În secolul al XV-lea, Leonardo da Vinci a descoperit și explicat că formarea imaginii într-o cameră obscură se datorează în principal faptului că razele de lumină se deplasează în linii drepte și, ca urmare, imaginea este inversată. Totuși, din cauza lipsei posibilității de a folosi un orificiu extrem de mic pentru a permite trecerea unei singure raze luminoase, nu se putea obține o imagine clară a unui obiect luminos.

Un secol mai târziu, italianul Giambatista della Porta a adus îmbunătățiri acestui dispozitiv. El a introdus utilizarea unei oglinzi plate pentru a redirecționa imaginea captată către un ecran exterior.

Camera obscura – sursă foto – captură Youtube

O altă contribuție importantă a venit în 1717, când Johann Heinrich Schulze a descoperit că o soluție de nitrat de argint se întunecă la lumină. Cu toate acestea, nu a putut păstra definitiv imaginea obținută atunci.

Cea de-a treia contribuție a venit din partea lui John Herschel, care, în 1819, a descris proprietățiile hiposulfitului de sodiu, substanța care avea să devină fixatorul fotografiei.

Prima fotografie din istorie

În mod oficial, Joseph Niccphore Niepce, un fizician francez, este cel creditat că a obținut prima fotografie permanentă, în anul 1826. El a folosit toate cele trei descoperiri pentru a fixa o imagine pe o placă metalică cu depunere de halogenură de argint.

Așa a apărut prima fotografie din istorie, intitualtă “Vedere prin fereastra la Le Gras”, pe care Niepce a reușit o să realizeze de la fereastra studioului său.

Niepce a colaborat cu Louis Daguerre pentru imbunătățirea metodei și substanțelor.

Niepce a decedat în anul 1833, dar data oficială a invenției fotografiei este 1839, când Daguerre a brevetat invenția numită de el „daghereotip”. Astfel, Daguerre revoluționează fotografia cu imaginea sa ”Boulevard Du Temple”, în care captura pentru prima dată într-o fotografie un om – un curățător de pantof si clientul acestuia.

Invenția a fost cumpărată de guvernul francez care a oferit-o tuturor gratuit la 19 august 1839. Din acest motiv, data 19 august a și fost aleasă a fiind Ziua Mondială a Fotografiei.

Începând de la Joseph Nicephore Niepce, de când datează prima imagine permanentă cunoscută, tehnologia fotografiei a cunoscut salturi extraordinare.

Primele aparate foto au fost produse în Franţa şi Anglia în anii 1840 și puteau fi folosite doar de inventatorii lor şi de elite.

Filmul fotografic

Cu toate acestea, odată ce compania lui George Eastman, Kodak, a luat naștere în anii 1880, a făcut din fotografie o artă a oamenilor de rând. Eastman a dezvoltat un film flexibil care a dus în cele din urmă la inventarea primei camere de filmat. Această cameră era cea mai accesibilă și consta dintr-un singur film capabil să fotografieze 100 de fotografii înainte de înlocuire. În plus, avea o singură viteză de expunere și un obiectiv fix. Cu toate acestea, costul filmului a fost mare, iar dimensiunea sa a fost mai mare decât filmul de 35 mm.

Fotografia color

Cu trecerea timpului, oamenii au experimentat tot felul de tehnici de fotografie color. Cu toate acestea, culorile erau de fiecare dată adăugate manual în acest proces.

În 1907, tehnica aceasta a fost înlocuită cu autocromul inventat de Auguste și Louis Lumiere, un proces fotografic aditiv în trei culori. Acesta era alcătuit dintr-un mozaic de culori pe o placă de sticlă, conceput pentru a fi vizualizat cu dispozitive portabile sau proiectat cu lămpi cu arc de carbon.

În 1935, Kodak și-a mutat atenția către producerea de filme color, care s-au dezvoltat în continuare și au devenit accesibile. Drept urmare, fotografia color a dominat scena în anii 1970.

În plus, fondatorul Polaroid, Edwin Land, a introdus prima cameră instantanee în 1947.

Ulterior, nașterea fotografiei digitale a pus capăt evoluției filmelor în fotografie.

Camera digitală

Steven Sasson, care s-a alăturat Kodak în 1973, este cel care a inventat camera digitală, cea care a dus, în cele din urmă, la fotografia digitală.

Camerele digitale au dominat istoria fotografiei în următorii 30 de ani și au devenit un obiect obișnuit, accesibil oricui.

În cele din urmă, apariția telefoanelor cu cameră a diminuat popularitatea camerelor digitale, arată nfi.edu

Cele mai cunoscute fotografii din istorie

Vedere de la fereastra de la Gras – Joseph Nicéphore Niépce, 1827, prima fotografie din istorie. Expunerea a durat nu mai puțin de opt ore. Niepce a făcut această fotografie celebră din casa lui.

Prima fotografie din istorie – captură Youtube

Bărbatul care sare peste băltoacă – Henri Cartier-Bresson, 1932. Fotograful francez Henri Cartier-Bresson a realizat această fotografie celebră în spatele gării Saint-Lazare din Paris. Cartier-Bresson este cunoscut pentru că a inventat termenul „momentul decisiv”, care se referă la capacitatea unui fotograf de a surprinde un subiect exact în momentul potrivit și, făcând acest lucru, spulberă banalul pentru a captura un moment transcendent. Bărbatul care sare peste apă poate fi comparat cu un dansator a cărui siluetă se reflectă cel mai grațios într-o băltoacă.

https://www.youtube.com/watch?v=Kymq54aF6ZI
Man Jumping the Puddle

Ziua V-J în Times Square – Alfred Eisenstaedt, 1945 – Aceasta este una dintre cele mai faimoase fotografii ale secolului al XX-lea. Unii susțin că surprinde o reuniune amoroasă între un marinar și o asistentă, alții o văd ca pe o hărțuire sexuală.

https://www.youtube.com/watch?v=k9wH5tlwah0
Ziua V-J în Times Square – Alfred Eisenstaedt, 1945

Gandhi și roata care se învârte – Margaret Bourke-White, 1946 – Margaret Bourke-White, o fotografă emblematică din secolul al XX-lea, l-a imortalizat pe Gandhi de mai multe ori și este binecunoscută pentru această fotografie celebră, care a fost făcută cu doi ani înainte de moartea lui Gandhi. Această imagine a fost publicată pentru prima dată în revista americană Life. După asasinarea lui Gandhi, la 30 ianuarie 1948, fotografiile lui Bourke-White cu Gandhi au ocupat un loc important în istoria artei.

Călugărul în flăcări – Malcom Browne, 1963 – Pe 11 iunie 1963, pe o stradă din Saigon, Vietnam, călugărul Thich Quang Duc s-a autoincendiat ca un act de protest față de persecuția asupra budiștilor de către guvernul sud-vietnamez. În timpul unei demonstrații, el a cerut să fie stropit cu benzină și a cerut să i se dea foc. Fotograful de la Associated Press, Malcolm Browne, se afla la acel moment și a surprins o imagine uluitoare, o fotografie celebră în întreaga lume, care a câștigat și un premiu Pulitzer.

https://www.youtube.com/watch?v=prXUs6op_6Q
Călugărul în flăcări – Malcom Browne, 1963

Fata afgană – Steve McCurry, 1984 – Steve McCurry a făcut această fotografie faimoasă în timpul unei călătorii în Afganistan, în 1984. Fotografia cu Sharbat Gula, în vârstă de 17 ania devenit simbolul luptei afgane și a fost prezentată pe prima pagină a National Geographic, în iunie 1985.

Fata afgană – Steve McCurry, 1984

Tank Man – Jeff Widener, 1989 – Este o fotografie faimoasă a unui tânăr chinez stând în fața tancurilor, în timpul revoltei din Piața Tiananmen, din 1989. Fotografia l-a transformat pe Jeff Widener în cel mai renumit fotojurnalist de la sfârșitul secolului al XX-lea. Este considerată una dintre cele mai cunoscute fotografii realizate vreodată și a câștigat Premiul Pulitzer în 1990.

Foamete în Somalia -James Nachtwey, 1992 – Sprijinit de Crucea Roșie, Nachtwey a capturat ororile foametei. Imaginea sa cea mai șocantă surprinde o femeie într-o roabă care așteaptă să fie dusă la un centru de hrănire. După publicarea imaginilor sale îngrozitoare, Crucea Roșie a primit cel mai mare val de sprijin public de la al Doilea Război Mondial și a reușit să salveze un milion și jumătate de oameni.

Foamete în Somalia -James Nachtwey, 1992

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai renumite fotografii din istorie. De la apariția primei fotografii, au fost însă capturate în imagini momente importante ale istoriei, evenimente memorabile, dar și realități crude ale lumii în care trăim.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *