Ziua NATO în România

Rmag Breaking News

Ministerul Afacerilor Externe va găzdui duminică, cu prilejul Zilei NATO în România, un eveniment educaţional organizat de Asociaţia Studenţilor în Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, iar în cursul serii sediul central al diplomaţiei va fi iluminat în albastru, între orele 20,00 şi 21,30.

Ziua NATO este aniversată în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, fiind declarată „sărbătoare publică dedicată democraţiei şi spiritului european şi euroatlantic”. În acest an, se celebrează o dublă aniversare: 20 de ani de la aderarea României la NATO şi 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice.

Citeste si România se identifică deplin cu valorile NATO. La mulţi ani, NATO!

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, evenimentele organizate pe 7 aprilie fac parte dintr-o suită de acţiuni de diplomaţie publică organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe parcursul acestui an, în ţară şi la misiunile diplomatice, în cooperare şi cu alte instituţii partenere.

Sunt programate conferinţe, mese rotunde, expoziţii şi campania „Born în NATO”, dedicată tinerilor născuţi începând cu 2004 şi derulată în cooperare cu Ministerul Apărării Naţionale în diferite şcoli şi licee din ţară.

Ciucă, despre  Apartenenţa la NATO

România a evoluat în cadrul NATO devenind un pilon de securitate pe Flancul estic, iar apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică a adus stabilitatea necesară dezvoltării economiei şi îi garantează apartenenţa la lumea liberă, a afirmat, duminică, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Pe 7 aprilie se celebrează Ziua NATO în România.

„Ziua NATO în România are, în acest an, o dublă însemnătate: marcăm 20 de ani de când ţara noastră a devenit membră a organizaţiei şi 75 de ani de când a fost înfiinţată Alianţa Nord-Atlantică. Încă de la semnarea Tratatului Atlanticului de Nord în 1949, NATO a fost cea mai puternică alianţă militară defensivă din istorie, care a avut un rol major în securitatea şi stabilitatea statelor membre.

În toată existenţa sa, Alianţa şi-a demonstrat capacitatea de a face faţă provocărilor de securitate şi de a ţine pasul cu evoluţia şi diversificarea ameninţărilor la adresa lumii libere. Din 2004 şi până azi, România a evoluat în cadrul organizaţiei, devenind un pilon de securitate pe Flancul estic. Apartenenţa la NATO ne-a adus stabilitatea necesară dezvoltării economiei şi ne garantează apartenenţa la lumea liberă”, a scris Ciucă, pe Facebook.

Ciolacu: România şi-a consolidat profilul de aliat responsabil

România şi-a consolidat în cei 20 de ani de la aderarea la NATO profilul de aliat „responsabil”, implicat activ în promovarea valorilor şi principiilor democratice, a securităţii şi stabilităţii în spaţiul euroatlantic şi în afara sa, a transmis, duminică, premierul Marcel Ciolacu, cu prilejul marcării Zilei NATO în România.

„Sărbătorim astăzi Ziua NATO, o tradiţie pe care România o marchează în mod deosebit în acest an, sărbătorind 20 de ani ca membru cu drepturi depline al Alianţei. În cei 20 de ani de la aderare, România şi-a consolidat profilul de aliat responsabil, implicat activ în promovarea valorilor şi principiilor democratice, a securităţii şi stabilităţii în spaţiul euroatlantic şi în afara sa. Contribuţiile valoroase ale ţării noastre îşi găsesc, în prezent, o reflectare substanţială în acţiunile Alianţei”, a afirmat prim-ministrul.

El a amintit că aniversarea celor 20 de ani de membru activ al NATO se suprapune, în acest an, cu celebrarea a 75 de ani de la înfiinţarea organizaţiei nord-atlantice, „care oferă cadrul unei cooperări politico-militare în scop defensiv împotriva ameninţărilor complexe”.

Potrivit premierului, aflată în imediata apropiere a conflictului din Ucraina, România beneficiază, ca stat membru NATO, „de cea mai cuprinzătoare garanţie de securitate pe care a avut-o vreodată”.

„Vedem cum evoluţiile actuale în materie de securitate la nivel regional şi global confirmă necesitatea unui concept defensiv comun, în faţa provocărilor generate de ambiţiile expansioniste ruse şi agresiunea ilegală împotriva Ucrainei. Aflată în imediata apropiere a acestui conflict fără perspective foarte apropiate de a se încheia, România beneficiază, ca stat membru NATO, de cea mai cuprinzătoare garanţie de securitate pe care am avut-o vreodată şi, la rândul său, va continua să dea dovadă de aceeaşi responsabilitate în eforturile aliate de pregătire şi apărare împotriva ameninţărilor pe care le generează noul context strategic. Astăzi, mai mult ca oricând, Flancul estic, Vecinătatea estică, Marea Neagră, au devenit teme de importanţă centrală pe agenda NATO. România beneficiază de o prezenţă aliată consolidată şi o postură NATO întărită de descurajare şi apărare pe teritoriul naţional şi în regiune”, a evidenţiat Marcel Ciolacu.

Pentru România, integrarea în structurile euroatlantice a reprezentat un moment crucial, prin atingerea unui deziderat strategic de politică externă şi securitate, pentru care clasa politică şi întreaga societate românească şi-au unit eforturile, a completat premierul.

„Pe parcursul celor două decenii de la aderarea sa, România a dovedit că este un aliat de încredere şi un veritabil furnizor de securitate şi stabilitate. Vom continua să contribuim la fel de hotărât şi să ne implicăm activ în asigurarea securităţii României şi în spaţiul euroatlantic. La mulţi ani României în NATO! La mulţi ani Alianţei Tratatului Atlanticului de Nord!”, a mai transmis prim-ministrul.

 

The post Ziua NATO în România appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *