2023 a fost un an mai slab pentru audiențele reclamelor la casele de pariuri, dar 2024 se anunță cod roșu

2023 a fost un an mai slab pentru audiențele reclamelor la casele de pariuri, dar 2024 se anunță cod roșu

Vizibilitatea reclamelor TV pentru casele de pariuri sportive, loterii și jocuri de noroc a suferit o scădere importantă în 2023 comparativ cu anul anterior. Totuși, în absența unui campionat mondial sau european de fotbal, „locomotiva” care ar fi încurajat consumul de publicitate pentru jucătorii din piața pariurilor, transmisiunile sportive live, înscrise în calendarul competițional, au fost pline de reclame pentru pariori, reprezentând o sursă consistentă de venituri pentru televiziunile de sport.      

Reclamele comandate de primele 12 branduri ale caselor de pariuri sportive și jocuri de noroc au acumulat un volum de 70.056 de puncte de audiență (GRP’30) pe targetul comercial All 21-54 de ani Național, în scădere cu 23% față de 2022, conform monitorizării Kantar Media. 

<strong>Explicație</strong><em>: un GRP30 (Gross Rating Point pe spotul de 30 de secunde) pe targetul All 21-54 de ani Național reprezintă </em><strong><em>65.000 de telespectatori</em></strong><em>. Pe baza punctelor de audiență (GRP30), clienții publicitari cumpără timpi de reclame la televiziuni. GRP-ul este negociat și cumpărat la un preț (Cost Per Point – CPP) de fiecare client pentru fiecare televiziune în parte.</em>

Scăderea vizibilității pe televiziune, cu aproape un sfert față de anul precedent, n-a fost (din păcate) o lovitură majoră în planurile de comunicare ale pariorilor, chiar și în condițiile restrictive impuse de legislația audiovizuală. Au fost pierderi calculate care au putut fi recuperate mai cu seamă prin promovarea în mediul online.

Volumul de audiență obținut de reclamele celor 12 branduri reprezintă 3,5% din audiența totală livrată de piața TV monitorizată de Kantar Media (90 de televiziuni) în anul 2023. Este o cotă de piață mult mai mică față de cea deținută de reclamele la medicamente (25,7%) și reclamele la supermarketuri (11%). 

Din cei 12 jucători de pe „terenul pariurilor”, 9 firme și-au redus volumele de audiență față de anul 2022, consumând mai puțină publicitate TV. Printre acestea se numără Superbet (-16%), liderul publicității pe acest segment, Casa Pariurilor (-3,6%), Winner (-11,5%), Maxbet (-27%), eFortuna (-28%) și Magic Jackpot (-74%). Superbet ocupă locul 30 în topul companiilor cu cele mai mari volume de audiență TV în România, conform monitorizărilor Kantar Media. 

Betano, brand deținut de operatorul Kaizen Gaming, s-a aflat pe poziția secundă în segmentul pariurilor, înregistrând o majorare a volumului de audiență pentru reclamele difuzate cu 7% față de 2022, în timp ce Unibet (locul 4) și-a crescut audiența cu 2,5%. Branduri precum Pokerstars, Winbet și Princess Casino n-au fost active în publicitatea TV din anul 2023.

Cum aminteam, beneficiarii acestor reclame sunt cele 12 televiziuni de sport înscrise în monitorizările Kantar Media. Aproape 90% din audiența reclamelor pentru casele de pariuri sportive și jocuri de noroc a fost livrată de televiziune de sport. Altfel spus, 90% din audiența pe care cele 12 televiziuni au livrat-o clienților publicitari a provenit de la casele de pariuri și jocuri de noroc. 

Volumul total de puncte de audiență pe care televiziunile de sport l-au furnizat clienților publicitari s-a ridicat la <strong>77.601</strong> GRP’30 pe targetul All 21-54 de ani Național. Acesta reprezintă <strong>3,8%</strong> din volumul total de audiență livrat de piața TV (90 de televiziuni), cotă de piață care este aproape egală cu cea a pariorilor.

Grupul Digi, cotă de piață peste 60%

DigiSport 1, televiziune deținută de grupul DIGI, a dominat și în 2023 nișa de sport cu un volum de audiență de 41.973 GRP’30 pe targetul All 21 – 54 de ani, ABCD Național, în creștere cu 9% față de 2022. (Acest volum de audiență se referă la toți clienții publicitari ai televiziunii.) Grupul DIGI, cu cele patru televiziuni DigiSport 1, 2, 3, 4, a avut o cotă de piață de 66,4% din audiența furnizată de această nișă.

Grupul Clever Media, care controlează televiziunile Prima Sport 1, 2, 3, a realizat o cotă de piață de 11,8%. Un salt spectaculos (52%) a înregistrat Prima Sport 1, care a furnizat un volum de audiență de 7.081 GRP’30 pe targetul comercial All 21 – 54 de ani, ABCD Național.

Televiziunile de sport care au înregistrat creșteri de audiență pentru reclamele difuzate, comparativ cu 2022: DigiSport 3 (18%), Prima Sport 2 (26%), DigiSport 4 (8%) și Orange Sport 3 (19%).

Televiziuni de sport care au pierdut audiență față de 2022: Pro Arena (-21%), Orange Sport 1 (-15%), Eurosport 1 (-24%), Eurosport 2 (-16%).

Anul 2024 va fi dominat de Campionatul European de fotbal din Germania, având drept sponsor oficial casa de pariuri Betano (Kaizen Gaming). Meciurile vor fi difuzate de Pro TV, liderul audiențelor de televiziune și cel mai bun vânzător de publicitate din piața TV. Așa încât reclamele pentru pariuri vor curge valuri, valuri… Va fi cod roșu de pariuri la meciurile naționalei! CNA trebuie să se pregătească din timp pentru a monitoriza această „furtună”.  

Precizare: În această analiză s-a folosit targetul de populație Național 21 – 54 de ani, grade ESOMAR ABCD, pentru că, începând cu 2022, mai multe televiziuni au adoptat acest target comercial, au renunțat la vânzarea pe targetul comercial tradițional: 18 – 49 ani, urban. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *