Ninsoare în București. Stratul de zăpadă va ajunge până la 17 cm, anunță meteorologii. Prognoză specială pentru Capitală

Ninsoare în București. Stratul de zăpadă va ajunge până la 17 cm, anunță meteorologii. Prognoză specială pentru Capitală

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o prognoză specială pentru București, valabilă sâmbătă, 20 ianuarie, între orele 8 și 17. Meteorologii anunță că până la finalul acestui interval în Capitală va continua să ningă slab.

„La ora 8 stratul de zăpadă era cuprins între 10 și 15 cm. Va continua să ningă slab, astfel că până la sfârșitul intervalului grosimea stratului de zăpadă va fi de 15…17 cm”, transmite ANM.

În același timp, vântul va sufla moderat, cu viteze de până la 35… 40 km/h, iar temperatura maximă va ajunge în jurul valorilor de 1… 2 grade Celsius.

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a declarat la Digi24, că în București se circulă în condiții de iarnă, iar utilajele vor interveni după oprirea ninsorii.

„Se circulă în condiții de iarnă, dar nu putem vorbi de drumuri blocate. Conducătorii auto să nu se hazardeze și să iasă cu mașina dacă nu o au asigurată de iarnă. Urmează ca deszăpezirea sensurilor principale și a aleilor să se facă după ce căderile se opresc, adică în 1-2 ore, după raportările meteorologilor. Utilajele sunt pregătite”, a precizat prefectul.

Recomandările Poliției Rutiere

Având în vedere condiţiile de trafic din Capitală, Brigada Rutieră a transmis o serie de recomandări conducătorilor auto, potrivit news.ro:

să sporească atenţia şi concentrarea la volan;
să adapteze în permanenţă viteza la condiţiile meteo-rutiere şi să nu bruscheze comenzile volanului şi să folosească frâna de motor pentru a încetini;
⁠să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de vehiculul din faţă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă;
să nu oprească sau să staţioneze în locurile în care pot împiedica desfăşurarea normală a traficului;
⁠să evite pe cât posibil frânarea, schimbarea bruscă a direcţiei de mers şi depăşirile repetate, riscul de a derapa în condiţiile unui carosabil alunecos creşte;
să asigure o bună vizibilitate prin curăţarea parbrizului, oglinzilor, a geamurilor laterale şi a lunetei;
să verifice dacă funcţionează în parametrii optimi sistemul de iluminare şi semnalizare, instalaţia de climatizare şi stergătoarele;
să nu oprească ori să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;
să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru deplasare;
să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic pentru siguranţa circulaţiei rutiere;
pentru siguranţa lor şi a pasagerilor pe care-i transportă, purtarea centurilor de siguranţă este obligatorie.

„Pietonilor le recomandăm să se deplaseze doar pe trotuare, traversarea străzii să o realizeze doar prin locurile marcate şi semnalizate corespunzător, la culoarea verde a semaforului electric, numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către conducătorii auto”, a transmis Brigada Rutieră a Capitalei.

Sursa citată a precizat că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

„În cazul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, există obligaţia echipării cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune ori montării pe aceste roţi a lanţurilor/echipamentelor antiderapante certificate”, a mai transmis sursa citată.

Anterior, Primăria Capitalei a anunţat că operatorii de salubritate din toate sectoarele Bucureştiului au raportat că sunt pregătiţi să acţioneze cu 293 de utilaje, 2.088 operatori, stocurile de materiale antiderapante însumând 18.108 tone.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *