2023, cel mai cald an din istorie, avertizează șeful ONU în deschiderea summitului climatic, implorând liderii lumii să acționeze

2023, cel mai cald an din istorie, avertizează șeful ONU în deschiderea summitului climatic, implorând liderii lumii să acționeze

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că recordul de temperatură care va fi înregistrat în acest an arată că omenirea „trăiește colapsul climatic în timp real”, într-un discurs susținut joi în deschiderea summitului climatic COP28, din Emiratele Arabe Unite, potrivit BBC.

El a făcut un apel către comunitatea internațională să acționeze și să își respecte angajamentele în materie de climă, întrucât recordul ar trebui să „trimită fiori reci pe spinarea coloanelor liderilor lumii”.

Afirmațiile lui Guterres vin după ce Organizația Meteorologică Mondială a anunțat că este „practic sigur” că 2023 a doborât recordul global de temperatură. Există temeri că 2024 ar putea fi și mai cald din cauza fenomenului meteorologic El Niño.

„În acest an, comunitățile din întreaga lume au fost lovite de incendii, inundații și temperaturi înfiorătoare. Încălzirea globală record ar trebui să provoace fiori reci pe spinarea liderilor mondiali. Și ar trebui să-i determine să acționeze”, a spus António Guterres în dechiderea COP28.

​Șefi de stat, guverne, dar și cercetători din întreaga lume vor participa zilele acestea la Dubai la startul summitului climatic al ONU din acest an – COP28.

Conferința atrage întotdeauna critici, dar anul acesta s-a dovedit deosebit de controversată, întrucât gazda Emiratele Arabe Unite este una dintre primele 10 țări producătoare de petrol din lume, iar președintele summitului este directorul executiv al companiei petroliere de stat.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *