Aceștia sunt românii care ar putea primi pensie chiar dacă nu au contribuit la asigurările sociale. Legea, la un pas de modificare

Aceștia sunt românii care ar putea primi pensie chiar dacă nu au contribuit la asigurările sociale. Legea, la un pas de modificare

O nouă inițiativă legislativă vizează acordarea pensiilor pentru o categorie specifică de cetățeni români, fără a lua în considerare dacă aceștia au plătit sau nu contribuții la sistemul de asigurări sociale.

Pensii pentru românii care nu au contribuit la stat

Propunerea a fost concepută de trei membri ai partidului USR din Galați, care au prezentat luni, 8 aprilie, în Parlament, un proiect de lege în acest sens.

Grupul țintit de această inițiativă sunt persoanele cu dizabilități, care ar urma să primească pensii de invaliditate, chiar dacă nu au contribuit la fondul de asigurări sociale sau dacă nu au avut o contribuție consistentă, în cazul în care prezintă dizabilități care afectează iremediabil capacitatea lor de muncă.

Conform acestui proiect de lege, persoanele adulte încadrate în grad de handicap grav, care nu pot fi angajate pe piața muncii din cauza gravității consecințelor invalidității, au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de contribuțiile efectuate în sistemul public de pensii.

Proiect de lege pentru persoanele cu dizabilități

Eugen Terente, unul dintre deputații care au propus acest proiect de lege, a explicat pe rețelele de socializare că acest proiect ce vine în ajutorul persoanelor cu dizabilități.

„Un nou proiect de lege depus. În timp ce PSD si PNL se luptă pentru păstrarea pensiilor speciale și a altor beneficii pentru oamenii de partid, azi (luni – n.r.), 8 aprilie 2024, împreună cu alți doi colegi Bogdan Rodeanu – deputat USR Galați și Lazar Ion Marian deputat USR Vâlcea, am depus un proiect de lege pentru acordarea de pensii de invaliditate, proiect ce vine în ajutorul persoanelor cu dizabilități.

Esența textului de lege mai jos: La articolul 61, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5) cu următorul cuprins: <(5) Prin excepție de la prevederile alin.(1) au dreptul la pensie de invaliditate indiferent dacă au cotizat în sistemul public de pensii, persoanele adulte încadrate în grad de handicap grav, care nu pot fi angajate pe piața muncii din cauza gravităţii consecințelor invalidității”, a postat deputatul Eugen Terente pe Facebook.

Potrivit Capital, inițierea în piața muncii pornește de la intrarea în instituțiile de învățământ și constituie un deziderat complex. Din lipsă de resurse pentru a dobândi independență, adolescenții afectați de tulburările din spectrul autismului se confruntă cu tendințe către stări de melancolie și teamă.

Din cauza absenței accesului la servicii sociale și medicale adaptate, acești indivizi își pierd viața cu 16 ani mai devreme decât cei fără astfel de tulburări, mai arată sursa citată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *