Cine este femeia de pe bancnota de 10 lei: l-a inspirat pe Nicolae Grigorescu să picteze trei tablouri

Cine este femeia de pe bancnota de 10 lei: l-a inspirat pe Nicolae Grigorescu să picteze trei tablouri

Folosim bancnota de 10 lei de ani de zile, însă a stat, vreodată, cineva să analizeze cea de-a doua față a acesteia? În mod absolut sigur, puțini sunt cei care și-au luat din timp pentru a studia elementele, dar și imaginile.

Poate ai observat că, pe cea de-a doua parte există o imagine cu o femeie îmbrăcată în port popular, cu năframă pe cap și cu un vas sprijinit pe umărul stâng.

Fata care l-a inspirat pe pictorul Nicolae Grigorescu, imortalizată în prezent pe bancnota de 10 lei

Imaginea este inspirată de o pictură semnată de celebrul Nicolae Grigorescu, iar femeia care i-a fost muză artistui a apărut nu în unul, ci în trei tablouri, după cum urmează: Rodica, Rodica la Pârâu și Primăvara.

Banca Naţională a României, prin Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie, stabilește, de regulă, ce personalități apar pe bancnotele românilor. Așadar, BNR e emis un comunicat în care a reltat detalii despre originea femeii, menit să potolească curiozitatea tuturor celor care s-au întrebat, măcar din întâmplare, ce poveste are imaginea de pe verso a bancnotei de 10 lei.

„Pe bancnota de 10 lei cu Nicolae Grigorescu apare şi ‘Rodica’, un tablou care aparține Băncii Naționale şi se află în sala de consiliu. Aici, spre exemplu, putem fi acuzați de subiectivism, dar e ceva firesc. Nu poți să faci atlasul personalităților din România pe bancnote (…) Banca Naţională are şi menirea de a promova istoria, cultura şi civilizaţia României”, a declarat Mugur Şteţ, fostul purtător de cuvânt al BNR pentru Adevărul.ro.

Rodica la Pârâu – tablou de Nicolae Grigorescu

Așadar, este de la sine înțeles faptul că această femeie simplă, de la țară, și-a pus amprenta pe marele Nicolae Grigorescu, suficient încât acesta să o imortalizeze în cel puțin trei tablouri, astfel că a devenit simbol național atât prin prisma tablourilor realizate de artist, dar și un pic mai recent, prin decizia BNR de a-i aplica imaginea pe o banconotă – poate cea mai folosită bancnotă din zilele noastre.

Bancnota de 10 lei / verso

Nicolae Grigorescu, unul dintre cei mai apreciați pictori români din toate timpurile

Nicolae Grigorescu s-a născut în data de 15 mai 1838, la Pitaru, Potlogi, Dâmbovița și a murit în luna iulie a anului 1907, la Câmpina, Prahova.

El este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian. Nicolae Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești.

Pictorul Nicolae Grigorescu

În data de 29 aprilie 2013, la 175 de ani de la nașterea pictorului, Banca Națională a României a pus în circulație o monedă comemorativă, cu valoarea nominală de 10 lei, în scop numismatic.

Moneda este din argint, cu titlul de 999‰, este rotundă, cu diametrul de 37 mm și greutatea de 31,103 g. Întregul tiraj al monedei, de 500 de exemplare, este emis de calitate proof, iar cantul monedei este zimțat.

Fiecare monedă, ambalată într-o capsulă de metacrilat transparent, este însoțită de un certificat de autenticitate și de o prezentare succintă în limbile română, engleză și franceză a vieții și activității artistului, informează Wikipedia.

Casa de pe bancnota de 10 lei, o istorie fascinantă

În inima Transilvaniei, în cadrul Muzeului Astra din Sibiu, se află un exponat care atrage nu doar privirile vizitatorilor, dar și curiozitatea acestora: Casa din Vlădești, prezentă pe bancnota de 10 lei. Povestea cum a ajuns o casă tradițională românească să fie reprezentată pe moneda națională este la fel de captivantă pe cât este de unică.

Adusă în Muzeul Astra acum 18 ani, Casa din Vlădești, originară din județul Vâlcea și construită în anul 1835, este un exemplu remarcabil al arhitecturii tradiționale românești. Acest monument istoric impresionează prin baza solidă din piatră, legată cu un amestec de pământ galben, nisip și var, având o grosime de aproape 40 cm. Ferestrele exterioare, mici și concepute în scopuri defensive, sunt tipice regiunii Vlădești și reflectă preocupările locuitorilor față de raidurile otomane.

Interiorul casei este mobilat și decorat cu obiecte autentice din aceeași zonă, cunoscută pentru olăritul său și pentru livezile întinse cu pomi fructiferi. Reconstruită inițial în 1926, casa a fost relocată și restaurată meticulos în Complexul Muzeal Astra din Sibiu în anul 2006, redându-i-se forma sa originală.

Povestea casei din Vlădești nu este doar una a conservării patrimoniului cultural, ci și a transformării unui simbol local într-unul național. Prin includerea imaginii sale pe bancnota de 10 lei, emisă de Banca Națională a României în anul 2005, aceasta a devenit o fereastră deschisă către bogăția culturală și istorică a României. Designul bancnotei, la care a contribuit graficianul Nicolae Săftoiu, include, pe lângă imaginea casei din Vlădești, și tabloul „Rodica” al maestrului Nicolae Grigorescu, precum și un portret al marelui pictor.

Reconstrucția casei pentru a se potrivi exact cu imaginea de pe bancnota de 10 lei a atras numeroși vizitatori în Muzeul Astra, inclusiv miniștri și personalități marcante din diverse domenii. Casa din Vlădești a devenit astfel nu doar un obiect de mândrie națională, ci și un punct de atracție care îmbogățește experiența vizitatorilor Muzeului Astra, invitându-i să exploreze și să aprecieze frumusețea tradițiilor românești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *