Adevărul nebănuit despre consumul de cafea: cât trebuie să consumăm pentru o inimă sănătoasă

Adevărul nebănuit despre consumul de cafea: cât trebuie să consumăm pentru o inimă sănătoasă

Un articol din Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, din septembrie 2022 spune că dacă bei doar o ceașcă de cafea pe zi, vei avea o inimă mai sănătoasă și risc general redus de mortalitate.

De ce este important acest studiu? Ca și în ceea ce privește cercetarea în nutriție, acest studiu observațional este relevant prin faptul că a urmărit 449.563 de adulți în intervalul de vârstă 40-69 de ani timp de 12,5 ani consecutiv. Studiul și-a propus să stabilească beneficiile pentru sănătate și riscurile potențiale ale cafelei.

În funcție de consumul mediu de cafea, participanții au fost împărțiți în mai multe grupuri:

·     Nebăutori de cafea

·     Cei care consumă mai puțin de 1 cană pe zi

·     Cei care consumă 1 cană pe zi

·     Cei care consumă 2-3 căni pe zi

·     Cei care consumă 4-5 căni pe zi

·     Cei care consumă mai mult de 5 căni pe zi.

Mai mult, s-a luat în considerare tipul de cafea.

Participanții au completat chestionare care le-au cerut să aleagă nu numai cantitatea pe care o beau pe zi, ci și tipul de cafea (cafea decofeinizată, instant sau măcinată). Acest lucru este important deoarece diferite tipuri de cafea și metode de preparare produc fie o cafea mai puternică, fie o cafea mai slabă.

Pentru comparație, 1 cană (230 ml) de cafea preparată poate conține între 70-140 mg de cofeină (o diferență uriașă!) în funcție de metoda de preparare.

Ce a descoperit studiul? Cafeaua este benefică pentru sănătatea inimii și scade riscul de mortalitate. Deci, dacă te bucuri de o ceașcă sau două de cafea în fiecare zi, acum știi că ai grijă de inima ta în timp ce bei băutura energizantă.

După ajustarea pentru alți factori de risc pentru sănătatea cardiovasculară (diabet zaharat, hipertensiune arterială, fumat, alcool etc.), a devenit clar că consumul mai mult de o ceașcă de cafea aduce beneficii mai mari.

Participanții care au consumat 2-3 căni de cafea au avut un risc mai mic de mortalitate în comparație cu cei care nu consumau cafea. Tipul de cafea pare să conteze și el. Cafeaua măcinată a venit cu cel mai mare beneficiu – un risc de deces redus cu 27%. Cafeaua decafeinizată și instant au avut un efect mai moderat, dar totuși pozitiv – cu 14% și, respectiv, cu 11% mai mic risc de mortalitate. Ca și în cazul bolilor cardiovasculare (care includ insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral și bolile coronariene), persoanele care beau 2-3 căni de cafea măcinată zilnic au experimentat din nou cea mai mare reducere a riscului (20%). Cei care beau 2-3 căni de cafea instant au avut un risc cu 9% mai mic de boli cardiovasculare, iar cei care preferă decofeinizată – doar 6%.

Citește continuarea pe Click!Sănătate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *