Alegeri 2024 în România – Calendarul alegerilor locale, europarlamentare, prezidențiale si parlamentare

Alegeri 2024 în România – Calendarul alegerilor locale, europarlamentare, prezidențiale si parlamentare

Patru tipuri de alegeri sunt programate în acest an, primele în luna iunie – europarlamentare și locale -, urmate de cele prezidențiale în septembrie și de cele parlamentare în decembrie.

Calendarul alegerilor din România în 2024

Coaliția PSD-PNL a decis că cele patru tipuri de alegeri încep pe 9 iunie cu alegerile europarlamentare și locale. Trei luni mai târziu, pe 15 și 29 septembrie, sunt programate alegerile prezidențiale, iar pe 8 decembrie vor avea loc alegerile parlamentare.

Biroul Electoral Central pentru alegerile din 9 iunie s-a anunțat pe 16 martie. Din el fac parte șapte judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente și reprezentanți ai formațiunilor politice și ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale.

Alegeri locale 2024

Alegerile locale 2024 sunt programate pentru duminică, 9 iunie, când cetățenii români își vor alege reprezentanții la nivel local pentru următorii patru ani. Aceste alegeri sunt foarte importante pentru că de ele va depinde viața de zi cu zi. Concret, reprezentanții votați pe 9 iunie vor lua decizii cu privire la aspecte care ne afectează direct, precum bugetul local, serviciile publice locale și dezvoltarea urbană și rurală.

Ce votăm la alegerile locale 2024

Pe 9 iunie, se votează primari pentru fiecare oraș sau comună, consilieri locali, președinți de consilii județene și consilieri județeni. Votul este important pentru că de el va depinde gestionarea bugetului local, dezvoltarea infrastructurii – drumuri, școli, spitale – și serviciile publice locale, adică salubritate și transport public.

Cum se desfășoară alegerile locale

Drept de vot au cetățenii români cu vârsta de cel puțin 18 ani, cu domiciliu sau reședință în România. Votul pentru locale începe pe 9 iunie, la ora 7.00, și se va încheia în aceeași zi, la ora 22.00. „Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59”, potrivit actului normativ adoptat de Guvern.

Câte buletine de vot sunt la alegerile locale 2024

Fiecare alegător din țară va primi câte 5 buletine de vot. Patru pentru alegerile locale – primar, consiliu local, președinte CJ, lista CJ -, plus un buletin de vot pentru europarlamentari. În București, vor fi 5 buletine de vot: pentru primarul Capitalei, pentru primarii de sector, pentru consiliul local al fiecărui sector, pentru lista Consiliului General al Municipiului București și pentru europarlamentari.

Cine sunt candidatii la Primăria București la Alegerile Locale 2024

În cursa pentru Primăria Capitalei s-au înscris actualul edil Nicușor Dan din partea Alianței Dreapta Unită, medicul Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar, din partea PSD-PNL, Cristian Popescu Piedone din partea Partidului Umanist Social Liberal și Mihai Enache din partea AUR.

Care sunt criteriile pentru a deveni primar

Pentru a fi eligibil, vârsta minimă este de 23 de ani. Legea mai spune că pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese. La sectoarele Capitalei, pot candida şi pot fi alese persoanele care au domiciliul în Bucureşti, indiferent de sector. Pe 8 martie, Guvernul a adoptat Ordonanța comasării alegerilor, care prevede că o persoană poate candida în acelaşi timp pentru Parlamentul European şi pentru funcţia de primar sau de preşedinte al Consiliului Judeţean, iar primarii în funcție pot candida pentru un alt partid fără a-și pierde mandatul.

Alegeri Europarlamentare România 2024

Alegerile europarlamentare vor avea loc tot pe 9 iunie și sunt un proces democratic prin care românii își aleg reprezentanții în Parlamentul European. Ei joacă un rol important în luarea deciziilor care afectează viața cetățenilor UE.

Ce votăm la alegerile Europarlamentare 2024

La alegerile europarlamentare din 2024 se votează reprezentanții României în Parlamentul European. Europarlamentarii sunt aleși pentru a reprezenta interesele României în cadrul Uniunii Europene. Mai precis, se votează pe o listă depusă de un partid politic sau de o alianță electorală, unde se vor găsi candidații propuși de partid sau de alianță pentru funcția de europarlamentar.

Cum se desfășoară alegerile europarlamentare

În România, alegerile europene au loc duminică, 9 iunie. Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 7.00-22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând afară, pot să voteze până până la ora 23.59.

Câte buletine de vot sunt la alegerile europarlamentare 2024

Spre deosebire de alegerile locale din aceeași zi, unde sunt mai multe buletine, la alegerile europarlamentare votul se exprimă pe o singură listă. Pe buletinul de vot vor fi listate partidele politice sau alianțele electorale care participă la alegeri și candidații propuși de fiecare partid sau alianță pentru funcția de europarlamentar. Se va vota o singură listă din cele prezentate pe buletinul de vot. Nu este posibilă votarea individuală a candidaților.

Care sunt criteriile pentru a deveni europarlamentar 

Au dreptul de a fi aleși ca membri din România în Parlamentul European persoanele care au împlinit 23 de ani, au drept de vot și figurează pe listele unui partid politic, ale unei alianţe politice, ale unei alianţe electorale ori ca independent. Pentru partidele politice, alianţele politice şi alianţele electorale, pragul electoral reprezintă 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional.

Alegeri prezidențiale în România 2024

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 15 septembrie – primul tur și 29 septembrie – turul doi, dacă este necesar. Acestea vor fi primele alegeri care vor avea loc în același an cu alegerile locale și parlamentare, din 2004 până în prezent. De asemenea, vor fi primele alegeri în care niciunul dintre cei patru președinți ai României de după Revoluția din 1989 nu va mai candida.

Ce votăm la alegerile prezidențiale 2024

La alegerile prezidențiale se votează noul președinte al României. Președintele este ales pentru un mandat de 5 ani. România a avut patru președinți după Revoluția din 1989: Ion Iliescu (1990-1996 și 2000-2004), Emil Constantinescu (1996-2000), Traian Băsescu (2004-2014) și Klaus Iohannis (2014-2024).

Cum se votează la alegerile prezidențiale 2024

Alegătorii vor primi un singur buletin de vot pe care vor fi trecuți în ordine alfabetică toți candidații care îndeplinesc condițiile legale, intră în cabinele de vot, pun ștampila, apoi introduc buletinul de vot în urnă. Alegerile prezidențiale se organizează în două tururi. Un candidat va fi ales doar dacă obține mai mult de 50% din numărul total de voturi valabil exprimate în primul tur. Dacă niciun candidat nu reușește acest lucru, se va organiza un al doilea tur, la două săptămâni distanță, unde vor concura doar primii doi candidați. În al doilea tur, câștigător va fi candidatul care primește cele mai multe voturi, indiferent de procentaj.

Cum se desfășoară alegerile prezidențiale

Desfășurarea alegerilor prezidențiale implică anunțarea alegerilor și înregistrarea candidaților de către Biroul Electoral Central (BEC), urmată de campania electorală. Cetățenii se prezintă la secțiile de votare pentru a-și exprima opțiunile prin vot, iar rezultatele sunt numărate și centralizate de către BEC. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea absolută în primul tur, se organizează un al doilea tur între primii doi candidați.

Câte buletine de vot sunt la alegerile prezidențiale 2024

Spre deosebire de alegerile locale și europarlamentare, unde alegătorii vor primi câte 5 buletine de vot, la alegerile prezidențiale se va folosi un singur buletin, simplificând procesul de vot.

Care sunt criteriile pentru a deveni președinte

Vârsta minimă pentru a fi eligibil este de 35 de ani. Potrivit Constituției, președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Nici o persoana nu poate îndeplini funcția de președinte al României decât pentru cel mult două mandate, care pot fi și succesive.

Alegeri parlamentare 2024

Alegerile parlamentare, programate pentru 8 decembrie, sunt procesul prin care cetățenii români cu drept de vot își aleg reprezentanții în Parlamentul României. Parlamentul este organul legislativ suprem, care are rolul de a elabora și adopta legi, de a aproba bugetul de stat, de a controla activitatea Guvernului și de a ratifica tratatele internaționale. Parlamentul este format din două camere: Camera Deputaților – cu 330 de deputați și Senatul – cu 136 de senatori.

Ce votăm la alegerile parlamentare 2024 

La alegerile parlamentare din România, programate pentru 8 decembrie, se vor alege membrii Camerei Deputaților și ai Senatului. Concret, vor fi aleși 330 de deputați, care vor avea un mandat de 4 ani și care votează legi, proiecte de buget și alte documente importante, și 136 de senatori, care vor avea un mandat de 4 ani, cu rol similar cu al deputaților.

Cum se desfășoară alegerile parlamentare

Alegătorii vor primi un singur buletin de vot pe care vor fi listate partidele politice și candidații independenți care concurează pentru locurile din Parlament. Alegătorul va pune ștampila în dreptul partidului alianței alese. Buletinul de vot va fi introdus apoi în urnă.

Câte buletine de vot sunt la alegerile parlamentare 2024

Spre deosebire de alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, unde alegătorii vor primi câte 5 buletine de vot, la alegerile parlamentare procedura va fi simplificată, fiind distribuit un singur buletin.

Care sunt criteriile pentru a deveni parlamentar

Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor și vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat.

Campania electorală – reguli de desfășurare

Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor și se încheie în dimineața zilei de sâmbătă de dinaintea datei alegerilor. Concret, pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, campania electorală va începe pe 10 mai și se va termina pe 8 iunie, la ora 7.00.

În campania electorală sunt interzise propaganda electorală prin violență, ură și discriminare, folosirea resurselor administrative în scopuri electorale, publicarea de știri false despre candidați sau partide. De asemenea, cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală. Totodată, legea interzice organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare şi în şcoli, în perioada de desfăşurare a cursurilor.

Autoritatea Electorală Permanentă este responsabilă de monitorizarea campaniei electorale și de sancționarea celor care încalcă regulile, iar Consiliul Național al Audiovizualului este responsabil de monitorizarea modului în care campania electorală este prezentată pe TV.

Cât costă organizarea celor patru tipuri de alegeri

Bugetul alocat doar pentru alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie este de 1,5 miliarde lei, adică aproximativ 300 de milioane de euro, conform Guvernului. Suma va acoperi toate cheltuielile asociate organizării celor două tipuri de alegeri. Deocamdată nu s-a decis câți bani vor fi alocați pentru alegerile prezidențiale și parlamentare.

Cine are dreptul să voteze la alegeri

Toți cetățenii români cu vârsta de cel puțin 18 ani la data alegerilor au dreptul de a vota la alegerile locale din localitatea în care au domiciliul stabil. Pentru a vota, trebuie ca alegătorul să fie înscris pe listele electorale, care se face din oficiu, pe baza datelor din Registrul de Evidență a Populației. Alegătorul trebuie să se prezinte la secția de votare cu un document de identitate valabil.

Ce presupune comasarea alegerilor

Comasarea alegerilor înseamnă organizarea a două sau mai multe tipuri de alegeri în aceeași zi. Coaliția PSD-PNL a decis pe 21 februarie comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare. Acestea vor avea loc pe 9 iunie.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *