Alegeri generale în Spania – Ascensiunea periculoasă a extremei dreapta s-ar putea concretiza

Alegeri generale în Spania – Ascensiunea periculoasă a extremei dreapta s-ar putea concretiza

Votul începe la ora locală 9.00 (10.00, ora României) și se termină la ora 20.00 (21.00 ora României), când vor fi publicate sondajele la ieșirea de la urne. Se estimează că rezultatul final va fi decis de mai puțin de un milion de voturi și de mai puțin de 10 mandate în parlamentul cu 350 de locuri, spun experții.

Premierul socialist Pedro Sanchez a declanșat alegerile anticipate după ce stânga a suferit o înfrângere dureroasă în alegerile locale din mai, dar mulți alegători sunt supărați că au fost convocați la vot în plină vară toridă.

Serviciul poștal spaniol a raportat vineri că numărul de voturi prin corespondență a depășit deja cifra record de 2,4 milioane, deoarece mulți oameni aleg să voteze de pe plajă sau de la munte, mai degrabă decât din orașele lor sufocate.

Sondajele de opinie arată că alegerile, pe care mulți candidați le-au descris ca fiind un scrutin pentru viitorul Spaniei, se vor solda probabil cu o victorie a Partidului Popular de centru-dreapta, dar pentru a forma un guvern va trebui să se alieze cu partidul de extremă-dreapta Vox – ceea ce ar fi o premieră de la sfârșitul dictaturii lui Francisco Franco, în anii 1970, ca o formațiune cu o astfel de orientare să ajungă la guvernare.

Guvernul socialist minoritar al lui Sanchez (PSOE), aflat în prezent în coaliție cu formațiunea de extremă-stânga Unidas Podemos, care candidează la alegerile de duminică sub umbrela platformei Sumar, a adoptat legi progresiste privind eutanasia, drepturile transsexualilor, avortul și drepturile animalelor. Astfel de drepturi ar putea fi eliminate dacă Vox, un partid anti-feminist și axat pe valorile familiei, va face parte din următorul guvern, avertizează stânga.

Carismaticul Pedro Sanchez, poreclit “El Guapo” (Frumosul), și-a văzut mandatul de prim-ministru marcat de gestionarea unor crize în serie – de la pandemia COVID și efectele sale economice până la consecințele tulburatoare din punct de vedere politic ale tentativei eșuate de independență, din 2017, a Cataloniei.

Liderul PP, Alberto Nunez Feijoo, care nu a pierdut niciodată alegerile din Galicia, regiunea sa natală, a mizat pe reputația sa de om care poate nu iese în evidență, dar care poate genera stabilitate și siguranță, ceea ce ar putea fi pe placul unora dintre alegători, spun experții.

Formarea unui nou guvern depinde de negocieri complexe care ar putea dura săptămâni sau luni și s-ar putea chiar să se încheie cu noi alegeri. O astfel de incertitudine ar putea afecta eficiența Madridului, care asigură în prezent președinția rotativă de șase luni a Uniunii Europene, precum și accesarea fondurilor din PNNR.

SANTIAGO ABASCAL – CINE ESTE LIDERUL EXTREMEI DREPTE ŞI CE VREA EL?

Aşa cum era de aşteptat de la şeful unui partid de extremă dreapta care pune naţionalismul în centrul său, liderul Vox, Santiago Abascal, se înconjoară de simboluri spaniole, purtând cămăşi de designer care glorifică luptele cu tauri şi oferă evantaie cu marca Vox participanţilor la mitinguri.

Ţinând discursuri pe fundalul unor picturi în ulei şi al bisericilor şi promiţând să le redea spaniolilor “lucrurile care contează cu adevărat”, Abascal a făcut un turneu prin ţară în ultimele săptămâni pentru a promova manifestul naţionalist, antifeminist, eurosceptic, conservator din punct de vedere social şi liberal din punct de vedere economic al partidului său Vox.

În ciuda faptului că este cel mai tânăr dintre candidaţii de la alegerile anticipate din 23 iulie, bărbatul de 47 de ani a transformat în nouă ani partidul controversat pe care l-a fondat în cea de-a treia forţă electorală a Spaniei.

Abascal le cere “comercianţilor, muncitorilor, studenţilor, medicilor, judecătorilor, pescarilor şi fermierilor” să i se alăture pentru a înfrunta “duşmanii Spaniei”, aşa cum descrie el guvernul de stânga al premierului socialist Pedro Sanchez.

Chiar dacă Vox şi-a dublat voturile la alegerile locale din mai, unii analişti spun că s-ar putea să-şi fi epuizat bazinul natural de votanţi. Sondajele de opinie sugerează că locurile sale în Parlament vor scădea de la 52 la ultimele alegeri la 35 în scrutinul din iulie. Însă este puţin probabil ca Partidul Popular, de centru-dreapta, condus de Alberto Nunez Feijoo şi aflat în fruntea sondajelor, să obţină o majoritate absolută, astfel că ar putea să apeleze la Vox care s-ar vedea în postura de a înclina balanţa.

TRECUTUL LUI ABASCAL

Abascal este a treia generaţie de politicieni din familia sa, tatăl şi bunicul său fiind, de asemenea, în administraţia regională sau locală.

Absolvent de sociologie în Ţara Bascilor din nordul Spaniei, Abascal s-a alăturat PP la 18 ani, a fost ales consilier la 23 de ani şi apoi a devenit deputat PP în parlamentul basc.

El s-a despărţit de PP în 2013 invocând modul în care acesta a gestionat corupţia, gruparea militantă ETA şi alte provocări separatiste.A fondat Vox pentru a milita pentru abolirea autonomiei regionale şi a parlamentelor, o temă care a atins o coardă sensibilă pentru mulţi după încercarea eşuată de independenţă a Cataloniei în 2017.

Cei care lucrează cu “Santi” îl descriu drept un extrovertit, un fan al motocicletelor şi al vânătorii, căruia îi place să facă glume, dar este serios atunci când este vorba de munca sa. “Este intens în dezbaterile şi mitingurile sale, deoarece crede în ceea ce spune şi acest lucru este perceput de toţi cei care îl ascultă”, a declarat o sursă din partid.

A fost căsătorit de două ori, în prezent cu o influenceriţă din social media, şi are patru copii.

POLITICILE VOX

Vox spune că va reduce impozitul pe venit, va lua măsuri drastice împotriva corupţiei, va reduce cheltuielile publice şi va extinde scutirile de impozite pentru familiile numeroase.

Propune expulzarea imigranţilor ilegali şi o blocadă navală pentru a-i împiedica să sosească, precum şi închiderea moscheilor care promovează “islamul radical sau jihadul”, sprijinind în acelaşi timp imigraţia care să răspundă nevoilor pieţei muncii din Spania şi care provine de la naţionalităţi cu o limbă sau o cultură comună.

De asemenea, a promis să abroge legile progresiste privind drepturile transsexualilor, avortul şi drepturile animalelor, precum şi protecţia climatică promovată de Sanchez, pe care Abascal îl acuză că a introdus în Spania “woke-ismul, o patologie care îi tratează pe adulţi ca pe minori şi pe copii ca pe nişte adulţi degeneraţi”.

ASCENSIUNEA EXTREMEI DREPTE

Vox şi-a asigurat prima victorie politică în decembrie 2018, câştigând 12 locuri în parlamentul regional din Andaluzia.

A obţinut apoi 24 de mandate parlamentare la alegerile naţionale din aprilie 2019 şi 52 de mandate la un scrutin repetat şapte luni mai târziu.

Analistul politic Miguel Angel Murado crede că Vox a atins un plafon şi va pierde voturi în favoarea PP, rămânând “un partid mai mic, cu adevărat de extremă dreapta” şi un element fix al politicii spaniole pentru următorii ani.

Abascal atrage atenţia asupra succesului în funcţie al premierului italian Giorgia Meloni, despre care spune că a demonstrat că extrema dreaptă nu are “nici coarne, nici coadă şi nici nu muşcă”.

Extrema dreaptă guvernează singură în Ungaria şi în coaliţie cu centru-dreapta în Italia şi Finlanda.

De asemenea, se aşteaptă o schimbare spre dreapta la alegerile pentru Parlamentul European din iunie 2024, cu implicaţii pentru politicile climatice, drepturile sociale şi migraţia.

Abascal a participat şi a găzduit summituri cu Marine Le Pen din Franţa, cu premierul ungar Viktor Orban şi cu italiana Meloni, care, la 13 iulie, a apărut prin legătură video la un miting în Valencia, încurajând Vox să aibă “un rol de lider şi un rol decisiv” în următorul guvern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *