Amenzile de circulație cresc din 1 ianuarie 2024. Cât va fi punctul de amendă

Amenzile de circulație cresc din 1 ianuarie 2024. Cât va fi punctul de amendă

În 2024, în funcție de decizia Guvernului privind majorarea salariului minim, valoarea punctului de amendă va fi de minimum 165 de lei, raportat la salariul minim brut actual de 3.300 de lei, a relatat Digi24.

Ministerul de Finanțe a publicat miercuri, 13 decembrie, proiectul Ordonanței de Urgență „trenuleț”, în care este precizat un nou mod de calcul al punctului de amendă. „Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, se arată în document.

Potrivit legii, valoarea unui punct-amendă este 10% din valoarea salariului minim brut, dar punctul a rămas neschimbat la valoarea de 145 de lei, din anul 2017, deși salariul minim a crescut de atunci.

În funcție de majorarea salariului minim, valoarea punctului de amendă va fi anul viitor de cel puțin 165 de lei, la salariul minim brut actual de 3.300 de lei, adică cu 20 de lei mai mult.

Dacă salariul minim brut va fi majorat în 2024 la 3.700 de lei, potrivit discuțiilor care au loc în aceste zile între Guvern, patronate și sindicate, atunci punctul de amendă va crește la 185 de lei, deci cu 40 de lei.

În funcție de abaterile de la Codul rutier, șoferii plătesc următoarele amenzi:

clasa I: două sau trei puncte-amendă;
clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă;
clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă;
clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă – se aplică doar persoanelor juridice.
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *