ANPC a amendat două sucursale ale Wizz Air în România cu 60.000 de lei

ANPC a amendat două sucursale ale Wizz Air în România cu 60.000 de lei

Autoritatea Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat cu 60.000 de lei două sucursale Wizz Air deschise anul acesta, informează joi instituţia, într-un comunicat în care prezintă măsurile luate după sesizările pasagerilor cărora le-au fost anulate zborurile sau acestea au avut întârzieri mari, informează News.ro.

ANPC precizează că a amendat cu 10.000 de lei, apoi cu 20.000 de lei fiecare din cele două sucursale înregistrate anul acesta de Wizz Air în România.

Potrivit sursei citate, comisarii ANPC au constatat că, în luna martie 2023, au fost înregistrate la Registrul Comerţului din România două sucursale ale operatorului aerian, respectiv:

firma-mamă Wizz Air Malta Limited a deschis sucursala Wizz Air Malta Limited Valletta – Sucursala Otopeni, cu domeniul de activitate principal: Transporturi aeriene de pasageri, cu sediul social din România – Aeroportul Internaţional Henri Coandă, Terminal Plecări I.
firma-mamă Wizz Air Hungary Ltd. a deschis sucursala Wizz Air Hungary Ltd. Budapest Sucursala Otopeni, cu domeniul de activitate principal: Transporturi aeriene de pasageri, cu sediul social din România – Aeroportul Internaţional Henri Coandă, Terminal Plecări I.

„La interogarea ANPC referitoare la natura relaţiei dintre firmele-mamă şi sucursalele acestora din România, reprezentanţii Wizz Air Group au menţionat faptul că acestea nu sunt operatori aerieni, nefiind înscrise la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, nedeţinând licenţe de zbor şi că nu reprezintă «persoană fizică sau juridică, autorizată», ci reprezintă un dezmembrământ fără personalitate juridică a fiecărei companii-mamă, cu sediul în Ungaria, respectiv Malta, acestea fiind şi deţinătoare a licenţelor de zbor”, au explicat comisarii ANPC.

ANPC precizează că a decis iniţierea unei serii de acţiuni de control tematic, pentru a verifica respectarea drepturilor pasagerilor privind compensarea şi asistenţa acordate acestora în cazul refuzului la îmbarcare şi al anulării sau întârzierii zborurilor, iar prima companie verificată a fos Wizz Air.

ANPC a aplicat iniţial 2 amenzi contravenţionale, în valoare de câte 10.000 lei celor două sucursale Wizz Air, după ce reprezentantul sucursalelor nu a prezentat niciun punct de vedere referitor la cele solicitate, pentru reclamaţiile aflate în discuţie, înregistrate începând cu luna mai 2023.

La următoarea întâlnire cu ANPC, reprezentantul celor două sucursale Wizz Air din România a prezentat dovezile de plată pentru reclamaţiile soluţionate, comunicând că pentru cele 85 aflate în curs de soluţionare, încă nu s-au realizat demersurile necesare.

„Drept urmare, având în vedere întârzierea repetată, comisarii ANPC au amendat din nou cele două sucursale, cu câte 20.000 lei fiecare”, arată Protecţia Consumatorului.

„În acest moment, reclamaţiile depuse în perioada verii de consumatori, care au făcut obiectul acestui control, sunt soluţionate”, au mai afirmat comisarii ANPC.

Compensaţii de 100 de milioane de euro de la Wizz Air

Compania aeriană low-cost Wizz Air le-a plătit pasagerilor compensaţii de 100 de milioane de euro pentru zborurile anulate vara aceasta, din care 20% către pasagerii români, a declarat marţi József Váradi, CEO Wizz Air, într-o întâlnire cu presa la Bucureşti.

De asemenea, compania a anunţat o nouă extindere semnificativă în Bucureşti. Astfel, în iunie 2024, Wizz Air va aloca încă două noi aeronave Airbus A321neo de ultimă generaţie bazei sale, va lansa o nouă rută către Leipzig, Germania, şi va creşte frecvenţele pe 21 dintre rutele sale existente în Bucureşti.

Compania low-cost Wizz Air a investit 300 de milioane de euro la nivel global, pentru a îmbunătăţi situaţia zborurilor anulate şi a evita situaţii de genul celor care au existat în acest an, a declarat marţi pentru News.ro József Váradi, CEO-ul Wizz Air. Acesta spune că va continua să facă angajări în România, piloţi şi însoţitori de zbor. În martie 2024, compania va avea 200 de aeronave în flotă, de la 186 în prezent.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *