În acest oraș, dreptul de a deține un autoturism te costă cel puțin 76.000 de dolari. Și asta nu include mașina

În acest oraș, dreptul de a deține un autoturism te costă cel puțin 76.000 de dolari. Și asta nu include mașina

Deținerea unei mașini în Singapore, una dintre cele mai scumpe țări din lume, a fost întotdeauna un lux. Dar costurile au ajuns acum la un nivel record, scriu CNN și BBC.

O licență pe care oamenii din Singapore trebuie să o achiziționeze, înainte de a li se permite să cumpere un vehicul, costă acum minim 76.000 de dolari americani (104.000 dolari singaporezi), de peste patru ori mai mult decât în 2020, potrivit cifrelor furnizate de Land Transport Authority și citate de CNN.

Și asta doar pentru a cumpăra dreptul de a achiziționa o mașină standard de categoria A, cu un motor de dimensiuni mici și medii de 1.600 cmc sau mai puțin.

Cei care doresc ceva mai mare – cum ar fi un SUV – vor trebui să scoată din buzunar 106.630 de dolari.

Sistemul de cote a fost introdus în 1990 pentru a reduce traficul și emisiile într-un oraș-stat lipsit de spațiu, care are 5,9 milioane de locuitori, dar care se mândrește cu o rețea impresionantă de transport public.

Licențele sunt sunt vândute în cadrul unor licitații, la fiecare două săptămâni, iar guvernul controlează numărul de certificate scoase la vânzare, scrie BBC.

Asta a făcut ca mașinile să nu mai fie la îndemâna tuturor localnicilor, în condițiile în care venitul mediu lunar al unei gospodării în 2022 era de 7.376 de dolari, potrivit Departamentului de Statistică.

Costurile vehiculului sunt și ele destul de mari. Spre exemplu, costul total al unei mașini Toyota Camry Hybrid ajunge la 250.000 de dolari singaporezi (182.000 de dolari americani).

O problemă pentru localnici

Ricky Goh, un dealer auto local, a declarat că „aproape a căzut din picioare” când a auzit de creșterea prețurilor. „Vânzările au fost deja atât de slabe. Acest lucru pe deasupra va fi și mai rău pentru afaceri”, a declarat el pentru CNN.

Wong Hui Min, mamă a doi copii, a declarat că ar putea fi nevoită să se gândească de două ori la dependența față de mașină, în ciuda faptului că o folosește mai ales pentru familia sa.

„Alerg foarte mult, ducându-mi copiii la școală și aducându-i de acolo, dar și pentru alte activități, cum ar fi lecțiile de înot. Am nevoie de mașina mea. Să iau taxiuri sau transportul în comun peste tot nu este convenabil pentru mine”, a spus ea pentru CNN.

„În medie, o familie din Singapore trebuie să economisească ani de zile doar pentru a-și cumpăra o mașină care să o ajute la nevoile sale”, a continuat Wong. „Nu știu însă dacă îmi pot permite să îmi păstrez mașina pe termen lung”, a spus ea.

Încearcă o motocicletă

Pentru unii, anunțul este doar cea mai recentă lovitură financiară.

Localnicii spun că traiul în Singapore, deja clasat ca fiind cel mai costisitor oraș din lume, a devenit extraordinar de scump în ultimii ani, pe fondul inflației persistente, al creșterii costurilor locuințelor publice și al încetinirii economiei.

Dar susținătorii sistemului de cote spun că acesta a ajutat Singapore să evite genul de aglomerație care blochează în mod obișnuit alte capitale din Asia de Sud-Est, precum Bangkok, Jakarta și Hanoi.

Cei care nu-și pot permite un licență pentru deținerea mașinii pot folosi, de asemenea, sistemul foarte bun de transport public din Singapore, subliniază ei.

Guvernul încurajează locuitorii să folosească sistemul de transport public, considerat drept unul dintre cele mai bune din lume.

Anul trecut, autoritățile au alocat peste 60 de miliarde de dolari americani pentru extinderea și reînnoirea rețelei feroviare a țării în următorul deceniu.

În cele din urmă, există opțiunea de a obține o motocicletă. Licențele pentru așa ceva sunt mai mici – 7.930 de dolari.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *