Artiștii refuză să deschidă pavilionul Israelului la Bienala de la Veneția până nu se ajunge la încetarea focului în Gaza

Artiștii refuză să deschidă pavilionul Israelului la Bienala de la Veneția până nu se ajunge la încetarea focului în Gaza

Artiștii care protestează împotriva conflictului din Gaza spun că „arta poate aștepta, dar femeile, copiii și oamenii care trăiesc deja în iad nu pot”. Curatorii pavilionului național israelian de la Bienala de la Veneția și-au anunțat decizia de a nu deschide până când „se va ajunge la un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor” în conflictul din Gaza, în ziua de deschidere a celei mai mari și importante reuniuni mondiale în lumea artei.

23.000 de artiști au semnat împotriva participării Israelului la Bienală

Prezența Israelului la Bienală – care în acest an cuprinde 88 de participări naționale, precum și expoziția centrală, de mare amploare – a fost criticată pe scară largă.

O scrisoare deschisă semnată de peste 23.000 de artiști a cerut deplatformarea pavilionului Israelului, invocând interdicția care a împiedicat Africa de Sud să participe la Bienală între anii 1968 și 1993.

Ei au menționat și faptul că, la ultima ediție a Bienalei, artiștii ruși și echipa curatorială s-au recuzat după invadarea pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022.

În Giardini, lucrarea video a artistei israeliene Ruth Patir, Keening, a fost vizibilă prin fațada de sticlă a pavilionului modernist. Dar restul expoziției, intitulată (M)otherland, „așteaptă înăuntru momentul în care inimile pot fi din nou deschise către artă”, potrivit organizatorilor.

Patir a spus: „Ca artist mă opun ferm boicotului cultural, dar întâmpin o dificultate semnificativă în a prezenta un proiect care vorbește despre vulnerabilitatea vieții într-o perioadă în care alții desconsideră viața”.

Curatorii Mira Lapidot și Tamar Margalit au adăugat: „Au trecut șase luni de la atacul brutal asupra Israelului din 7 octombrie și de la începutul războiului îngrozitor care se desfășoară în Gaza.

„Nu se ăntrevede niciun final, doar promisiunea mai multor dureri, pierderi și devastări. Expoziția este sus, iar pavilionul așteaptă să fie deschis. Arta poate aștepta, dar femeile, copiii și oamenii care trăiesc iadul nu pot.”

Organizatorii au adăugat: „Decizia artistului și a curatorilor este de a nu anula expoziția; mai degrabă, ei aleg să ia o poziție de solidaritate cu familiile ostaticilor și cu marea comunitate din Israel care face apel la schimbare.”

Artiștii palestinieni spun că gestul colegilor israelieni este doar o strategie

Artiștii palestinieni sunt reprezentați la Bienala de la Veneția în principala expoziție curatată la nivel central, precum și printr-un „eveniment colateral” – o expoziție afiliată intitulată South West Bank, care prezintă și artiști din afara regiunii.

Unul dintre artiștii care au prezentat în South West Bank, Dima Srouji, a declarat: „Încetarea focului și eliberarea ostaticilor ar putea însemna ceva normal pentru pavilionul israelian, dar pentru noi ceilalți este o continuare a 75 de ani de ocupație și status quo al apartheidului. Luptăm pentru eliberarea noastră, nu doar pentru o încetare a focului în 2024.”

Un altul, Adam Broomberg, a spus despre anunțul israelian: „O mare mișcare strategică. Clădirea ar trebui să rămână închisă până când ocupația și apartheid-ul se încheie și tuturor palestinienilor li se acordă întregul drept de a se întoarce.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *