Băncile vestice se tem de planurile UE cu activele Rusiei

Rmag Breaking News

După ce Comisia Europeană a propus folosirea profitului generat de activele ruse din UE pentru a ajuta la efortul de ajutor al Ucrainei, unele bănci occidentale au început să facă lobby împotriva acestor legi, informează Reuters.

Comisia Europeana dorește să trimită în Ucraina câte 3 miliarde de euro în fiecare an, bani care reprezintă profitul generat de activele ruse din UE. 90% din această sumă ar trebui să treacă la Facilitatea Europeana pentru Pace, mecanismul prin care UE cumpără arme pentru Ucraina. Restul fondurilor urmează să fie folosite pentru alte tipuri de ajutor.

Rusia a reacționat dur la propunerea europenă. ”Este banditism și furt. Aceste acțiuni sunt abjecte și sunt o violare fără precedent a normelor internaționale. Am spus că vom reacționa și o vom face”, a spus purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, în urmă cu o săptămână.

Mai multe surse citate de Reuters spun că băncilor le este teamă că Rusia le va cere despăgubiri pentru implicarea în aceste tranzacții. Reuters arata că, odată ce sancțiunile împotriva Rusiei ar fi reduse sau anulate, băncile ar putea fi implicate în procese care să dureze și zeci de ani. Băncile se mai tem că această schemă ar putea reduce încrederea în sistemul bancar occidental. O sursă spune că se creează un precedent periculos și că asemenea tranzacții echivalează cu transformarea în armă a activelor pe care statele și le păstrează în străinătate. ”Dacă aceste propuneri merg mai departe, ar trebui schimbată întreaga arhitectură legală”, spune una dintre sursele citate. ”Nu există o modalitate limpede prin care băncile să se poată proteja de viitoare procese și acțiuni pentru restituirea banilor, plus penalități”.

Statele Unite urmăresc să ia măsuri și mai dure în privința activelor ruse. UE dorește să confiște doar profitul generat de aceste active, în timp ce Statele Unite urmăresc folosirea tuturor fondurilor. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen a susținut această variantă, spunând că fondurile vor fi folosite pentru reconstrucția Ucrainei. Legile care să permită asemenea acțiuni au fost introduse deja în Congresul SUA și se bucură de susținerea ambelor partide, însă nu au fost încă supuse votului. Rusia are active de circa 200 de miliarde de dolari în Europa și de circa 67 de miliarde de dolari în Statele Unite.

The post Băncile vestice se tem de planurile UE cu activele Rusiei appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *