Baschetbalista americană Brittney Griner, mărturii despre detenția în Rusia. „Nu voi uita niciun moment”

Baschetbalista americană Brittney Griner, mărturii despre detenția în Rusia. „Nu voi uita niciun moment”

Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner (33 de ani) a petrecut zece luni în captivitate în Rusia. În cartea sa „Coming Home”, dubla campioană olimpică descrie experiențele traumatizante trăite în închisorile din Rusia, „o perioadă în care am fost profund umilită, pe care nu voi uita niciun moment”, relatează Bild.

Griner a fost reținută în Rusia, pe 17 februarie 2022, sub acuzația de trafic de droguri, după ce i s-au descoperit urme de ulei de hașiș în cartușul de la vaporizatorul unei vape, când sosise pe aeroportul Șeremetievo Moscova pentru a onora un contract. Pe 4 august 2022, sportiva fusese condamnată la 9 ani de închisoare.

Starul WNBA a fost eliberat pe 8 decembrie 2022, după ce Statele Unite l-au oferit la schimb rușilor pe celebrul traficant de arme Viktor Bout, supranumit „Negustorul morții”.

În cartea „Coming Home”, care va apărea pe piață marți, 7 mai, Brittney Griner descrie experiențele traumatizante din închisoare, temerile și depresia cu care s-a confruntat.

A leșinat când au transportat-o într-o „cușcă de oțel”

Când a fost transportată dintr-o închisoare în alta, gardienii au plasat-o pe jucătoarea de 2,05 metri într-o cușcă de oțel. „Era atât de mică, încât a trebuit să stau într-o rână, cu genunchii în piept, în timp ce loveam cu tâmpla barele de sus”.

Griner scrie că și-a amintit de tigrii bengalezi pe care îi văzuse la grădina zoologică, în copilărie: „Oricum, m-a luat cu frică și cu stări de leșin”.

La o ședință de judecată, un gardian i-a încătușat încheieturile și și-a legat lacătul de propria lui mână: „A fost ca un spectacol, o pedeapsă publică. Doar ca să fiu umilită”. Se simțea ca un pion care trebuia să demonstreze puterea Rusiei.

Brittney Griner, pe 7 iulie, la Curtea Himki din Moscova

Gaura din podea, ca toaletă și luni întregi fără să se spele

Își amintește prima ei celulă, după arestare: „Salteaua era acoperită de pete, mirosul din cameră era pestilențial. Era o gaură în podea care servea drept toaletă”.

Patul era atât de mic încât gambele îmi atârnau pe jos. În mediul rece și umed, vechile leziuni au reapărut și urlam adesea de durere. Gardienii chicoteau: „American. Baschet”.

Brittney Griner:

Americanca nu a avut ocazia să se spele: „Nu existau prosoape, săpun, pastă de dinți, șampon”. Ca înlocuitor pentru ața dentară sau hârtia igienică, a rupt cearșafurile și un tricou în bucăți.

„Nu am fost niciodată atât de murdară în viața mea“, scrie jucătoarea, care insistă că „a fost atât de umilitor încât m-am gândit la sinucidere. Am vrut să-mi iau viaţa de mai multe ori, în primele săptămâni”.

„Gardienii spuneau că multe deținute au HIV și ar trebui să-mi țin mâinile departe de ele”

În Rusia, minoritățile sexuale sunt dur restricționate. Griner, care așteptă un copil, afirmă: „gardienii mă tot hărțuiau și rânjeau la mine, mă întrebau despre «gânduri bolnave»”.

Brittney și Cherelle Griner, 31 de ani, soția ei, s-au întâlnit în urmă cu mai bine de un deceniu, în timp ce urmau cursurile Universității Baylor din Texas (2009-2013). S-au căsătorit în 2019, la un an după ce Brittney a cerut-o în căsătorie.

View this post on Instagram

A post shared by Cherelle T. Griner (@cherelletgriner)

View this post on Instagram

A post shared by Cherelle T. Griner (@cherelletgriner)

Americanca și soția ei așteaptă un copil

O fotografie de luna trecută prezintă ecografia și mâinile cuplului plasate una peste alta. Postarea este etichetată cu hashtag-urile: „Baby Griner va veni în curând” și „Iulie 2024”.

View this post on Instagram

A post shared by Cherelle T. Griner (@cherelletgriner)

Am venit ca o persoană liberă în Rusia și nu mai aveam nimic. Era într-o cutie, fără să știu ce urmează. Auzeam pași miezul nopții venind spre celula mea. A fost teribil.

Brittney Griner:

Griner s-a împrietenit cu o colegă de celulă, Alena, care era studentă la Londra și vorbea fluent engleza. Ea i-a tradus vorbele gardienilor, „care glumeau despre lesbiene, spuneau că multe deținute au HIV și că eu ar trebui să-mi țin mâinile departe de ele”.

Un veterinar i-a tratat infecția oculară

Un coșmar a fost și „mâncarea, întotdeauna un terci de pește care mirosea dezgustător”. Când a făcut o infecție oculară, a fost tratată de un medic veterinar angajat de închisoare.

Pentru a face față stresului, sportiva a început să fumeze întruna.

La un moment dat, echipa rusă pentru care trebuia să joace i-a trimis o minge de baschet. Dar condiția ei fizică era atât de precară, încât nici măcar nu mai putea să facă abdomene în celulă, darămite să joace în curtea închisorii.

În cele din urmă, sportiva și-a căutat refugiu în Biblie. Când era liberă și trăia în SUA, „religia nu însemna decât durere și intoleranță”. Acum, gândul la Dumnezeu a ținut-o în viață.

„Ce pot să-mi facă simplii muritori?”

Griner citează versetul ei preferat, Psalmul 56:3-4: „Când îmi este frică, mă încred în tine. În Dumnezeu, al cărui cuvânt îl laud – în Dumnezeu mă încred și nu mă tem. Ce pot să-mi facă simplii muritori?”.

Griner joacă pentru echipa Phoenix Mercury. Sezonul WNBA începe la 14 mai.

Brittney Griner

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *