Cât trăiesc găinile, de fapt. Au sau nu o viață mai lungă decât pisicile ori câinii

Cât trăiesc găinile, de fapt. Au sau nu o viață mai lungă decât pisicile ori câinii

Cât trăiesc găinile, de fapt? Sunt unele dintre cele mai cunoscute păsări, dar și printre cele mai crescute de către oameni. Acestea sunt utile la casa fiecărui gospodar, datorită sursei de carne pe care o asigură, dar și ouălor. Ce durată de viață au?

Cât trăiesc găinile, de fapt

Multe găini domestice moderne fac parte din specia Gallus gallus domesticus. Acestea au evoluat cu aproape 10.000 de ani dintr-o găină roșie de junglă, originară din Asia de Sud-Est, cunoscută în știință și ca Gallus gallus.

Încă este un mister legat de ceea ce a apărut mai întâi, găina sau oul, dar cert este că pasărea poate trăi în funcție de rasă, dar mai ales în funcție de condițiile care i se asigură pentru o dezvoltare corespunzătoare, în această situație fiind foarte relevantă hrana.

Cât trăiesc găinile, deci? Potrivit Organizației Animal Aid International, puii de carne ar putea avea o durată de aproape șase luni, dacă nu ar fi cruțați. De obicei, la șase săptămâni, adică la o lună și jumătate, sunt deja tăiați de către mulți oameni, văzându-i mai mari.

Găina care a intrat în Cartea Recordurilor datorită duratei de viață

O găină pe nume ”Muffy”, originară din Statele Unite ale Americii, și parte din rasa Red Quill Muffed, a intrat în Cartea Recordurilor în urmă cu peste un deceniu, datorită anilor pe care i-a trăit. Pasărea a murit în 2011, pe când avea 23 de ani și 152 de zile.

Ce a fost mai întâi, oul sau găina?

O bună perioadă, s-a crezut că oul a apărut mai întâi pe Pământ. O echipă de experți din Marea Britanie, mai exact de la Universitatea din Sheffield, susțineau în anul 2016 că, de fapt, găina ar fi fost înainte de ou.

Cercetătorii de la Universitatea din Sheffield cred că găina a apărut prima, deoarece oul se formează doar datorită unei proteine care se găsesc în ovarele acestei păsări. Însă, în continuare părerile sunt împărțite în vremurile actuale.

”Până acum, se presupunea că oul a fost primul, însă acum dispunem de dovezi ştiinţifice care arată că, de fapt, găina a apărut înaintea lui. Proteina a fost identificată cu mult timp înainte, fiind asociată cu formarea oului.

Dar, prin examinarea îndeaproape a substanţei, am putut observa modul în care aceasta controlează întreg procesul”, a declarat dr. Colin Freeman, de la Universitatea din Sheffield, relatează NBC News.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *