Cazul azilelor groazei, în atenția Comitetului ONU împotriva torturii. Organismul cere României să ia mai multe măsuri

Cazul azilelor groazei, în atenția Comitetului ONU împotriva torturii. Organismul cere României să ia mai multe măsuri

Comitetul ONU împotriva torturii se declară „profund îngrijorat” cu privire la acuzaţiile de tortură, rele tratamente și condițiile precare în azilele din România și face mai multe recomandări autorităților române, transmite News.ro.

Comitetul ONU împotriva torturii a publicat vineri, 28 iulie, concluziile sale cu privire la Noua Zeelandă, România, Spania şi Elveţia, după ce a examinat cele patru state-părţi ale Convenţiei în cadrul ultimei sale sesiuni.

În cazul României, la capitolul instituţiilor psihiatrice şi de îngrijire socială, Comitetul este îngrijorat, printre altele, de impunerea unor cerinţe administrative care au împiedicat în mod efectiv ONG-urile să monitorizeze serviciile de psihiatrie.

Astfel, organismul cu sediul la Geneva cere României să pună în aplicare șase măsuri, respectiv:

Să efectueze investigaţii prompte, imparţiale, aprofundate şi eficiente cu privire la toate acuzaţiile de tortură şi rele tratamente în instituţiile psihiatrice şi în centrele de asistenţă socială şi să se asigure că persoanele suspectate de comiterea unor astfel de acte sunt suspendate imediat din funcţiile lor pe toată perioada anchetei, garantând totodată respectarea principiului prezumţiei de nevinovăţie.
Să urmărească în justiţie persoanele suspectate de acte de tortură sau rele tratamente şi, în cazul în care sunt găsite vinovate, să se asigure că acestea primesc pedepse proporţionale cu gravitatea faptelor lor şi că victimele beneficiază de reparaţii şi reabilitare corespunzătoare în timp util.
Să ia măsuri imediate pentru a îmbunătăţi condiţiile materiale şi a reduce supraaglomerarea în instituţiile psihiatrice şi în unităţile de asistenţă socială şi să intensifice acţiunile de sprijinire a dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi şi boli mintale, inclusiv prin investiţii în servicii alternative şi comunitare, în colaborare cu partenerii relevanţi.
Să asigure alocarea de resurse financiare şi umane adecvate pentru instituţiile psihiatrice şi unităţile de îngrijire socială, inclusiv prin furnizarea de personal specializat în furnizarea de îngrijire pentru astfel de pacienţi şi rezidenţi, împreună cu cursuri de formare adaptate, periodice şi continue, pentru a asigura cele mai înalte niveluri de îngrijire.
Să se asigure că sunt puse în aplicare suficiente garanţii juridice şi procedurale pentru pacienţii din instituţiile psihiatrice şi unităţile de îngrijire socială, atât în drept, cât şi în practică, şi că acestea sunt însoţite de o revizuire judiciară periodică şi de căi de atac eficiente împotriva instituţionalizării involuntare de jure şi de facto.
Să se asigure nu numai că organismele naţionale înfiinţate cu mandate de monitorizare a instituţiilor psihiatrice şi a unităţilor de îngrijire socială, cum ar fi Mecanismul naţional de prevenire şi Consiliul naţional de monitorizare, sunt în măsură să îşi îndeplinească efectiv mandatele, fără obstacole nejustificate, ci şi că organizaţiilor neguvernamentale li se permite şi li se conferă competenţe în acest sens, inclusiv prin eliminarea barierelor administrative inutile care le împiedică să îşi desfăşoare activitatea legitimă şi importantă.

Bolnavi cu dizabilități grave, ținuți ascunși în subsol, într-un azil din Mureș

Joi seară, 27 iulie, la azilul Căsuța Lu’ Min, din județul Mureş, au fost găsiţi bolnavi cu dizabilități grave, inclusiv copii, ținuți ascunși în subsol, pe saltele murdare de urină, fecale și sânge.

Cazul a fost descoperit de membrii organizaţiei Centrul de Resurse Juridice, organizaţie implicată şi în dezvăluirile privind azilele groazei din Voluntari, după un control neanunțat.

„Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazaţi în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcţie, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilităţi grave care zăceau culcate pe saltele murdare de fecale, urină şi sânge, cu muşte pe ele, care nu se puteau apăra şi nu puteau cere ajutor (nonverbale şi incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriţie (piele şi os), cu leziuni la nivelul şoldului, acoperită de muşte, mirosind puternic a fecale”, a informat joi seară CRJ.

Cosmin Ionuț Păpuc, fondatorul asociației Re-Min, care operează Căsuța Lu’ Min din Mureș, s-a declarat nevinovat de situație și a spus că oamenii au fost „găsiți la subsol”, dar nu erau „ținuți acolo”.

În aceeași zi, în Voluntari, a fost descoperit un azil, fără licenţă, care ţinea 26 de beneficiarii în sere. Căminul Sfântul Andrei din Voluntari a fost închis, iar patronii au primit o amendă de 10.000 de lei. De asemenea, poliţiştii au deschis dosar penal pentru exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități și vătămare corporală din culpă.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *