Ce au descoperit experții Consiliului Europei în spitale de psihiatrie din România: „Pacienții cu dizabilități de învățare erau legați de pat sau de un obiect fix”

Ce au descoperit experții Consiliului Europei în spitale de psihiatrie din România: „Pacienții cu dizabilități de învățare erau legați de pat sau de un obiect fix”

Tratamente inumane și degradante și condiții impropii cazării unor pacienți au fost găsite de experții Comitetului anti-tortură din Consiliul Europei după ce a verificat, în septembrie 2022, mai multe spitale de psihiatrie și centre de asistență socială din România, într-un raport publicat joi, 5 octombrie.

Spitalele de psihiatrie din Bălăceanca, Botoșani, Obregia (București) și Socola (Iași) au fost analizate în timpul vizitei experților. Delegația a vizitat și Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri si, de asemenea, pentru prima dată, trei tipuri diferite de centre de asistență socială.

„În mai multe secții, pacienții cu dizabilități de învățare erau legați de pat sau de un obiect fix, cum ar fi un calorifer din sala de mese, aproape zilnic”, menționează experții în raportul de 53 de pagini, citat de Hotnews.

Aceste practici de legare cu chingi de pat erau aplicate și în rândul minorilor, menționează comisia, care mai precizează că presupuse rele tratamente și abuzurile verbale au fost consemnate în toate spitalele, cu excepția Obregia din București.

Cele mai multe nereguli au fost semnalate, în special, în secția pentru bărbați din cadrul Clinicii de Psihiatrie Botoșani. Aici, pacienții s-au plâns că sunt loviți cu pumnii sau palmele, sunt împinși și se țipă la ei.

Condițiile de trai, gradul de decență și calitatea variază în funcție de secție în spitalele vizitate, potrivit raportului. Oferit ca exemplu este tot clinica de psihiatrie din Botoșani, unde starea generală de igienă ar trebui îmbunătățită, iar instalațiile sanitare modernizate.

De asemenea, experții au constat că, în niciunul dintre spitalele de psihiatrie vizitate, pacienții nu sunt scoși afară. Conform raportului, ar trebui luate măsuri pentru a extinde gama de activități psihosociale și de terapie ocupațională oferite pacienților.

În toate cele patru spitale vizitate, principala măsură de imobilizare la care s-a recurs a fost imobilizarea la pat a unui pacient agitat. Aceste măsuri se aplică inclusiv copiilor. Comitetul consideră că sunt necesare o serie de măsuri pentru a îmbunătăți garanțiile legate de aplicarea acestei măsuri.

„O examinare atentă a garanțiilor legale aplicate în spitalele vizitate a arătat că, cu excepția Spitalului de Psihiatrie Obregia, s-au depus toate eforturile pentru a eluda prevederile legii care reglementează spitalizarea involuntară pentru a interna pacienții pe bază de voluntariat”, spun experții.

În plus, comitetul cere eliminarea practicilor de a interna mai mulți pacienți în același pat. La Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri, 452 de pacienți erau cazați în 390 de paturi, în timp ce spitalul avea o capacitate oficială de 251 de paturi. De exemplu, o cameră de 24 de metri pătrați găzduia 18 pacienți în nouă paturi.

Potrivit raportului, autoritățile române au recunoscut neregulile și au spus că este nevoie de o reformă fundamentală a sistemului de sănătate mintală.

„Constatările vizitei din 2022 confirmă urgența de a acționa pentru a garanta că toate persoanele din instituțiile psihiatrice beneficiază de condiții de viață decente și de un tratament adecvat pentru tulburările lor psihice. La baza acestor reforme se află necesitatea de a consolida efectivele de personal în toate spitalele vizitate”, subliniază Comitetul anti-tortură.

Raportul integral poate fi consultat în documentul de mai jos:

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *