Ce să faci dacă te-a mușcat o căpușă. Ce se întâmplă după 21 de zile

Ce să faci dacă te-a mușcat o căpușă. Ce se întâmplă după 21 de zile

Ce să faci dacă te-a mușcat o căpușă? E invazie de căpușe în București, dar și în alte zone. Căldura a venit mai devreme decât ar fi crezut oricine, astfel că insectele ne pot da mari bătăi de cap.

Ce să faci dacă te-a mușcat o căpușă

Dacă unele insecte doar sunt enervante, altele pot fi destul de periculoase. Exemplu este chiar căpușa. Cine are animale de companie trebuie să le verifice bine înainte de intra în casă, pentru a nu exista riscuri.

Totodată, o căpușă poate ajunge ușor și pe haine, iar mai apoi pe pielea noastră. Tocmai din acest motiv, este bine să fim vigilenți și atenți la detalii, astfel încât să nu fim în pericol. Și totuși ce să facă dacă te-a mușcat o căpușă deja?

Un medic a vorbit deschis despre această situație. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îndepărtezi căpușa rapid și corect. Iar odată cu îndepărtarea ei, este bine să apelăm la asistență medicală, astfel încât riscul de infecție să nu mai existe și să primim un tratament, dacă este nevoie.

Nu trebuie să știi doar ce să faci dacă ce te-a mușcat o căpușă ci și ce s-ar putea întâmpla mai departe. În primul rând, există riscul să contactezi boala Lyme. Tocmai din acest motiv, este nevoie să mergi la medic și să iei un antibiotic prescris de acesta.

Ce se întâmplă după 21 de zile

Iar un alt aspect important pe care puțini îl iau în calcul este ce se întâmplă mai departe. Medicul Carmen Dorobăț ne recomandă ca după 21 de zile de la mușcătură să mergem la un laborator. În acest mod se fac niște analize și aflăm dacă am fost sau nu infectați cu această bacterie.

„Odată ce avem o mușcătură de căpușă, în primul rând, trebuie îndepărtată căpușa respectivă. În al doilea rând trebuie să ne prezentăm la medicul de familie sau la medicul infecționist pentru că se administrează așa numita antibioprofilaxie pentru boala Lyme. Adică se dă un antibiotic, nu în scop de tratament, ci în scop de prevenție pentru a nu apărea această boală.

În al treilea rând, la 21 de zile de la mușcătura de căpușă ne prezentăm la medicul de familie pentru a ne da o trimitere la laborator pentru a putea face analize specifice pentru a vedea dacă am fost sau nu infectat cu bacteria borrelia burgdoferi”, a spus medicul, la DC Medical.

Ce mai trebuie să faci dacă te-a mușcat o căpușă? Carmen Dorobăț mai precizează că nu toate căpușele poartă această bacterie. Pe de altă parte, este bine să luăm măsuri din timp, astfel încât să nu avem probleme mai târziu.

În ceea ce privește simptomele care apar, boala se manifestă fie prin dureri de cap, fie dureri musculare sau articulare. De asemenea, există și cazuri în care se poate ajunge la erupții cutanate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *