Ce se întâmplă dacă bei mai mult de doi litri de apă pe zi, cât este recomandat

Ce se întâmplă dacă bei mai mult de doi litri de apă pe zi, cât este recomandat

Toate celulele și organele din corpul tău au nevoie de apă pentru a funcționa corect. Cu toate acestea, consumul excesiv de apă poate duce la intoxicația cu apă. Se știe că acest lucru este fatal în unele cazuri.

Intoxicația cu apă

Cunoscută și sub denumirea de hidro-intoxicație, intoxicația cu apă este perturbarea funcției creierului datorită consumului prea mare de apă. Consumul de pre multă apă crește cantitatea de apă din sângele tău. Această apă poate dilua electroliții din sângele tău, în special sodiu. Când nivelul de sodiu scade sub 135 mm/L, se numește hiponatremie. Sodiul ajută la echilibrarea fluidelor între interiorul și exteriorul celulelor. Atunci când nivelurile de sodiu scad din cauza consumului excesiv de apă, lichidele se schimbă din exterior spre interiorul celulelor, determinând umflarea acestora. Când acest lucru se întâmplă cu celulele creierului, poate produce efecte periculoase și care pot pune viața în pericol.

Pericole ale consumului de prea multă apă

Intoxicația cu apă rezultă din umflarea celulelor. Când celulele creierului se umflă, presiunea din interiorul craniului crește. Această presiune provoacă primele simptome ale intoxicației cu apă, care includ: Durere de cap, Greaţă, Vărsături. Cazurile severe pot produce simptome mai grave, precum: Creșterea tensiunii arteriale, Confuzie, Viziune dublă, Somnolenţă, Respirație dificilă, Slăbiciune musculară și crampe, Incapacitatea de a identifica informațiile senzoriale. Acumularea excesivă de lichide în creier se numește edem cerebral, care poate afecta tulpina creierului și poate cauza disfuncții ale sistemului nervos central. În cazuri grave, intoxicația cu apă poate provoca convulsii, leziuni ale creierului, comă și chiar moarte.

Poate fi fatal?

Este foarte dificil să consumi prea multă apă din greșeală, dar au fost raportate cazuri de decese din cauza acestei afecțiuni. Multe cazuri de intoxicație cu apă au fost raportate la soldați. Un raport a vizat 17 soldați care au dezvoltat hiponatremie ca urmare a consumului excesiv de apă. Nivelurile lor de sodiu din sânge variau între 115 și 130 mm/L, iar intervalul normal este de 135-145 mm/L. Un alt raport a descris cum au murit trei soldați din cauza hiponatremiei și a edemului cerebral. Aceste decese au fost asociate cu consumul de 10-20 litri de apă în doar câteva ore.

Simptomele hiponatremiei pot fi interpretate greșit ca cele ale deshidratării. Un soldat, care a fost diagnosticat greșit ca suferind de deshidratare și accident vascular cerebral, a murit din cauza intoxicației cu apă ca urmare a hidratării orale repetate. Intoxicația cu apă apare și în timpul sportului, în special al sporturilor de anduranță. Suprahidratarea este frecventă în aceste activități ca mijloc de a evita deshidratarea. Din acest motiv, hiponatremia apare adesea în timpul evenimentelor sportive majore. La Maratonul din 2002, 13% dintre participanți aveau simptome de hiponatremie. 0,06% au prezentat hiponatremie critică, cu niveluri de sodiu mai mici de 120 mm/L. Din păcate, unele cazuri de intoxicație cu apă la aceste evenimente sportive au dus la decese. Un caz a implicat un alergător după un maraton. Testele au arătat că nivelurile sale de sodiu erau mai mici de 130 mm/L. A dezvoltat hidrocefalie și hernie de tulpini cerebrale, care i-au provocat moartea.

Băutul excesiv de apă poate apărea și la pacienții psihiatrici, în special schizofrenicii. Un studiu realizat pe 27 de schizofrenici care au murit tineri a arătat că cinci dintre ei au murit din cauza intoxicației cu apă indusă de sine.

Cât de multă apă este prea mult?

Suprahidratarea și intoxicația cu apă se întâmplă atunci când bei mai multă apă decât rinichii tăi pot elimina prin urină. Dar cantitatea de apă nu este singurul factor. Contează foarte mult cât timp durează să bei apa. Ai un risc mai mare de a produce intoxicație cu apă dacă bei multă apă într-o perioadă scurtă de timp. Riscul este mai mic dacă bei aceeași cantitate pe o perioadă mult mai lungă de timp.

Simptomele hiponatremiei pot apărea de la 0,8-1 litri (3-4 litri) de apă într-un timp scurt. Rinichii pot elimina aproximativ 5,3-7,4 litri (20-28 litri) de apă pe zi, dar nu pot scăpa de mai mult de 0,8-1,0 litri pe oră. Prin urmare, pentru a evita simptomele de hiponatremie, nu trebuie să beți mai mult de 0,8-1,0 litri de apă pe oră, în medie. Multe cazuri raportate de intoxicație cu apă rezultă din consumul de cantități mari de apă într-o perioadă scurtă de timp. De exemplu, un raport descrie soldații care au dezvoltat simptome după ce au consumat 1,8 litri sau mai mult pe oră. Un alt raport arată dezvoltarea hiponatremiei cu un aport de apă de 2,5-5,6 litri, sau 10-20 litri, în doar câteva ore. Un caz de intoxicație cu apă și hiponatremie prelungită a apărut și la un prizonier bărbat sănătos, în vârstă de 22 de ani, după ce a băut 6 litri de apă în 3 ore. În cele din urmă, o fetiță de 9 ani care a băut aproape în total 3,6 litri de apă în 1-2 ore a dezvoltat intoxicație cu apă.

De câtă apă ai nevoie?

Nu există un număr specific pentru câtă apă trebuie să bei de fapt pe zi. Diferă pentru fiecare individ. Pentru a determina cât de mult ai nevoie, ia în considerare greutatea corpului, nivelul activității fizice și climatul. Institutul de Medicină (OIM) sugerează că aportul de apă adecvat zilnic pentru bărbați este de 3,7 litri, în timp ce pentru femei este de 2,7 litri. Cu toate acestea, aceste recomandări includ apa din băuturi și alimente. Unii respectă în continuare regula 8 x 8, care recomandă consumul a opt pahare de apă pe zi. Cu toate acestea, această regulă este în mare parte arbitrară și nu se bazează pe cercetare.

O regulă bună este să-ți asculți corpul și să bei atunci când îți este sete. Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a menține niveluri bune de hidratare. Cu toate acestea, să te bazezi doar pe sete nu poate funcționa pentru toată lumea. Sportivii, adulții în vârstă și femeile însărcinate pot avea nevoie să bea apă în plus în fiecare zi.

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *