Ceața îngreunează circulația rutieră. Condiții de vizibilitate sub 200 de metri, pe alocuri 50 de metri, în mai multe județe din țară

Ceața îngreunează circulația rutieră. Condiții de vizibilitate sub 200 de metri, pe alocuri 50 de metri, în mai multe județe din țară

Administrația Meteorologică a emis miercuri dimineață avertizări nowcasting locale pentru ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului pentru mai multe județe din țară.

Aceste condiții atmosferice afectează traficul rutier în mai multe regiuni din țară. Potrivit unei actualizări de dimineață a Centrului Infotrafic din Poliția Română, este semnalată ceață care scade vizibilitatea în trafic sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, pe mai multe artere rutiere din județele Arad, Argeș, Călărași, Constanța, Dolj, Ialomița, Olt, Iași, Ilfov, Maramureș, Teleorman, Tulcea, Vrancea și Timiș.

Probleme sunt și pe autostrada A3 București-Brașov, unde miercuri dimineață se circula în condiții de ceață, vizibilitatea fiind scăzută pe alocuri sub 200 de metri.

Pe celelalte artere rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 București – Pitești, A2 București – Constanța și DN 1 Ploiești – Brașov, se circulă pe un carosabil preponderent uscat, valorile de trafic fiind reduse.

De asemenea, pe autostrăzi sau drumuri naționale nu sunt probleme care să impună oprirea circulației din cauza iernii sau a vreunui eveniment rutier.

Recomandări privind condusul pe ceață

Centrul Infotrafic subliniază că ceaţa impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlalte categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice.

„Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător”, subliniază polițiștii.

De asemenea, poliția recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă.

„Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă manevră pe timp de ceaţă este depăşirea. Aceasta cu atât mai mult, cu cât cei ce depăşesc pot fi surprinşi de apariţia bruscă de pe sensul opus a unor autovehicule care circulă fără lumini sau având în funcţiune doar luminile de poziţie”, mai atrage atenția Centrul Infotrafic.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *