Cel puțin 45 de morți, în urma exploziei de la o mină de cărbune deținută de ArcelorMittal în Kazahstan

Cel puțin 45 de morți, în urma exploziei de la o mină de cărbune deținută de ArcelorMittal în Kazahstan

Bilanţul morţilor în urma incendiului de la o mină de cărbune din Kostenko, Kazahstan, deţinută de ArcelorMittal (MT.LU), a crescut, duminică, 29 octombrie, la 45 de morţi. Echipele de urgenţă caută, în continuare, un miner despre care se crede că ar fi fost în subteran, transmit agenția Reuters, citată de News.ro, și The Guardian.

Sâmbătă, operatorul ArcelorMittal Temirtau, unitatea locală a producătorului de oţel ArcelorMittal cu sediul în Luxemburg, a declarat că 206 din cele 252 de persoane de la mina Kostenko au fost evacuate, după ceea ce părea a fi o explozie de metan.

Duminică, Ghenadi Silinsk, un oficial de rang înalt al serviciilor de urgenţă, a confirmat pentru televiziunea kazahă Habar-24 numărul de morţi şi continuarea operaţiunilor în Karaganda, un important centru minier de cărbune.

„Se lucrează non-stop, în schimburi, în două zone de operaţiuni”, a declarat Murat Katpanov, un alt oficial de urgenţă, pentru Khabar-24.

Salvatorii au avertizat anterior că șansele de a-i găsi pe mineri rămași în viață erau „foarte scăzute” din cauza lipsei de ventilație și a forței exploziei de sâmbătă, care s-a extins pe 2 kilometri.

Duminică a fost declarată zi de doliu național, după ceea ce este considerat cel mai grav accident din istoria post-sovietică a țării din Asia Centrală.

Cel mai grav accident minier din Kazahstanul post-sovietic a avut loc în 2006: 41 de mineri decedați într-un alt accident la un sut ArcelorMittal.

Statul anunță naționalizarea filialei companiei

De la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, aproximativ 200 de mineri au murit în Kazahstan, marea majoritate pe site-urile ArcelorMittal.

Președintele Kassim-Jomart Tokaiev a ordonat „încheierea” cooperării cu compania din Luxemburg.

Vorbind cu rudele victimelor de la mină, Tokaiev a numit ArcelorMittal „cea mai proastă întreprindere din istoria Kazahstanului în ceea ce privește cooperarea cu guvernul”.

Guvernul kazah și gigantul siderurgic au anunțat un acord preliminar pentru „transferarea dreptului de proprietate asupra firmei locale în favoarea Republicii Kazahstan”, a declarat premierul, Alihan Smailov.

Sosirea ArcelorMittal în Kazahstan în 1995 a fost văzută, inițial, ca un far de speranță în timpul crizei economice care a urmat căderii comunismului.

Dar lipsa investițiilor și standardele inadecvate de siguranță au fost criticate în mod repetat de autorități, în timp ce sindicatele au cerut un control mai strict al guvernului.

Condus de omul de afaceri indian Lakshmi Mittal, grupul operează 15 fabrici și mine în centrul fostei republici sovietice.

Foto: rus.azattyq.org

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *