Cercetătorii au creat super-vaca modificată genetic, care produce lapte pentru diabetici

Cercetătorii au creat super-vaca modificată genetic, care produce lapte pentru diabetici

Această inovație ar putea avea un impact semnificativ asupra pacienților cu diabet, deoarece ar putea face insulina mult mai accesibilă și mai ieftină pentru cei care depind de această substanță vitală pentru controlul nivelului glicemiei.

Milioane de oameni care trăiesc cu diabet de tip 1 din întreaga lume nu au acces sigur la insulină. Datorită incapacității corpului lor de a produce hormonul, ei trebuie să-l injecteze pentru a se asigura că glucoza poate intra în celule pentru a produce energie.

Dar găsirea unei surse accesibile și de încredere de insulină a rămas dificilă în multe părți ale lumii.

Acum, o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign și Universitatea de São Paulo, Brazilia, au găsit o nouă modalitate radicală de a produce acest lucru: o vacă modificată genetic care produce insulină umană în laptele său.

„Mama Natură a conceput glanda mamară ca o fabrică pentru a produce eficient proteine”, a declarat pentru Futurism Matt Wheeler, profesorul de științe animale de la Universitatea din Illinois, autorul principal al unei noi lucrări publicate în Biotechnology Journal. „Putem profita de acest sistem pentru a produce o proteină care poate ajuta sute de milioane de oameni din întreaga lume”.

Se construieste Noul Turn Babel: Clădirea va măsura 2 kilometri înălțime și va fi un record absolut

După cum se detaliază în lucrarea lor, cercetătorii au introdus un segment de ADN uman care codifică precursorul insulinei active numit proinsulină în nucleii celulari a zece embrioni de vacă.

Din cei zece embrioni, o vițică modificată genetic s-a născut în Brazilia. Odată maturizată, vaca a fost impregnată și stimulată să lacteze folosind hormoni.

Spre surprinderea lor, vaca nu numai că a produs proinsulina, ci chiar și insulină în laptele ei.

„Scopul nostru inițial a fost să facem proinsulină, și să o purificăm în insulină. Dar vaca practic a procesat-o ea însăși.”, a spus Wheeler.   

Vaca modificată genetic a produs echivalentul unui gram pe litru, ceea ce este o cantitate semnificativă, ținând cont de faptul că un diabetic are nevoie doar de o fracțiune de miligram pe doză.

Luna din an și ziua din săptămână când au loc cele mai multe accidente în România. Statistica inedită a Poliției Rutiere

„Asta înseamnă că fiecare gram este echivalent cu 28.818 de unități de insulină. Și acesta este doar un litru; Vacile Holstein pot produce 50 de litri pe zi. Puteți face calculul”, a mai spus Wheeler.

La această scară, Wheeler susține că alte metode de producere a insulinei, inclusiv drojdiile și bacteriile modificate genetic, ar putea fi în curând depășite de bovinele de lapte specializate.

Dar pentru a construi un lanț de aprovizionare complet, este nevoie de o modalitate de a colecta și purifica insulina. Potrivit lui Wheeler, totuși, acestea sunt obstacole destul de ușor de depășit.

„Aș putea vedea un viitor în care o turmă de 100 de capete, echivalent cu o mică fabrică de lapte din Illinois sau Wisconsin, ar putea produce toată insulina necesară țării. Și o turmă mai mare? Ai putea face aprovizionarea întregii lumi într-un an”, a mai spus cercetătorul.

ANM avertizează: vânt puternic și frig în mai multe zone ale țării. Când va veni, în sfârșit, primăvara

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *