Cum ne detectează ȚÂNȚARI? Degeaba stingem lumina, nu ajută cu nimic, sunt precum dronele

Cum ne detectează ȚÂNȚARI? Degeaba stingem lumina, nu ajută cu nimic, sunt precum dronele

Cele mai recente studii arată că ceea ce-i conduce pe țânnțari către țintă este amprenta de carbon. Practic, asemeni unor drone minuscule și superpeformante, enervantele inscte detectează dixoul de rabon din resprirația noastră și își fixează ținta.

 

Partea cea mai descurajatoare este ca poate face asta chiar și de la distanță de 50 de metri.

 

Pe de altă parte, nu înseamnă neapărat că odată luat în vizor nu mai ai scăpare. Abia când este foarte aproape de țintă, insecta își alege victima, în cazul în care sunt mai multi oameni. Cu o precizie care încă nu poate fi reprodusă de tehnica modernă,  țânțatul scanează o serie de factori, precum  umiditatea pielii, culoarea și temperatura.

 

Compușii chimici de pe pielea noastră sunt cel mai important factor de care țânțarii țin cont atunci când decid pe cine vor înțepa. Peste 300 de compuși pot fi găsiți pe pielea noastră și vor varia de la persoană la persoană.

 

Așadar, s-ar părea că nu putem face prea multe în privința asta. Totuși, există câteva lucruri pe care le putem face pentru a ajuta. Repelentul pentru insecte este un remediu. La fel și ventilatorul, pentru că țânțarilor le place aerul calm.

 

De asemenea, s-a demonstrat că țânțarii adoră culoarea neagră, așa că purtarea de haine mai ușoare i-ar putea ține departe fără a încerca. S-ar putea să nu putem face multe pentru a opri mușcăturile de țânțari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *