Cum să faci un delicios compot de piersici

Cum să faci un delicios compot de piersici

Piersicile sunt delicioase, iar unul dintre modurile prin care le poți conserva este într-un compot. Toată bunătatea acestor fructe moi și zemoase se poate afla rapid într-o cană de care să te bucuri într-o zi răcoroasă de toamnă. În plus, poți combina piersicile cu alte fructe gustoase, precum mere, pere sau prune.

Despre piersici

Piersicile – sau Prunus persica – sunt fructe mici, cu coaja pufoasă și pulpa dulce, albă sau galbenă.

Se crede că sunt originare din China, în urmă cu peste 8.000 de ani.

Piersicile sunt înrudite cu prunele, caisele, cireșele și migdalele. Sunt considerate drupe sau fructe cu sâmburi, deoarece pulpa lor înconjoară o coajă care adăpostește o sămânță comestibilă.

Ele pot fi consumate ca atare sau adăugate la o varietate de mâncăruri. Mai mult, piersicile sunt nutritive și pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv o digestie îmbunătățită, o piele mai fină și ameliorarea alergiilor.

Benefciile piersicilor

Iată câteva beneficii surprinzătoare pentru sănătate și utilizări ale piersicilor.

Pline de nutrienți și antioxidanți

Piersicile sunt bogate în multe vitamine, minerale și compuși vegetali benefici.

O piersică de mărime medie (150 de grame) oferă aproximativ:

Calorii: 58
Proteine: 1 gram
Grăsimi: mai puțin de 1 gram
Carbohidrați: 14 grame
Fibre: 2 grame
Vitamina C: 17% din valoarea zilnică 
Vitamina A: 10% din VZ
Potasiu: 8% din VZ
Niacină: 6% din VZ
Vitamina E: 5% din DZ
Vitamina K: 5% din DZ
Cupru: 5% din DZ
Mangan: 5% din VZ

Piersicile oferă, de asemenea, cantități mai mici de magneziu, fosfor, fier și unele vitamine B.

În plus, sunt pline de antioxidanți – compuși vegetali benefici care combat daunele oxidative și ajută la protejarea organismului împotriva îmbătrânirii și a bolilor. Cu cât fructul este mai proaspăt și mai copt, cu atât mai mulți antioxidanți conține.

Într-un studiu, sucul din piersici proaspete a demonstrat acțiuni antioxidante la bărbații sănătoși în primele 30 de minute de la consum.

Piersicile proaspete și cele conservate par să aibă cantități similare de vitamine și minerale – atâta timp cât soiurile conservate nu sunt decojite.

Cu toate acestea, piersicile proaspete au niveluri mai ridicate de antioxidanți și par să fie mai eficiente în protejarea împotriva daunelor oxidative decât cele conservate.

Pot ajuta la digestie

Piersicile pot contribui la o digestie sănătoasă.

Un fruct de mărime medie oferă aproximativ 2 grame de fibre – jumătate dintre acestea fiind fibre solubile, în timp ce cealaltă jumătate este insolubilă.

Fibrele insolubile adaugă volum la scaun și ajută la deplasarea alimentelor prin intestin, reducând probabilitatea de constipație.

Pe de altă parte, fibrele solubile oferă hrană pentru bacteriile benefice din intestinele tale. La rândul lor, aceste bacterii produc acizi grași cu lanț scurt – cum ar fi acetat, propionat și butirat – care hrănesc celulele din intestinul tău.

Acizii grași cu lanț scurt din intestin pot contribui, de asemenea, la reducerea inflamației și la ameliorarea simptomelor tulburărilor digestive, cum ar fi boala Crohn, sindromul colonului iritabil și colita ulcerativă.

Florile de piersic sunt o altă parte a fructului care poate fi benefică pentru digestie. Ele sunt utilizate în mod obișnuit în medicina tradițională chineză pentru a trata tulburările digestive.

Cercetările pe animale arată că compușii care se găsesc în flori pot crește în mod eficient puterea și frecvența contracțiilor intestinale, ceea ce ajută la menținerea ritmului adecvat pentru a împinge alimentele fără probleme.

Pot îmbunătăți sănătatea inimii

Consumul regulat de fructe – inclusiv piersici – poate promova sănătatea inimii.

Piersicile pot reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și nivelul de colesterol.

Mai mult, studiile în eprubetă arată că piersicile se pot lega de acizii biliari – compuși produși de ficatul tău din colesterol.

Acizii biliari legați – împreună cu colesterolul pe care îl conțin – sunt în cele din urmă excretați prin fecale, ceea ce poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Cercetările efectuate pe șobolani obezi au raportat, de asemenea, că sucul de piersici poate reduce nivelurile hormonului angiotensină II care crește tensiunea arterială.

Deși aceste efecte par promițătoare, sunt necesare mai multe studii pentru a le confirma la om.

Pot să protejeze pielea

Piersicile pot avea efecte protectoare care ajută la menținerea sănătății pielii tale.

Studiile în eprubetă indică faptul că compușii care se găsesc în piersici pot îmbunătăți capacitatea pielii tale de a reține umiditatea – îmbunătățind astfel textura pielii.

Mai mult, atât studiile în eprubetă, cât și cele pe animale arată că extractele făcute din flori sau din pulpă de piersici aplicate direct pe piele pot ajuta la prevenirea daunelor provocate de razele UV.

S-a constatat, de asemenea, că extractele din flori de piersic întârzie dezvoltarea tumorilor cutanate la șoareci.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări la om înainte de a se putea trage concluzii.

Pot reduce simptomele de alergie

Piersicile pot reduce simptomele de alergie.

Atunci când corpul tău este expus la un alergen, el eliberează histamine, sau substanțe chimice produse de sistemul imunitar pentru a ajuta organismul să scape de alergen.

Histaminele fac parte din sistemul de apărare al organismului și declanșează simptome de alergie precum strănut, mâncărime sau tuse.

Cercetările arată că piersicile pot ajuta la reducerea simptomelor de alergie prin prevenirea eliberării de histamine în sânge.

Unul dintre modurile grozave de a consuma mai multe fructe este compotul. Poți face compot neîndulcit, care este grozav ca un cocktail de vitamine sau poți să îl consumi ca pe un desert, dacă adaugi miere. 

Compot de piersici

Ingrediente

2,5 kg de piersici dulci proaspete întregi
2-2,5 litri de apă
250 g de zahăr

Mod de preparare

Clătește piersicile, îndepărtează părțile de tulpină dacă au vânătăi sau lovituri. Se aduce o oală cu apă la fiert și, lucrând pe rând, se crestează fiecare piersică în X, pe coajă. 

Se pune fiecare piersică pe rând câteva secunde în apă fiartă, apoi într-un castron cu apă rece cu cuburi de gheață.

Apoi se decojește fiecare piersică, se taie în patru și se îndepărtează fiecare sâmbure.

Pune o oală cu apă la fiert și adaugă piersicile. Pune zahărul și lasă totul să fiarbă până ce piersicile sunt moi și zahărul s-a dizolvat.

Oprește focul și lasă compotul la infuzat. Toarnă compotul de piersici într-o carafă și servește.

Compot de nectarine

Ingrediente

5 kg nectarine;
1 kg zahăr;
1 baton vanilie;
3 litri apă

Mod de preparare

Într-un vas, se pun la fiert apa, zahărul şi vanilia. Se lasă până se formează un sirop. Nectarinele se curăţă de coajă, se taie jumătăţi şi se curăţă de sâmburi, apoi se pun la fiert în sirop, la foc mic, până se înmoaie.

Compotul se toarnă fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil. Se închid ermetic, apoi se învelesc cu o pătură şi se lasă la răcit, până a doua zi. Se scot şi se pun la păstrat la loc răcoros.

Vezi care sunt proprietăţile şi beneficiile nectarinelor!

Sursa foto: 123rf.com

Citeşte şi: Compot de prune – rețete simple și pline de savoare

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *