Cum se comportă în luptă avioanele americane F-16, care vor ajunge în Ucraina, comparativ cu echivalentele lor rusești, Su-35, deja folosite în război și așteptate de Iran

Cum se comportă în luptă avioanele americane F-16, care vor ajunge în Ucraina, comparativ cu echivalentele lor rusești, Su-35, deja folosite în război și așteptate de Iran

Iranul ar fi încheiat iarna trecută un acord pentru a achiziționa un număr de avioane de luptă rusești Su-35 Flanker-E, care sunt frecvent comparate cu avioanele americane F-16 Fighting Falcon, îndelung așteptate de Ucraina și care vor ajunge în curând pe cerul țării devastate de război, scrie marți, 23 aprilie, Newsweek, încercând să explice asemănările și deosebirile dintre cele două tipuri de aeronave.

În weekend, au circulat zvonuri conform cărora Teheranul așteaptă o livrare iminentă de Su-35, pe baza unui articol al SNN, o agenție oficială iraniană de presă ce are legături cu Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran. Oficialii iranieni au contestat în mod public articolul, iar SNN a dezmințit ulterior informațiile, pe Telegram.

Cu toate acestea, se așteaptă ca Iranul să primească în cele din urmă avioanele de luptă rusești, având în vedere anunțul ministrului adjunct al apărării, Mehdi Farahi, făcut la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, potrivit căruia Teheranul a finalizat un acord cu Moscova pentru un număr nespecificat de Su-35 și elicoptere.

Totuși, înainte ca Iranul să primească avioanele Su-35, am putea vedea în curând cum se comportă aceste aparate rusești în luptă cu F-16, deoarece forțele armate ale Ucrainei urmează să ridice pe cer zeci de avioane americane promise de aliații Kievului. În schimb, avioanele Su-35 au fost folosite în atacuri pe tot parcursul invaziei ruse din Ucraina.

Deși cele două avioane au unele capabilități comune, o serie de caracteristici le diferențiază.

Avion Su-35 Foto AP

Atât F-16, cât și Sukhoi Su-35 sunt avioane de luptă, putând să îndeplinească roluri multiple. În timp ce F-16 poate atinge viteza Mach 2 (de două ori viteza sunetului), surse rusești spun că Su-35 are o viteză maximă de Mach 2,25.

Guy McCardle, editorul-șef al Special Operations Forces Report (SOFREP), a declarat pentru Newsweek că F-16 este “propulsat de un singur motor cu reacție”, în timp ce “Su-35 are două motoare cu reacție, oferind mai multă putere și redundanță în cazul în care unul dintre ele nu mai funcționează”.

“Cadrul avionului american este mai ușor” decât cel al avionului rusesc, potrivit lui McCardle, dar Su-35 are “o putere de foc și o capacitate de supraviețuire mai mare decât F-16”.

Diferențele nu se opresc aici, iar McCardle a subliniat câteva avantaje unice pe care le posedă fiecare avion.

„F-16 dispune de o cupolă la carlingă fără ramă pentru o vizibilitate mai bună și de o manetă de control montată lateral pentru a ușura controlul și manevrele”, a spus McCardle. Avionul Flanker-E al rușilor „are motoare cu vectori de tracțiune care ajută la manevre, un sistem radar robust capabil să atace mai multe ținte simultan și contramăsuri avansate împotriva radarului inamic”, a mai explicat acesta.

Avion F-16 al Forțelor Aeriene Române Foto Facebook / MApN

McCardle a adăugat că, în ceea ce privește performanțele, „F-16 poate decola de pe piste mai scurte, deoarece este mai ușor și mai agil decât Flanker-E. Su-35 este proiectat pentru misiuni mai lungi și, prin urmare, are o rază de acțiune și o capacitate de încărcare mai mare”.

Într-un interviu acordat în martie 2023 publicației Voice of America, locotenent-colonelul în rezervă al Forțelor Aeriene ale SUA, Dan Hampton, a spus că Fighting Falcon este „mai rezistent”, adăugând: „Nu aș paria în luptă pe Su-35 sau pe orice alt avion de fabricație rusească”.

Hampton a mai explicat că aparatele Su-35 nu dispun de sistemele radar avansate montate pe F-16, ceea ce face ca avioanele rusești să fie „ușor de văzut, ușor de detectat pe radar și ușor de lovit cu o rachetă cu rază lungă de acțiune”.

Ofițerul în rezervă a mai precizat că Su-35 are o anvergură a aripilor mai mare, de 15 metri, și o lungime de 21 de metri, comparativ cu anvergura aripilor de 10 metri și lungimea de 15 metri a unui avion F-16. Acest cadru „foarte mare” are mai degrabă un rol negativ, pentru ceea ce Hampton numește „un avion nu chiar atât de bun”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *