De ce refuză judecătorii liberarea condiționată a lui Cristian Cioacă, fostul polițist condamnat pentru uciderea Elodiei. Închis de 10 ani, Cioacă nu a recunoscut nimic și nu a plătit un leu 

De ce refuză judecătorii liberarea condiționată a lui Cristian Cioacă, fostul polițist condamnat pentru uciderea Elodiei. Închis de 10 ani, Cioacă nu a recunoscut nimic și nu a plătit un leu 

Prin nerecunoașterea faptelor pentru care a fost condamnat definitiv la 15 ani și 8 luni de închisoare, Cristian Cioacă dovedește că nu s-a îndreptat și nu poate fi redat societății, susțin judecătorii care până acum au respins de două ori cererile fostului polițist privind liberarea condiționată. Pe 22 august, Tribunalul Argeș va judeca ultima contestație.

Fost polițist în cadrul Inspectoratului de Poliție Brașov, Cristian Cioacă a fost condamnat în 2014, fiind găsit vinovat pentru moartea soției sale, avocata Elodiei Ghinescu.

Elodia a dispărut în 2007, iar trupul său nu a fost găsit nici până în prezent. Cristian Cioacă se află în închisoare de pe 18 iunie 2014 și, potrivit datelor din dosarul privind liberarea condiționată, consultate de Libertatea, executarea pedepsei ar urma să expire pe 2 august 2028. 

Încarcerat în Penitenciarul Mioveni, Cioacă a înaintat prima cerere privind liberarea condiționată la începutul acestui an. Judecătoria Pitești și mai apoi Tribunalul Argeș s-au opus ieșirii din închisoare pentru bună purtare a fostului polițist. I s-a stabilit termen pentru introducerea unei noi solicitări luna mai, anul curent.

Prima cerere de liberare

Pe 10 mai, comisia de liberări condiționate a Penitenciarului Mioveni a dat un nou aviz favorabil, arătând că deținutul Cristian Cioacă poate fi eliberat condiționat. 

Pe lângă executarea fracției, comisia transmis că „persoana privată de libertate a avut un comportament corespunzător pe întreaga perioadă a executării pedepsei, dovedit prin multiple recompense şi participare constantă la activităţi lucrative”. 

Condamnații care ispășesc pedepse mai mari de 10 ani pot beneficia de liberare condiționată dacă au executat 3/4 din pedeapsă. Teoretic, judecătorii decid liberarea condiționată doar dacă persoana condamnată dă dovezi temeinice de îndreptare. 

Un an și jumătate, câștigat cu recursul compensatoriu

Până la data înaintării celei de-a doua cereri de liberare – 10 mai -, Cioacă avea executate 3.249 de zile de detenție, la care s-au adăugat 449 de zile de arest preventiv. 

Pentru a putea fi propus liberării, îi erau necesare 4.566 de zile. Fostul polițist a depășit limita fracției, datorită recursului compensatoriu și a muncii prestate pe durata detenției. 

Potrivit datelor din dosar, 480 de zile a câștigat Cioacă pentru „condiţii necorespunzătoare de detenție”, iar alte 712 zile i s-au considerat executate ca urmare a muncii prestate. 

Pe lângă executarea fracției, Cristian Cioacă a adoptat stategia „deținutului model”. Nu a fost sancționat disciplinar niciodată, a fost recompensat de mai multe ori, a avut un comportament adecvat regulamentelor interne, a participat la activităţi socio-educative, moral-religioase şi programe psihologice, a dat dovadă de stăruinţă în muncă, se arată în raportul Comisiei de liberări condiționate a Penitenciarului Mioveni. 

Cu toate acestea, Cristian Cioacă nu a reușit să convingă instanțele că detenția l-a îndreptat.  

Cristian Cioacă. Foto: Agerpres

A doua cerere, respinsă

Pe 19 iulie, Judecătoria Mioveni a respins cea de-a doua cerere de liberare. În motivarea deciziei, judecătorul subliniază că ieșirea din închisoare a lui Cristian Cioacă nu este oportună în momentul de față, pentru că nu a dat dovezi temeinice de îndreptare. Instanța admite că nu poate reproșa ceva în conduita de ansamblu adoptată de fostul polițist în timpul detenției.

Dincolo de recompensele obținute, de participarea sa la programele educaționale și sociale organizate în penitenciar și lipsa oricăror sancțiuni disciplinare, instanța subliniază că nu pot fi ignorate: gravitatea infracţiunilor săvârşite, intervalul de timp scurs între săvârşirea lor, condiţiile în care ele au fost comise, nici atitudinea acestuia faţă de faptă şi consecinţele produse. 

Chiar dacă de aceste criterii s-a ținut cont și la stabilirea pedepsei, judecătorul consideră că toate aceste împrejurări „reprezintă un criteriu contributiv la analizarea condiţiilor de liberare condiţionată”. 

Indiferent față de memoria victimei și familia acesteia

Cea mai aspră critică a instanței vizează atitudinea lui Cristian Cioacă față de faptele pentru care a fost condamnat definitiv și față de familia fostei sale soții.

Magistratul Judecătoriei Pitești subliniază că nici în prezent fostul polițist nu recunoaște infracțiunile pentru care a fost condamnat definitiv. Cioacă a primit 16 ani și 8 luni de închisoare, fiind găsit vinovat pentru lovituri cauzatoare de moarte, profanare de cadavre și acces ilegal la un sistem informatic. El a ucis-o pe fosta sa soție, avocata Elodia Ghinescu, a făcut să dispară cadavrul și i-a accesat fără drept corespondența electronică. 

Elodia Ghinescu și Cristian Cioacă

„Este evident că asumarea săvârşirii unei fapte este o problemă ce ţine de libertatea de conştiinţă a fiecărei persoane, însă instanţa nu poate face abstracţie de poziţia deţinutului faţă de săvârşirea faptelor pentru care a fost stabilită în mod definitiv şi irevocabil vinovăţia condamnatului, aceasta având relevanţă în aprecierea riscului real şi concret de recidivă al persoanei private de libertate. (…) Deţinutul nu a conştientizat consecinţele faptelor sale, nu le asumă, nu a făcut progrese reale pe calea reintegrării sociale din această perspectivă şi nu prezintă garanţii suficiente că punerea sa în libertate nu constituie un pericol pentru societate, impunându-se ca acesta să-şi intensifice eforturile în ceea ce priveşte formarea unei atitudini de respect faţă de valorile sociale şi ordinea de drept”, se arată în extrasul din motivarea Judecătoria Pitești.

Nu a achitat familiei Elodiei niciun leu

Instanța îi reproșează lui Cioacă și că nu a achitat daunele morale stabilite prin hotărârea de condamnare. Fostul polițist a fost obligat să achite 130.000 de euro daune morale fiului său și al Elodiei, 150.000 de euro mamei Elodiei și 100.000 de euro fratelui acesteia. 

„Deținutul a dovedit de-a lungul timpului nepăsare atât faţă de memoria victimei, prin neasumarea faptelor sale, cât şi faţă de victimele colaterale, prin faptul că nu a depus minime diligenţe de diminuare a consecinţelor infracţiunilor săvârşite, prin achitarea fie și parţială a despăgubirilor civile la care a fost obligat faţă de familia victimei, cu toate că din caracterizarea depusă la dosar reiese că persoana condamnată a beneficiat de sprijin financiar pe tot parcursul executării pedepsei, realizând totodată venituri şi ca urmare a muncii prestate în penitenciar”, a subliniat magistratul Judecătoriei Pitești. 

Raportat la toate aceste aspecte, instanța consideră că în prezent procesul de reeducare şi prevenţie în cazul lui Cioacă nu a fost finalizat. Instanța subliniază că fostul polițist ar trebui să se debaraseze de comportamentele şi trăsăturile negative înrădăcinate de-a lungul timpului și să conştientizeze gravitatea faptelor sale, prin asumarea lor.

Cristian Cioacă a contestat hotărârea instanței, urmând ca pe 22 august, Tribunalul Argeș să stabilească soluția definitivă.

Foto: Agerpres

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *