Directorul companiei de transport Arad, unde o femeie a murit târâtă de tramvai: „E vechi de 60 de ani”. Primăria, amendată în trecut de CNCD pentru că nu a accesibilizat transportul

Directorul companiei de transport Arad, unde o femeie a murit târâtă de tramvai: „E vechi de 60 de ani”. Primăria, amendată în trecut de CNCD pentru că nu a accesibilizat transportul

Primăria Municipiului Arad, condusă de Călin Bibarț, a achiziționat numai 16 tramvaie noi, spune directorul Companiei de Transport Public Arad. Celelalte 50 care circulă constant sunt vechi. 

O femeie de 55 de ani din Arad a murit luni, 14 august, după ce a fost târâtă de un tramvai în mers. Aceasta coborâse și tocmai încerca să dea jos scaunul rulant în care se afla fiica ei, de 12 ani, cu dizabilități. Vatmanul, însă, n-a văzut-o și a închis ușile, iar căruciorul a rămas prins între ele. „A fost un cumul de factori nefericiți. Vatmanul nu a fost atent. Femeia era într-un tramvai vechi din anii 1960 (model Tatra), cu podea ridicată și două trepte de coborât până pe peron”, spune, pentru Libertatea, Claudiu Godja, directorul general al Companiei de Transport Public Arad.

Camerele de la bordul tramvaiului din Arad au surprins momentul în care femeia coboară pe peron și trage de mânerul căruciorului. 

Ușile vagonului se închid brusc, scaunul rulant rămâne prins între ele și vatmanul pornește. Din filmare reiese că femeia se agață de mâner și e târâtă mai mulți metri. Aceasta a decedat ulterior. Poliția a deschis pe numele vatmanului dosar pentru ucidere din culpă, potrivit Libertatea.   

Directorul transportului public Arad: „Comanda de închidere a fost dată de vatman”

„Era într-un tramvai vechi din anii 60, cu podea ridicată și cu două trepte de coborât până pe peron. S-a întors ca să coboare scaunul cu rotile. Comanda de închidere a fost dată de vatman, care a văzut doar că femeia a coborât”, spune Claudiu Godja, directorul general al Companiei de Transport Public Arad. „Vatmanului i-a apărut un indicator de culoare verde că toate ușile sunt închise, nu s-a asigurat în oglindă și a plecat de pe loc, târând-o”, adaugă Godja, pentru Libertatea.  

Acesta invocă faptul că femeia ar fi putut să lase mânerul scaunului, pentru că tramvaiul ar fi oprit „mai încolo” și ar fi găsit-o pe fiica ei. 

Neatenția vatmanului, ușa îngustă, lipsa unei rampe și a unui sistem modern de siguranță 

Toate au dus la tragedie, spune directorul companiei de transport. El subliniază și că femeia se afla în vagonul din spate, unde vatmanul nu avea o vizibilitate bună și că aceasta a încercat să coboare pe o ușă îngustă, nu pe una dublă.  

„Sistemul de siguranţă al uşilor a indicat că uşile sunt închise, martorul de bord a indicat că ușile sunt închise perfect, deci nu că a prins un obstacol. Sistemul de siguranță nu a funcționat în mod corespunzător”, a susținut și vatmanul, potrivit stirilorprotv.ro.

Tramvaie moderne și accesibile persoanelor cu dizabilități

Achiziționarea unor tramvaie moderne, accesibile pentru persoane cu dizabilități locomotorii, cu rampă sau cu podea la nivelul peronului, depinde de Primăria Arad. 

„Administrația în ultimii zece ani a mărit flota cu finanțare din fonduri europene, avem 16 tramvaie noi. Tramvaiele noi au podeaua la nivelul peronului, nu e spațiu să cazi între tramvai și peron. Au și sisteme de siguranță: senzori de prezență și senzori de presiune pe ușă. Dacă se prinde ceva, ușa se deschide automat. Dacă vreuna dintre uși nu e închisă complet, nu pleacă de pe loc tramvaiul, orice comandă i-ar da vatmanul”, mai spune directorul companiei de transport public.  

Dintre cele 65 de tramvaie care circulă constant în Arad, doar 16 sunt moderne. Godja se așteaptă să mai fie livrate două tramvaie noi anul acesta și susține că în patru ani vor fi toate înlocuite cu unele moderne. 

Primarul Aradului: „O eroare umană”

Contactată de Libertatea, Primăria Arad a spus că „este un eveniment tragic” și că „se pare că avem de-a face cu o eroare umană”.

„Ceea ce se vede în imaginile surprinse de camera de luat vederi montată lângă oglinda retrovizoare a tramvaiului, putea să observe și vatmanul, dacă s-ar fi asigurat. Din nefericire nu a făcut acest lucru și s-a bazat exclusiv pe ceea ce semnala senzorul, respectiv că ușile sunt închise”, transmite Primăria la solicitarea Libertatea.

Tramvaiul implicat în acest accident este un model mai vechi, cu garnituri destul de late care probabil nu au sesizat că este o mână de om prinsă între ele și a indicat că ușile sunt închise, mai arată răspunsul Primăriei Arad.

Primarul Călin Bibarț susține că „deși Aradul la acest capitol nu stă rău, mai bine de jumătate din flota Companiei de Transport Public fiind înlocuită cu tramvaie noi, suntem încă nevoiți să avem în trafic și tramvaie mai vechi”.

Primarul Municipiului Arad mai susține, bazându-se pe statistici, că „ani de zile s-a circulat numai cu tramvaie vechi, dar niciodată nu poți elimina factorul uman și eventualele greșeli pe care conducătorul unui mijloc de transport în comun le poate face”. 

Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării spune că a amendat de două ori Primăria Arad 

„Am dat un termen pentru a remedia aceste lipsuri privind accesibilizarea transportului local la nivel de municipii reședință de județ. Termenul a fost 2010 și noi am făcut verificări ulterior”, precizează, pentru Libertatea, Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). 

În 2014, aproape toate reședințele de județ au fost amendate, inclusiv Arad, mai transmite președintele CNCD. Atunci, Primăria Arad a primit o amendă de 2.000 de lei, iar mai târziu, în 2016, o alta, de 8.000 de lei. Înainte de pandemie, a fost sancționată cu un avertisment, adaugă Csaba Asztalos. 

„Și pregătirea personalului e extrem de importantă pentru a gestiona serviciile pentru persoane cu dizabilități. Ar trebui să existe o procedură, să se asigure, să ajute”, încheie președintele CNCD. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *