DNA a deschis dosar penal și cere documente de la INML, după ce Libertatea a scris că institutul a luat ață pentru cadavre de la o firmă de aer condiționat

DNA a deschis dosar penal și cere documente de la INML, după ce Libertatea a scris că institutul a luat ață pentru cadavre de la o firmă de aer condiționat

Conform surselor ziarului, procurorii au cerut date referitoare la înțelegerile cu aceeași companie, Servinstal SRL.

Libertatea a publicat, în mai 2023, informații despre cum sumele încasate de firma Servinstal SRL se dublau după ce în contracte nu erau trecute piesele de schimb și materialele necesare pentru reparații. De la 341.000 de lei cu TVA se facturau, de exemplu, 639.000 de lei cu TVA, se arăta într-un audit al Ministerului Sănătății din 2021

Procurorii anticorupție au deschis un dosar penal în cazul contractelor dintre Institutul Național de Medicină Legală și firma Servinstal SRL din Călărași, caz prezentat în mai 2023 de Libertatea. Surse din INML spun că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut documente referitoare la contractele dintre cele două entități. 

În acest caz, firma vânduse către Institut, în 2020, în pandemie, ață pentru cadavre, mese dreptunghiulare cu două bănci sau dispersoare pentru săpun și dezinfectant. Servinstal SRL e o companie fără legătură cu domeniul medical. Se ocupă de reparații curente și aparate de aer condiționat. 

Ziarul a publicat și informații dintr-un raport de audit realizat în 2021 de Ministerul Sănătății, raport în care echipa de control descoperise mai multe nereguli.

Cum ajungeau sumele facturate de Servinstal la dublul față de contract

Pentru că firma aplica „un comision de maximum 30%”, cheltuielile erau suplimentare prin „achiziționarea de la intermediari”, consemna echipa de control ajunsă la „Mina Minovici”, citată de ziar. Servinstal câștiga, an de an, prin procedură simplificată, contracte pentru „servicii de întreținere și reparare”.

În plus, unele dintre contracte se dublau, observau auditorii, pentru că inițial nu aveau piesele de schimb și materialele necesare pentru reparații. De la 341.000 de lei cu TVA se facturau, de exemplu, 639.000 de lei cu TVA.

Toate contractele au fost aproape identice ca prevederi și implicau, printre altele, întreținere și reparații instalații electrice, mecanice, de termoficare, sanitare, aparate de aer condiționat, camere frigorifice, finisaje și pardoseli. 

În cazul achizițiilor din pandemie, Institutul a argumentat că acestea erau de extremă urgență din cauza numărului mare de decedați și aparținători ajunși în institut în perioada COVID.

„Vă comunicăm că instituția va da curs tuturor solicitărilor organelor judiciare fără ca aceasta să afecteze în vreun fel desfășurarea activității medico-legale a INML MM, cauzele în justiție sau solicitările cetățenilor”, a transmis conducerea INML pentru Libertatea.

Ziarul a contactat și compania și va publica răspunsul acesteia când va fi disponibil.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *