DNA acuză șeful unei instituții din subordinea PMB că și-a ridicat pensiune și vilă din șpăgi. Judecata întârzie, directorul e încă pe post

DNA acuză șeful unei instituții din subordinea PMB că și-a ridicat pensiune și vilă din șpăgi. Judecata întârzie, directorul e încă pe post

Directorul Centrului de Protecţie a Plantelor din București, Mihail Dan Grigore, este acuzat de DNA că a fraudat instituția cu peste 10 milioane de lei (2 milioane de euro), din care şi-ar fi cumpărat o pensiune, o casă de lux, maşini şi zeci de vacanţe în străinătate. Ancheta procurorilor a durat cinci ani, iar dosarul așteaptă de doi ani primul termen de judecată. Faptele riscă să se prescrie, arată jurnaliştii de la Buletin de Bucureşti.

Mihail Dan Grigore ocupă de aproape 24 de ani funcția de director al Centrului de Protecţie a Plantelor (CPP) din Bucureşti, instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei.

Procurorii anticorupție îl acuză pe director că între 2007 și 2016 ar fi fraudat instituţia pe care o conduce cumpărând produse fitosanitare la preţuri supraevaluate de la un om de afaceri care îi returna un procent din comenzile obținute. 

Ancheta a durat cinci ani, iar dosarul a fost trimis în judecată în 2021, sub acuzaţiile de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani. De atunci, se află în cameră preliminară la Tribunalul Bucureşti, adică nu a început încă judecata.

Mihail Dan Grigore este şi astăzi la conducerea Centrului de Protecţie a Plantelor, iar instituția se află în proces de desfiinţare, arată Buletin de Bucureşti.

Bani cash

Procurorii DNA susţin că, începând din 2007, în urma unei înţelegeri între directorul CPP Mihail Dan Grigore şi omul de afaceri Petre Iancu, Centrul a cumpărat produse fitosanitare la preţuri care erau și de peste trei ori mai mari decât cele practicate pe piață. În plus, unele servicii achitate de CPP nu au fost realizate, acuză anchetatorii.

O parte din profit era scos din firme sub formă de bani cash, de la mai multe bancomate, şi înmânat personal lui Mihail Dan Grigore. Înţelegerea s-a oprit în 2016, moment la care directorul CPP ar fi adunat deja peste 10 milioane de lei, susține DNA.

În referatul procurorilor se mai arată că Mihail Dan Grigore a cheltuit banii pe 35 de călătorii în străinătate, în peste 20 de ţări, printre care Jamaica, Indonezia sau Caraibe. În plus, acesta a investit în construcţia unui hotel de trei stele în satul Şimon din comuna Bran, la 6 kilometri de Castelul lui Dracula.

De asemenea, banii au mai fost investiţi în construcția unei vile de lux în comun Bragadiru, judeţul Ilfov.

Tot din banii obţinuţi din comisioane, directorul luat în vizor de DNA este acuzat că și-a cumpărat, în 2010, un autoturism Ford Kuga şi un Hummer H3.

Înţelegerea dintre directorul Mihail Dan Grigore şi afaceristul Petre Iancu s-a încheiat în 2016, când Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a efectuat controale inopinate la firmele prin care era fraudată instituţia bucureşteană. Astfel, Petre Iancu a devenit denunţător în dosarul întocmit de procurorii DNA, care au preluat ancheta. În 2021, aceştia au trimis dosarul în judecată la Tribunalul Bucureşti, unde se află şi acum, în cameră preliminară.

Cum se apără directorul?

În discuția cu reporterii Buletin de București, directorul CPP a susținut că rechizitoriul DNA nu este bazat pe fapte, ci doar pe declarația lui Petre Iancu, despre care spune că a făcut denunțul doar pentru a scăpa de acuzațiile de evaziune fiscală.

Mihail Dan Grigore susține că părinții lui au construit pensiunea de la Bran din banii economisiți în cei 40 de ani de muncă.

Poți citi tot articolul pe Buletin de București.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *