Dronele la altitudini mici, o provocare pentru radarele de ultimă generație din România. Ce măsuri au fost luate – Surse MApN

Dronele la altitudini mici, o provocare pentru radarele de ultimă generație din România. Ce măsuri au fost luate – Surse MApN

Altitudinea joasă la care zboară dronele la momentul atacului le face greu detectabile pentru orice radar, oricât de performant ar fi, au declarat miercuri, 13 septembrie, surse oficiale din MApN.

În acest moment, România are peste 100 de radare, dar provocarea rămâne altitudinea mică la care zboară dronele rusești.

„Încercăm ca, prin măsurile pe care le luăm, să coborâm cât mai jos posibil altitudinea la care putem vedea țintele aeriene. România are radare de ultimă generație, care văd la distanțe foarte mari și au performanțe înalte”, susțin sursele citate.

Precizările au venit după ce noi fragmente „care ar fi putut proveni de la o dronă” au fost găsite în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, a anunțat miercuri dimineață Ministerul Apărării Naționale. Un elicopter al Forțelor Aeriene a fost trimis pentru cercetări la fața locului. Este pentru a treia oară în ultimele două săptămâni când fragmente de drone au fost găsite pe teritoriul României.

Măsuri pentru sprijinul locuitorilor din zonele afectate

Ministerul Apărării a luat o serie de măsuri, iar printre ele se numără sporirea numărului de militari, inclusiv al subunităților de intervenție, care să poată interveni rapid. De asemenea, sunt pregătite echipe EOD care să intervină atunci când sunt semnalate fragmente de drone, spun reprezentanții Armatei.

Alte măsuri sunt instalarea de mai multe puncte de observație și senzori tereștri, dislocarea de capacități antiaeriene și creșterea patrulării pe Dunăre cu flotila fluvială.

În plus, populația va fi avertizată în continuare prin mesaje Ro-Alert când sunt atacuri cu drone în zonă. „Am construit adăposturi la Plauru. Putem să construim și în alte locații dacă vom fi solicitați de comitetele județene pentru situații de urgență, așa cum a stabilit hotărârea CNSSU de vineri, 8 sptembrie”, mai spun sursele citate.

România rămâne în contact permanent cu statele membre NATO, care sunt informate „despre evoluția situației în timp real”, iar cooperarea cu ucrainenii este reciprocă, au mai transmis reprezentanții Armatei.

Totuși, România a privit cu scepticism anunțul inițial făcut de Ucraina acum două săptămâni, când țara condusă de Zelenski a spus că o dronă rusească a căzut pe teritoriul României.

„Am avut mai multe situații în care Ucraina a transmis informații privind evoluția unor ținte prin spațiul aerian al României, care după verificări nu s-au confirmat”, au explicat surse oficiale din MApN.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *