Eliminarea pensiilor speciale ale foștilor parlamentari e neconstituțională, a decis CCR. „A fost afectată integritatea unui drept legal dobândit”

Eliminarea pensiilor speciale ale foștilor parlamentari e neconstituțională, a decis CCR. „A fost afectată integritatea unui drept legal dobândit”

Curtea Constituţională a stabilit, marți, 28 noiembrie, că pensiile speciale reprezintă un drept legal acordat deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet, la data împlinirii vârstei de pensionare. Potrivit CCR, legea este constituțională doar dacă se aplică pentru viitor, în caz contrar încălcându-se „componenta de neretroactivitate a securităţii juridice”.

Decizia a fost luată în ședința de azi a CCR cu unanimitate de voturi.

„CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.I din Legea nr.192/2023 pentru abrogarea capitolului XI din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică deputaţilor/senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet anterior intrării în vigoare a Legii nr.192/2023”, a anunțat CCR, într-un comunicat citat de News.ro.

Concret, legea este constituțională doar dacă se aplică pentru viitor, iar parlamentarii cu un mandat complet până la adoptarea legii rămân cu pensia specială.

”În esenţă, Curtea a reţinut că abrogarea dispoziţiilor legale care instituiau indemnizaţia pentru limită de vârstă acordată deputaţilor şi senatorilor s-a realizat în baza marjei de apreciere de care dispune Parlamentul în privinţa stabilirii drepturilor aferente statutului acestora. Parlamentul are competenţa constituţională de a elimina pentru viitor indemnizaţia pentru limită de vârstă. Prin urmare, Curtea a stabilit că art.69 din Constituţie referitor la mandatul reprezentativ al deputaţilor şi senatorilor nu a fost încălcat”, au precizat judecătorii CCR.

În același timp, Curtea a mai observat că indemnizația pentru limită de vârstă, până la abrogarea sa, era un drept legal acordat deputaților și senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet, la data împlinirii vârstei de pensionare.

„Având în vedere că această indemnizație se acorda, potrivit legii, în considerarea exercitării unui mandat parlamentar complet, Curtea a reținut că principiul securității juridice protejează dreptul legal al deputaților și senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet până la intrarea în vigoare a Legii nr.192/2023 la indemnizația pentru limită de vârstă, indiferent dacă a fost sau nu pusă în plată”, adaugă CCR.

CCR mai spune că, prin retragerea şi eliminarea pensiilor speciale, „a fost afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit în considerarea mandatului deja exercitat şi s-a creat o insecuritate juridică vădită, încălcându-se componenta de neretroactivitate a securităţii juridice”.

Legea pentru eliminarea pensiilor speciale a fost adoptată pe 26 iunie de Camera Deputaţilor şi Senat.

Proiectul de lege a fost depus de PSD „pentru o reaşezare pe baze solide, atât a sistemului de pensii de serviciu, cât şi a sistemului de indemnizaţii pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care şi-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate”, potrivit expunerii de motive.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *