Erotism și relații intime cu plante. Instalație controversată la Garnizoana din Timișoara – IMAGINI EXPLICITE

Erotism și relații intime cu plante. Instalație controversată la Garnizoana din Timișoara – IMAGINI EXPLICITE

De cele mai multe ori, artiștii au darul să șocheze prin lucrările lor, să atragă atenția, să ridice probleme în spatele unor metafore. Nu lipsesc lucrările controversate nici la bienala Art Encounters, cel mai mare festival de artă contemporană din România, care adună la Timișoara peste 60 de artiști români și internaționali. 

Instalația artistului chinez Zheng Bo de la Ganizoana din Piața Libertății îi lasă perplecși pe vizitatori.  

Pe trei ecrane mari rulează înregistrări cu personaje care au relații intime cu o plantă cu frunze mari, care la noi poartă și denumirea de „barba-ursului”. Ecranele sunt înconjurate de ferigi. 

Instalația lui Zheng Bo se intitulează „Pteridophilia capitol I-V”.

„Ptheridophilia este o investigație continuă a politicii ferigilor. Conceput prin juxtapunerea dintre pterido-și-philia, numele imaginează relațiile intime pe care le putem avea ferigile. În același timp, solicită o bază de înțelegere și plăcere reciprocă dincolo de valorile funcționale definite de sistemul nostru contemporan”, putem citi pe descrierea lucrării. 

„Un artist din China invită un grup de bărbați într-o pădure și îi invită să stabilească niște conexiuni fizice și emoționale, relații intime, simulând mișcări pe care oamenii l-ar face în timpul actului sexual. Ele variază ca grad de intimitate, de agresivitate, de tandrețe, e un întreg spectrul. Eu o văd ca pe un strigăt de disperare și dorința de a te conecta cu natura, într-o societate care e din ce în ce mai industrializată. De asta în expoziție ferigile sunt plasate pe blocuri de beton. Cumva modul în care s-a gândit el să facă instalația e că la vremea aceea locuia în Shanghai și a văzut cum un spațiu verde este transformat de construcții. Din 2016 a început această serie de video-uri. Cei care se ocupă de conservarea mediului au arătat că biodiversitatea poate fi împărțită prin participarea umană. Sunt multe îțe care pot fi desprinse de aici”, a spus Beatrice Baciu, mediatorul cultural în cadrul bienalei Art Encounters.

Sursa foto: Stefan Both

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *