Europa, aproape de o criză a gazelor în 2023 – Avertismentul Agenției Internaționale de Energie: Scenariul negru pentru iarnă

Europa, aproape de o criză a gazelor în 2023 – Avertismentul Agenției Internaționale de Energie: Scenariul negru pentru iarnă

Agenția Internațională pentru Energie avertizează că Europa s-ar putea confrunta la iarnă cu cea mai gravă criză a gazelor. 

Piața europeană a gazelor naturale va avea de înfruntat, în continuare, riscuri legate de volatilitatea prețurilor la iarnă, avertizează Agenția Internațională pentru Energie.

Specialiștii amintesc că există incertitudini majore înaintea următorului sezon rece, iar o iarnă dură va putea readuce tensiunile de pe piață dacă se va opri total aprovizionarea cu gaze naturale rusești.

Contractele pentru următorul sezon rece se tranzacționează deja la un preț superior față de cotațiile viitoare pe termen scurt, chiar dacă prețurile au scăzut semnificativ față de recordurile înregistrate în 2022. Iar acesta reprezintă un semn în plus al unei piețe fragile, care poate intra din nou în criză de aprovizionare cu gaze chiar în a doua parte a anului 2023, potrivit analizei AIE.

 

Scenariul IDEAL pentru la iarnă

Scenariul liniștitor este susținut de temperaturi mari la iarnă dar și de cantități suficiente de GNL.

Potrivit AIE, dacă temperaturile vor trece peste mediile multianuale și Europa va primi importuri masive de gaze naturale lichefiate (GNL), ar putea face față cu toată lipsa gazelor rusești.

 

Scenariul SUMBRU în cazul exploziei prețurilor la gaze naturale

 

Specialiștii în energie avertizează că este posibil însă cel mai negru scenariu și au prezentat riscurile de pe piața energetică.

Aceștia vorbesc de cel mai probabil orizont la iarnă: dublarea prețului gazelor. Și asta dacă Europa va avea de-a face cu o perioadă prelungită de vreme rece, în timp ce nu va fi compensată lipsa gazului necesar.

Prețul gazelor ar putea ajunge la un nivel dublu față de cel actual pentru sezonul rece, chiar de 100 de euro pe megawatt-oră.

Scenariul sumbru avansat de specialiștii în energie pare să fie foarte plauzibil dacă se ține cont și de efectul imediat pe care l-a avut și rebeliunea de aproape o zi a lui Prigojin împotriva lui Putin. 

 La două zile de la rebeliune, pe 26 iunie 2023, prețul gazelor naturale în Europa a explodat. Potrivit prețurilor de referință stabilite de bursa de la Amsterdam, cotările futures la gazele naturale cu livrare în luna următoare erau în creștere cu 13%, ajungând la 36,80 euro pentru un Megawatt-ora.

În iunie 2023, prețul gazelor naturale în Europa a crescut cu peste 30%, pe fondul opririlor prelungite de producție din Norvegia, care au contracarat cererea redusă, conform informațiilor furnizate de Agerpres. Fluctuațiile de preț s-au accentuat în luna iunie, iar rebeliunea armată care a avut loc în weekend în Rusia nu va face decât să perturbe și mai mult piețele.

Riscurile geopolitice din Rusia sunt acum semnificativ mai mari decât înainte de weekend. Incertitudinea cu privire la ceea ce ar putea să se întâmple în săptămânile următoare în interiorul Rusiei, mai degrabă decât situația din Ucraina, este ceea ce determină creșterea cotărilor la gaze, susține Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

Chiar dacă Europa și-a redus în mod semnificativ dependența de gazele rusești livrate prin conducte, Moscova rămâne un mare furnizor de gaze lichefiate.

În plus, continentul european obține cantități mari de gaze lichefiate de la alți producători, precum SUA, iar acest tip de combustibil a jucat un rol crucial în asigurarea aprovizionării în timpul crizei energetice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *