Fostul ministru al Economiei, Kuandik Bișimbae, este judecat pentru că și-a ucis soția. Bărbatul respinge acuzația de „ucidere cu cruzime”, deși ar fi torturat-o pe femeie ore în șir

Fostul ministru al Economiei, Kuandik Bișimbae, este judecat pentru că și-a ucis soția. Bărbatul respinge acuzația de „ucidere cu cruzime”, deși ar fi torturat-o pe femeie ore în șir

Circumstanțele în care Saltanat Nukenova și-a pierdut viața sunt șocante pentru opinia publică, mai ales că Bișimbaev – care provine dintr-un mediu influent al Kazahstanului – se apără în fața judecătorului și juraților afirmând că „a fost un accident” și că n-a intenționat nicio clipă să o ucidă pe femeie.

Procesul fostului demnitar din Kazahstan a început la finele lunii martie

Bișimbaev și-a repetat mărturia în fața juriului, susținând că nu e vinovat de cruzime și că nu a intenționat să o ucidă pe soția sa. Dacă va fi găsit vinovat, Bișimbaev riscă până la 20 de ani de închisoare, relatează Radio Europa Liberă.

Imagini din cadrul procesului cu Bișimbaev, declarațiile lui, declarații ale avocaților celor două părți, reacțiile membrilor familiei victimei dar și multiple capturi video din noaptea în care politicianul și-a bătut cu bestialitate soția în restaurantul care aparținea vărului său au invadat spațiul mediatic, cele mai multe păreri exprimate indicând că judecătorul ar tinde să favorizeze apărarea lui Bișimbaev.

Saltanat Nukenova care avea 31 de ani și-a pierdut viața anul trecut, în 9 noiembrie, în restaurantul BAU din Astana. Ea a fost lovită, în repetate rânduri, cu pumni și picioare de soțul ei, Kuandik Bișimbaev, în vârstă de 43 de ani.

Politicianul a motivat că era foarte gelos, dar și că Sultanat era instabilă psihic. Cei doi s-ar fi certat pentru că Sultanat nu respecta cerințele soțului – potrivit declarațiilor rudelor și apropiaților femeii, iar noaptea de 9 noiembrie nu era prima în care Bișimbaev îi aplica soției sale corecții.

Din imaginile surprinse de camere se poate vedea brutalitatea și agresivitatea lui Bișimbaev

Bărbatul se apără spunând că lovitura care i-a fost fatală femeii ar fi fost căzătura cu capul de toaletă și de gresie, pe care nu el ar fi provocat-o.

Bișimbaev a motivat că soția lui era agitată și nervoasă, că ar fi sărit la rândul ei să-l lovească, că și-a rupt hainele de pe ea, pe care el i le cumpărase, că i-a aruncat în față bijuterii pe care el i le-a cumpărat, motiv pentru care s-a pierdut cu firea și a lovit-o în mai multe rânduri.

Bișimbaev a mai spus că atât el cât și soția lui consumaseră alcool, că erau beți și că nu a realizat că femeia s-a lovit puternic la cap.
Deși soția lui era grav rănită, Bișimbaev nu a chemat o ambulanță, ci a pus-o pe femeie să doarmă, în localul respectiv, acoperind-o cu o pătură.

Informațiile șochează opinia publică mai ales pentru că Bișimbaev nu a fost capabil să-și conștientizeze fapta și să încerce să o salveze pe femeie.

Dimpotrivă, el s-ar fi pus la masă să mânânce, apoi ar fi dormit la rândul său, conform declarațiilor sale, și de abia spre dimineață, împreună cu vărul său – patronul localului, ar fi conștientizat că femeia nu mai are puls.

Potrivit datelor din proces, după ce a realizat că femeia e moartă, Bișimbaev ar fi cerut ca imaginile de pe camerele de supraveghere să fie șterse, lucru pe care vărul său l-a și făcut, însă autoritățile au reușit să restaureze imaginile, care ulterior au apărut în proces și au și fost date publicității.

Bătaia și tortura ar fi durat aproape 8 ore

Curtea Supremă din Kazahstan a publicat filmarea, preluată de canalul Nexta, în care apare o parte din agresiune. Bătaia și tortura ar fi durat aproape 8 oare, iar în această perioadă niciunul dintre martorii prezenți nu a sunat la poliție.

Bisimbaev a fost ministrul economiei din mai 2016 până la sfârșitul lunii decembrie a aceluiași an și anterior a ocupat diferite funcții de conducere în agențiile de stat.

Doi ani mai târziu, împreună cu alte 22 de de persoane, el a fost condamnat pentru corupție, acceptarea de mită și delapidare în timp ce conducea o întreprindere de stat.

Un tribunal din Astana l-a condamnat la 10 ani de închisoare, dar Bișimbaev a fost eliberat în 2019, după o amnistie în masă emisă de guvern.

Tatăl lui Bișimbaev a fost unul dintre cei mai importanți rectori universitari ai țării și prieten apropiat al fostului președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbaev.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *